Ακολουθώντας Ένα Απλό Σύστημα

Συχνά ακούμε να λένε ότι η δουλειά μας είναι εύκολη και ότι μπορούν όλοι να την κάνουν. Βέβαια, αν έχεις λίγη εμπειρία και λίγο μυαλό, μπορείς να καταλάβεις ότι δεν είναι εύκολη και δεν μπορούν να την κάνουν όλοι.
Οπότε γιατί ενώ δεν είναι εύκολη, πολλοί συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν κάτι τέτοιο; Μία εξήγηση είναι γιατί έτσι τους έχουν πει οι ανάδοχοί τους ή γιατί έτσι ακούν στις επιχειρηματικές παρουσιάσεις και ίσως γιατί με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι θα φέρουν περισσότερο κόσμο στην ομάδα τους. Από τη μία αυτό ισχύει, ναι, μπορεί να έρθουν περισσότεροι αν τους “υποσχεθείς” ότι είναι εύκολο, αλλά τι ποιότητας θα είναι αυτοί που θα μπουν σε κάτι “εύκολο”; 
Οπότε απλά σταμτήστε αυτή τη συνήθεια, να λέτε ότι αυτή η δουλειά είναι εύκολη. Οτιδήποτε προσφέρει τη δυνατότητα για μεγάλη επιτυχία, απαιτεί σκληρή δουλειά, δέσμευση, αφοσίωση και τις απαραίτητες δεξιότητες.
Αυτή η δουλειά όμως, μπορεί να είναι (γίνει) απλή! Αν δεν είναι απλή αυτή τη στιγμή, αν δεν έχετε έναν απλό τρόπο να την κάνουν οι συνεργάτες σας, τότε ίσως θα χρειαστεί να αναπτύξετε εσείς έναν τέτοιο τρόπο. Κάντε τη δουλειά σας με απλό τρόπο. Γιατί; Γιατί θα μπορούν έτσι να την κάνουν πολλοί άνθρωποι. Θα μπορούν όλοι; Όχι, αλλά σίγουρα πολλοί περισσότεροι απ’ ότι αν δεν έχετε ένα απλό σύστημα.
Στις αρχές Μαρτίου συμμετείχα σε μία μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, όπου παρουσίασα σε μία τεράστια ομάδα δικτυωτών, ένα απλό σύστημα για παρουσιάσεις. Είναι ένα βήμα προς βήμα, απλό σύστημα, μία μέθοδος, την οποία μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε και να τη διδάξει στην ομάδα του. Είναι για όλους; Προφανώς και όχι. Είναι όμως κάτι που είναι τόσο απλό, που μπορούν να το κάνουν πάρα πολλοί, έχοντας προβλέψιμα ποσοστά επιτυχίας και το σημαντικότερο…κάνει τη δουλειά πολύ πιο ευχάριστη και απολαυστική! 
Ίδια συστήματα, χρειάζεται να έχετε και για την ανεύρεση υποψηφίων, για την πρόσκληση, για την επακολούθηση και στη συνέχεια για την εκπαίδευση των καινούργιων συνεργατών σας. Αν δεν έχετε, ζητήστε από τους ανθρώπους της γραμμής αναδοχής σας να σας δείξουν τι κάνουν εκείνοι, και αν σας ταιριάζει, ενσωματώστε το στη δουλειά σας. Αν δεν έχουν ένα απλό σύστημα για κάθε έναν από αυτούς τους τομείς της δουλειάς μας, τότε χρειάζεται να αναλάβετε εσείς το ρόλο του ηγέτη και να αναπτύξετε αυτό το απλό σύστημα.
Ο τρόπος που έβλεπα πάντα την επιχείρησή μου, είναι ότι η επιχείρησή μου ξεκινάει από εμένα και αναπτύσσεται σε βάθος κάτω από εμένα. Δεν έβλεπα ότι είμαι “μέρος” ενός δικτύου και απλά υπάρχω σε αυτή τη δομή. Για οτιδήποτε συνέβαινε (και συμβαίνει) από εμένα και κάτω, θεωρώ ότι είμαι εγώ είμαι υπεύθυνος και αν κάτι δεν πηγαίνει καλά ή κάτι δεν αναπτύσσεται, είναι κάτι που χρειάζεται να ασχοληθώ εγώ και όχι κάποιοι από πάνω ή κάποιοι από την εταιρία. 
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργώ ανεξάρτητα/ανεξέλεγκτα, ούτε ότι παραμερίζω τους ανθρώπους της γραμμής αναδοχής ή της εταιρίας. Αντιθέτως. Αυτό που λέω είναι ότι αναλάμβανα πλήρως την ευθύνη της ανάπτυξης της επιχείρησής μου και τη δημιουργία ενός απλού συστήματος για εμένα και τους συνεργάτες μου.
Εσύ, τι απλό σύστημα ακολουθείς; (ή μήπως ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε παρέα ένα απλό σύστημα για εσένα και την ομάδα σου;)
Θα τα πούμε στην κορυφή,
Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of