Οι Τέσσερις Συμφωνίες

(Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για ανοίξει στο Πλήρες Μέγεθός της και εκτυπώστε την)

Στο βιβλίο “Οι Τέσσερις Συμφωνίες” ο don Miguel Ruiz μας δίνει τέσσερις αρχές να εφαρμόσουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αγάπη και ευτυχία στη ζωή μας. Το να υιοθετήσετε και να δεσμευτείτε σ’ αυτές τις συμφωνίες είναι απλό. Ωστόσο, να να τηρήσετε και να ζήσετε σύμφωνα με αυτές τις Τέσσερις Συμφωνίες μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα κάνετε ποτέ. Μπορεί όμως αν είναι και ένα από τα πιο σπουδαία πράγματα που θα κάνετε ποτέ.

Καθώς εφαρμόζετε αυτές τις τέσσερις αρχές η ζωή σας θα αλλάξει δραστικά. Στην αρχή αυτές οι νέες συνήθειες θα είναι δύσκολες και θα τις “παραβιάσετε” αμέτρητες φορές. Με εξάσκηση αυτές οι συμφωνίες θα ενσωματωθούν στην ύπαρξή σας και σε κάθε τομέα της ζωή σας και μετά θα σας είναι εύκολο να της τηρήσετε.

Οι Τέσσερις Συμφωνίες είναι:


1. Να Είστε Άψογοι με το Λόγο Σας Να μιλάτε με ακεραιότητα. Να λέτε μόνο αυτό που εννοείτε. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το Λόγο σας εναντίων σας ή για να κουτσομπολεύσετε άλλους. Χρησιμοποιήστε το Λόγο σας στην κατεύθυνση της αλήθειας και της αγάπης.

2. Μην Παίρνετε Τίποτα Προσωπικά
Τίποτα από αυτά που κάνουν είναι άλλοι δεν είναι εξαιτίας σας. Αυτά που κάνουν και λένε οι άλλοι είναι μία προβολή της δικής τους πραγματικότητας, του δικού τους ονείρου. Όταν έχετε ανοσία στις γνώμες και στις αντιδράσεις των άλλων, τότε δεν θα είστε το θύμα της άσκοπης ταλαιπωρίας και πόνου.

3. Μην Κάνετε Υποθέσεις
Βρείτε το θάρρος να κάνετε ερωτήσεις και να εκφράσετε αυτό που πραγματικά θέλετε. Επικοινωνήστε με τους άλλους όσο ξεκάθαρα μπορείτε ώστε να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις, τη θλίψη και το δράμα. Και μόνο με αυτή τη συμφωνία, μπορείτε να μεταμορφώσετε τελείως τη ζωή σας.

4. Πάντα Να Κάνετε Το Καλύτερο Που Μπορείτε
Το καλύτερό σας θα αλλάζει από στιγμή σε στιγμή· θα είναι διαφορετικό όταν είστε υγιής απ’ ότι όταν είστε άρρωστοι. Υπό κάθε περίσταση, απλά κάντε το καλύτερο που μπορείτε και θα αποφύγετε την αυτοκριτική, την αυτο-κακοποίηση και την μεταμέλεια.


Διαβάζοντας αυτές τις τέσσερις συμφωνίες σκέφτομαι πόσο ισχύουν και για το δικτυακό μάρκετινγκ, όπως και για όλους τους τομείς της ζωής.

1. Να Είστε Άψογοι με το Λόγο Σας: Πόσο σημαντικό είναι αυτό ειδικά για το δικτυακό μάρκετινγκ. Να είστε συνεπείς στο λόγο σας, να λέτε πάντα την αλήθεια, να είστε τίμιοι, να κάνετε το σωστό ακόμα και όταν κανείς δεν κοιτάει. Μην μιλάτε άσχημα για άλλους, μην κουτσομπολεύετε και μη διαδίδετε αρνητικά νέα, για κανέναν λόγο. Χτίστε την αξιοπιστία σας και το όνομά σας. Γίνετε ένα άτομο στο οποίο οι άλλοι μπορούν να βασίζονται.

2. Μην Παίρνετε Τίποτα Προσωπικά: Αν ένας υποψήφιός σας ή ένας συνεργάτης σας αντιδράσει σε κάτι που είπατε ή σε κάτι που έγινε με την εταιρία, μην το παίρνετε προσωπικά. Η αντίδρασή του δεν οφείλεται σε εσάς, αλλά σε κάτι που προφανώς κουβαλάει μέσα του. Αν κάποιος τα παρατήσει μην το παίρνετε προσωπικά. Αν κάποιος δεν ξεκινήσει, μην το παίρνετε προσωπικά. Αν κάποιος σας πει ότι αυτό είναι πυραμίδα, μην το παίρνετε προσωπικά. Μην παίρνετε ΤΙΠΟΤΑ προσωπικά.

3. Μην Κάνετε Υποθέσεις: Μην υποθέτετε ότι κάποιος δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα προϊόντα/υπηρεσίες ή για την ευκαιρία σας. Μην υποθέτετε ότι επειδή κάποιος δεν ήρθε στην παρουσίαση που τον καλέσατε, ότι είναι ανεύθυνος και αναξιόπιστος. Πάρτε τον τηλέφωνο και ρωτήστε τι του συνέβη. Μην υποθέτετε ότι επειδή κάποιος κάνει πολλές και δύσκολες ερωτήσεις, ότι είναι αρνητικός και ότι δεν ενδιαφέρεται. Μην υποθέτετε ότι επειδή δεν βρίσκετε κάποιον στο τηλέφωνο μετά από μία πρόσκληση, ότι προσπαθεί να σας αποφύγει. Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους και μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει. Μην κάνετε υποθέσεις.

4. Πάντα Να Κάνετε το Καλύτερο που Μπορείτε: Αν δουλεύετε με μερική απασχόληση γιατί έχει ήδη μία δουλειά και οικογένεια, και μπορείτε να αφιερώσετε μόνο 1 ή 2 ώρες την ημέρα διάσπαρτα μέσα στην ημέρα, κάντε το καλύτερο που μπορείτε με αυτά που έχετε στα χέρια σας. Αν δεν έχετε χρήματα να επενδύσετε σε διαφημίσεις ή να προμηθευτείτε τα καλύτερα έντυπα διαφήμισης, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε με τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας. Μην βρίσκετε δικαιολογίες και λόγος που δεν μπορείτε να δουλέψετε· κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε με τα μέσα που έχετε και με τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεστε. Δεν πέτυχαν οι άλλοι επειδή το κάνουν με πλήρη απασχόληση, επειδή το δουλεύουν σαν ζευγάρι, επειδή ξεκίνησαν στην “αρχή”… πέτυχαν γιατί έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν με τις συνθήκες που είχαν. Κάντε και εσείς το ίδιο.

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμες αυτές τις Τέσσερις Συμφωνίες και πείτε μου στα σχόλια αν Συμφωνείτε κι εσείς ότι θα τις ακολουθήσετε!

Θα σας δω στην κορυφή!

Θεόδωρος Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of