Οι Πιο Σημαντικές Εργασίες (ΠΣΕ)

Κοιτάζοντας τις καθημερινές σας εργασίες και δραστηριότητες, ένα από τα πράγματα που χρειάζεται να κάνετε είναι να δείτε πώς μπορείτε να είστε περισσότερο αποτελεσματικοί κάνοντας λιγότερα και ως αποτέλεσμα να πετυχαίνετε περισσότερα καθώς μειώνετε το άγχος.

Αυτό το κάνετε βάζοντας περιορισμούς, εστιάζοντας μόνο σε ένα πράγμα τη φορά και εστιάζοντας σε μικρότερα πράγματα παρά σε μεγαλύτερα.

Όταν λέμε να βάζετε περιορισμούς, εννοούμε να επιλέγετε μόνο τρεις Σημαντικότερες Εργασίες στις οποίες θα εστιάσετε μέσα στην ημέρα.

Είναι πολύ απλό: Οι “Πιο Σημαντικές Εργασίες” (ΠΣΕ) είναι οι εργασίες που θέλετε ή χρειάζεται να ολοκληρώσετε περισσότερο σήμερα. Εγώ προσωπικά επιλέγω τρεις ΠΣΕ κάθε μέρα, αλλά για εσάς ίσως να σας εξυπηρετεί καλύτερα να επιλέγετε δύο ΠΣΕ ή ίσως τέσσερις. Προτείνω να ξεκινήσετε με τρεις και να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Όταν λέω “τρεις ΠΣΕ” δεν εννοώ ότι δεν κάνω οτιδήποτε άλλο μέσα στην ημέρα. Αλλά η ιδέα είναι πως οτιδήποτε άλλο και αν κάνω σήμερα, αυτά είναι τα πράγματα που σίγουρα θέλω να κάνω. Οπότε οι ΠΣΕ είναι το πρώτο πράγμα που κάνω κάθε πρωί αφού καθίσω στο γραφείο μου.

Τι γίνεται όμως με όλα τα υπόλοιπα πράγματα που χρειάζεται να κάνω σήμερα; Συνήθως είναι μικρότερης σημασίας πράγματα, όπως δουλειές στο σπίτι, εξωτερικές δουλειές που χρειάζεται να κάνω ούτως ή άλλως. Η ομορφιά των ΠΣΕ είναι η εξής: Συνήθως, οι μικρότερες και λιγότερο σημαντικές εργασίες που χρειάζεται να κάνουμε κάθε μέρα (όπως να δούμε τα emails, να τακτοποιήσουμε τα έγγραφά μας, να κάνουμε εξωτερικές δουλειές, να πληρώσουμε λογαριασμούς, να πάμε σούπερ μάρκετ κλπ) συνήθως μπαίνουν μπροστά στις πιο σημαντικές εργασίες και δεν τις επιτρέπουν να συμβούν – αλλά αν κάνετε τις ΠΣΕ την πρώτη σας προτεραιότητα κάθε μέρα, θα μπορείτε να ολοκληρώνετε τα πιο σημαντικά πράγματα, παρά τα λιγότερο σημαντικά.

Μόλις ολοκληρώσω τις ΠΣΕ μου, θα κάνω τις μικρότερες εργασίες μου σε “παρτίδες” – θα τις κάνω ομαδοποιημένες.

Το κλειδί σχετικά με τις ΠΣΕ για εμένα είναι αυτό: Τουλάχιστον μία από τις ΠΣΕ θα πρέπει να σχετίζεται με τους στόχους μου. Αν και οι άλλες δύο μπορούν να είναι πράγματα σχετικά με τη δουλειά (και συνήθως είναι), μία εργασία θα πρέπει να είναι ενέργεια που σχετίζεται με στόχους. Αυτό εξασφαλίζει ότι κάνω κάτι που με οδηγεί προς τους στόχους μου κάθε μέρα.

Αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Κάθε μέρα, κάνω κάτι που πραγματοποιεί τα όνειρά μου. Είναι ενσωματωμένο στην πρωινή μου ρουτίνα: Ορίζω να πραγματοποιήσω μία δραστηριότητα που σχετίζεται με τους στόχους μου.

Κάτι άλλο σημαντικό: Κάντε τις ΠΣΕ σας πρώτο πράγμα πρωί πρωί, είτε στο σπίτι  ή μόλις φτάσετε στη δουλειά. Αν τις αναβάλλετε για αργότερα, θα πιαστείτε με άλλες δουλειές και δεν θα σας φτάσει ο χρόνος σας. Τελειώνετε νωρίς με αυτές και οτιδήποτε άλλο πετύχετε μέσα στην ημέρα, θα είναι κάτι έξτρα.

Είναι κάτι πολύ απλό, αλλά για τους περισσότερους είναι μία τεράστια αποκάλυψη. Κάποιες φορές τα μικρά πράγματα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Τα κλειδιά για να δουλέψει για εσάς το σύστημα με τις ΠΣΕ:

– Καθορίστε τις πρώτο πράγμα πρωί-πρωί μόλις ξυπνήσετε.
– Περιοριστείτε στις τρεις.
– Βεβαιωθείτε ότι μία ΠΣΕ είναι σχετική με τους στόχους σας.
– Εστιαστείτε πάνω απ’ όλα να πετύχετε αυτές τις εργασίες.
– Κάντε τις ΠΣΕ σας κάθε μέρα, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.
– Όταν κάνετε μία από τις πιο σημαντικές σας εργασίες, βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε μόνο αυτό και τίποτε άλλο – επικεντρωθείτε μόνο σε αυτή την εργασία.

Θεόδωρος Αραμπατζής

Αν θέλετε να γίνετε αποτελεσματικοί στη διαχείριση του χρόνου σας, χρειάζεται να δείτε αυτό.

Ιδέες από το The Power of Less του Leo Babauta

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of