Υπερβολικές Υποχρεώσεις και Δεσμεύσεις

Πολλές φορές, έχουμε πολλές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που μας κρατάνε συνεχώς απασχολημένους και δυσκολευόμαστε να εστιαστούμε όπως θα θέλαμε σε αυτά που είναι πιο σημαντικά.

Κάποια στιγμή, πριν λίγα χρόνια, συμμετείχα σε δύο συλλόγους, στον έναν ως ταμίας και στον άλλον ως αντιπρόεδρος, έπαιζα μπάσο σε ένα μπλουζ-ροκ συγκρότημα κάνοντας 1-2 φορές την εβδομάδα πρόβες και 1-2 φορές τον μήνα live συναυλίες, έπαιζα τένις, έκανα ποδήλατο, γυμναστική στο σπίτι, έχτιζα το δίκτυό μου στο MLM, διατηρούσα αυτό το blog, εκπαίδευα δικτυωτές κάνοντας μηνιαία webinars και παράλληλα μεγάλωνα δύο παιδιά.

Είχα “υπερδεσμευτεί” σε πράγματα τρομερά ενδιαφέροντα, διασκεδαστικά, αλλά τα οποία ταυτόχρονα απαιτούσαν την προσοχή και τον χρόνο μου. Οπότε πριν αποφασίσω να αλλάξω κάποια από αυτά ώστε να εστιάσω στα πιο σημαντικά, έπρεπε να κάνω μία λίστα με όλα αυτά στα οποία είχα δεσμευτεί.

Οπότε αν νιώθετε ότι είστε απασχολημένος με πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα και δεν έχετε χρόνο να εστιάσετε στα σημαντικά (τα οποία θα πρέπει να είναι η οικογένεια και η δουλειά σας), τότε το πρώτο βήμα είναι να κάνετε μία λίστα με τις δεσμεύσεις που έχετε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή. Εδώ είναι μερικές συχνές δεσμεύσεις (αν και μπορεί να έχετε περισσότερες):

– Δουλειά: Έχουμε πολλαπλές δεσμεύεις στη δουλειά μας (ή στις δουλειές μας). Κάντε μία λίστα με όλες τις δεσμεύσεις σας.
– Δεύτερες δουλειές: Κάποιοι από εμάς κάνουμε ελεύθερες δουλειές στον ελεύθερό μας χρόνο για το πρόσθετο εισόδημα.
– Οικογένεια: Μπορεί να έχουμε τον ρόλο του γονιού, του ή της συζύγου, του παιδιού. Αυτοί οι ρόλοι συνοδεύονται με πολλές δεσμεύσεις.
– Παιδιά: Τα παιδιά μου έχουν τένις, αγγλικά, σχολείο και άλλα. Κάθε μία από τις δεσμεύσεις των παιδιών σας, είναι και δικές σας.
– Ενασχόληση με τα κοινά: Μπορεί να είμαστε εθελοντές ή στο διοικητικό συμβούλιο σε διάφορους οργανισμούς ή συλλόγους.
– Χόμπι: Ίσως ασχολείστε με το τρέξιμο ή την ποδηλασία ή με τον μοντελισμό ή τη φωτογραφία ή τη ζωγραφική. Αυτά επίσης συνοδεύονται με δεσμεύσεις.
– Σπίτι: Πέρα από τις συνηθισμένες ασχολίες με την οικογένεια, υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται να κάνετε και στο σπίτι.
– Online: Μπορεί να έχετε ένα blog ή να έχετε ενεργό ρόλο σε κάποιο forum ή σε κάποια ομάδα στο Facebook. Αυτές είναι online κοινότητες που συνοδεύονται και αυτές με δεσμεύσεις.

Ίσως να έχετε και άλλες κατηγορίες. Κάντε μία λίστα.

Αφού κάνετε τη λίστα μετά κάντε μία μικρή λίστα. Αναρωτηθείτε… πόσο σημαντικό είναι αυτό για εμένα αυτή τη στιγμή; Πώς συμβάλλει στις προτεραιότητες και στις αξίες μου;
Ποια είναι τα πράγματα που απολαμβάνετε περισσότερο και τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά;

Για παράδειγμα:
1. Να περνάω χρόνο με τη γυναίκα και τα παιδιά μου
2. Να δουλεύω την επιχείρησή μου στο MLM
3. Να γυμνάζομαι καθημερινά
4. Να ασχολούμαι με την εκπαίδευση δικτυωτών

Μετά, ξεκινήστε να ξεφορτώνεστε τα επουσιώδη. Οτιδήποτε στη λίστα σας δεν είναι ουσιαστικό, είναι εξορισμού επουσιώδες.

Και τέλος, μάθετε να λέτε “όχι”, ώστε να μπορείτε να λέτε πιο συχνά “ναι” στα ουσιαστικά της λίστας σας.

Κάντε αυτή την αλλαγή στη ζωή σας, στην καθημερινότητά σας και δείτε τη ζωή σας, τη δουλειά σας και τις σχέσεις σας να μεταμορφώνονται!

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

Συγγραφέας του βιβλίου “Ακαταμάχητο Δικτυακό Μάρκετινγκ
Δημιουργός του προγράμματος “Ο Δικτυωτής του μέλλοντος
Προγραμμάτισε μια ΔΩΡΕΑΝ επιχειρηματική ανάλυση μαζί μου

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of