Αναδιπλασιασμός – Οι Εύκολες Απαντήσεις

Παλιότερα, όταν ερχόταν ένας συνεργάτης μου και μου έκανε μία ερώτηση, του απαντούσα.

Και τώρα τι κάνεις; θα μου πείτε.

Συνήθως δεν του δίνω την απάντηση. Όχι, δεν είναι ότι ξέχασα αυτά που ήξερα ή ότι δεν ξέρω τις απαντήσεις ή ότι βαριέμαι να απαντάω ή ότι το κάνω από κακία. Η δουλειά μου, είναι να σου δείξω ό,τι χρειάζεσαι να γνωρίζεις για να μπορείς να κάνεις τη δουλειά χωρίς να με χρειάζεσαι. Έτσι, ένα από τα πράγματα που θέλω να γνωρίζεις, είναι πώς να βρίσκεις τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σου μόνος σου.

Αν με ρωτήσεις κάτι, θα σε ακούσω προσεκτικά, θα σου κάνω διευκρινιστικές ερωτήσεις για να βεβαιωθώ ότι κατάλαβα καλά τι με ρωτάς και μετά, είτε θα σου κάνω προτάσεις ή θα σου κάνω κάποιες ερωτήσεις για να βρεις μόνος σου την απάντηση ή θα σε κατευθύνω στο κατάλληλο μέρος να βρεις την απάντηση σε αυτό που με ρώτησες, ΑΚΟΜΑ και αν γνωρίζω ήδη την απάντηση.

Για παράδειγμα, μπορεί να με ρωτήσει ένας συνεργάτης μου, “Πώς μπορώ να κάνω μία παρουσίαση από το σπίτι;”
Παλιότερα θα καθόμουν να του εξηγήσω αναλυτικά, πώς κάνω την παρουσίαση και το κλείσιμο από το σπίτι.
Τώρα θα τον ρωτήσω, “Έχεις δει την εκπαίδευσή μου σχετικά με την παρουσίαση και το κλείσιμο;”
“Όχι”
“Ωραία, μπορείς να τη δεις. Εκεί εξηγώ αναλυτικά πώς να το κάνεις.”
“Ωραία, μπορείς να μου στείλεις το βίντεο;”
(Φυσικά και μπορώ, αλλά δεν θα του το στείλω). “Μπορείς να το βρεις στο εκπαιδευτικό μας site.”

Αν το κάνετε αυτό, 1ον βοηθάτε τους συνεργάτες σας να γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητοι, 2ον φεύγει ένα μεγάλο βάρος της ευθύνης από επάνω σας ότι χρειάζεται να τα γνωρίζετε όλα, 3ον θα έχετε πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο, γιατί δεν αφιερώνετε χρόνο σε τέτοιες απαντήσεις και γιατί θα έρχονται όλο και λιγότερο σε εσάς για ερωτήσεις και 4ον θα μπορείτε με τον πρόσθετο χρόνο που θα έχετε, να κάνετε περισσότερες προσκλήσεις και παρουσιάσεις ή θα μπορείτε να αφιερώνετε αυτό το χρόνο με τους συνεργάτες σας κάνοντας παρουσιάσεις μαζί σε δικούς τους υποψηφίους, εκπαιδεύοντάς τους στην πράξη.

Έτσι, μακροπρόθεσμα, όλοι βγαίνουν ωφελημένοι.

Ξέρω, είναι πολύ ωραίο να απαντάτε σε ερωτήσεις. Κι εμένα μου αρέσει αυτό. Βασικά το λατρεύω αυτό. Να με ρωτάνε και να ξέρω τις απαντήσεις και να τις δίνω. Με κάνει να νιώθω σημαντικός… Αλλά όπως λέω συχνά, δεν είμαστε σ’ αυτή τη δουλειά για να ταΐζουμε τον εγωισμό μας, αλλά για να ταΐζουμε τα παιδιά μας.

Οπότε, όταν έρχονται να σας ρωτήσουν κάτι οι συνεργάτες σας, μην βιαστείτε να απαντήσετε. Σκεφτείτε, πού θα μπορούσε να βρει την απάντηση αυτή ο συνεργάτες μου; Και στείλτε τον εκεί. Κάντε του αυτή τη χάρη, γιατί για χάρη πρόκειται. Αλήθεια, καλό του κάνετε, παρότι μπορεί να σας “μισήσει” τελικά.

Αν ρωτήσετε τους συνεργάτες μου ή με άτομα που έχω δουλέψει προσωπικά, θα σας το πουν ότι τους το κάνω συνέχεια, και ότι ενώ το μισούν, με αγαπούν! (κάποιοι τέλος πάντων)

Εννοείται ότι θα αντιδράσουν, θα δυσανασχετήσουν, θα ενοχληθούν, αλλά εσείς μείνετε σταθεροί στην απόφασή σας να το κάνετε πλέον έτσι.

Και αυτό, είναι μία από τις αρχές της αντιγραφής!

Κάντε το και γράψτε μου πώς νιώσατε ή πώς σας βοήθησε τελικά.

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of