Δεν Υπάρχει “Αποτυχία”

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που έμαθα δουλεύοντας με πετυχημένους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η “αποτυχία” είναι μία στάση, όχι ένα αποτέλεσμα. Δηλαδή δεν έχει να κάνει με τα αποτελέσματα που παράγετε, αλλά έχει να κάνει με το πως βλέπετε τα πράγματα.

Για παράδειγμα, μετά την επτακοσιοστή αποτυχημένη απόπειρα του Thomas Edison να εφεύρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο των New York Times ‘πως νιώθει που απέτυχε επτακόσιες φορές;’

Η απάντηση που έδωσε ο σπουδαίος αυτός εφευρέτης, είναι ένα κλασικό παράδειγμα μία θετικής προοπτικής:

“Δεν έχω αποτύχει επτακόσιες φορές. Δεν έχω αποτύχει ούτε μία φορά. Έχω επιτύχει στο να αποδείξω ότι αυτοί οι επτακόσιοι τρόποι δε δουλεύουν. Όταν θα έχω αποκλείσει όλους τους τρόπους που δε δουλεύουν, τότε θα βρω τον τρόπο που θα δουλέψει.”

Τελικά, αφού βρήκε μερικές εκατοντάδες ακόμα αποδείξεις του πως δε δουλεύει, ο Edison ανακάλυψε ‘τον τρόπο που θα δουλέψει’, και κάνοντάς το, κατάφερε να φωτίσει τον κόσμο.

Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό που πέτυχε ο Edison ήταν να δει τη συγκεκριμένη πρόκληση, με τέτοιο τρόπο που τον βοήθησε να μείνει κινητοποιημένος. Ήταν αρκετά ευέλικτος στον τρόπο σκέψης του για να δώσει στον εαυτό του περισσότερες επιλογές. Και μπορείτε να δώσετε και εσείς στον εαυτό σας την ίδια ευελιξία.

Πως θα μπορούσατε να σκεφτείτε κάποιες καταστάσεις στη δουλειά σας που θα άλλαζαν τον τρόπο που τις βλέπετε, μετατρέποντάς τς από αρνητικές σε θετικές;

Θεόδωρος Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of