Δεν αρκεί να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους της ομάδας σου.

Πολλές φορές, αρκούμαστε στο να δώσουμε ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο ή ένα βίντεο ή να δώσουμε πληροφορίες για τα προϊόντα, για το πλάνο μάρκετινγκ της εταιρίας μας ή για τους τρόπους προσέγγισης.

Συχνά όμως, δεν αρκεί να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους της ομάδας σου.

Χρειάζεται να τους παρακινήσεις και να τους εμπνεύσεις.

Δύο Βήματα

Για να το κάνεις αυτό, 1ον χρειάζεται να ακούς. Να ακούς τι θέλουν οι άνθρωποί σου, να ακούς τι τους παρακινεί, τι τους εμπνέει, αλλά και να ακούς σε τι κολλάνε. Να μπορείς να παρατηρείς τα μοτίβα που τους μπλοκάρουν και τους σταματούν από τη δράση.

Και 2ον χρειάζεται να μπορείς να μιλήσεις με τέτοιο τρόπο που να σε ακούσουν. Να δείξεις μέσω αυτών που τους λες, ότι νοιάζεσαι πραγματικά. Δεν λες ότι νοιάζεσαι, απλά και μόνο λέγοντας “νοιάζομαι για εσένα”. Είναι και η ένταση, η ενέργεια και όλα τα υπόλοιπα που θα πεις, που θα δείξουν ότι άκουσες και ότι όντως νοιάζεσαι.

Όταν δουλεύεις λοιπόν με την ομάδα σου, μην εστιάζεις μόνο στην εκπαίδευση (ή στις παραγγελίες και στις εγγραφές), αλλά όποτε χρειάζεται, μπες λίγο περισσότερο σε βάθος και μίλα με ειλικρινή τρόπο.

Κάποιες φορές, τα λόγια σου μπορεί να ακουστούν απότομα, αλλά αν χρησιμοποιείς τις 10 δεξιότητες επικοινωνίας, αυτό θα συμβαίνει σπάνια (έως ποτέ), ειδικά αν χρησιμοποιείς την 1η, την 4η και τη 10η δεξιότητα επικοινωνίας.

Μην είσαι πάντα καλόβολος και ευγενικός. Μην λες μόνο πράγματα που “χαϊδεύουν αφτιά”. Κάνε τη δύσκολη δουλειά, του να είσαι ο συμπαίκτης, ο προπονητής και ο μέντορας για τους ανθρώπους σου. Ίσως να είσαι το μόνο άτομο στη ζωή του, που νοιάζεται έμπρακτα και την προκοπή του.

Να είσαι αυτό το άτομο για τους ανθρώπους σου.

Οπότε, δεν αρκεί να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους της ομάδας σου. Θα πρέπει κάποιες φορές να τους παρακινήσεις, να τους εμπνεύσεις και να τους καθοδηγήσεις δείχνοντάς τους το όραμα που βλέπεις ως ηγέτης που ήρθε πριν από αυτούς.

Και τότε, οι ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ανταμοιβές, θα είναι μεγάλες. Αλλά δεν θα σε νοιάζει και τόσο, γιατί θα έχεις αποτελέσει μέρος της ιστορίας επιτυχίας κάποιου άλλου. Και αυτό, είναι μεγαλύτερη ανταμοιβή. Αν δεν το πιστεύεις, είναι επειδή δεν το έχεις βιώσει ακόμα.

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of