Πρώτα κατανοήστε και μετά μιλήστε

Στο βιβλίο του Don Miguel Ruiz, Οι Τέσσερις Συμφωνίες, ο συγγραφές γράφει για τη σημασία της ξεκάθαρης, ανοιχτής, αμφίδρομης επικοινωνίας. Αναπτύσσοντας την Τρίτη Συμφωνία, Μην Κάνετε Υποθέσεις, συμβουλεύει να “Βρείτε το θάρρος να κάνετε ερωτήσεις και να εκφράσετε ξεκάθαρα αυτό που πραγματικά θέλετε. Επικοινωνήστε με τους άλλους όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα μπορείτε ώστε να αποφύγετε την παρανόηση, τη θλίψη και το δράμα. Απλά και μόνο με αυτή τη συμφωνία μπορείτε να μεταμορφώσετε πλήρως τη ζωή σας.”

Ο Stephen R. Covey έχει πει πολλές φορές ότι “τίποτα δεν δείχνει περισσότερο σεβασμό και αναγνώριση από το συναίσθημα της κατανόησης. Και τη στιγμή που ένα άτομο νιώθει ότι το κατανοούν, τότε αυτό το άτομο γίνεται πολύ πιο ανοιχτό στην επιρροή και στην αλλαγή. Η ενσυναίσθηση είναι για την καρδιά ό,τι είναι και το οξυγόνο για το σώμα.”

Δυστυχώς, στις μέρες μας, το να μας κατανοούν είναι πολυτέλεια.

Οι πραγματικοί ηγέτες είναι αυτοί που βρίσκονται δίπλα στους άλλους, πορεύονται μαζί τους, δίπλα δίπλα. Καθοδηγούν με το παράδειγμά τους.

Αν πρώτα φροντίσετε να κατανοήσετε πραγματικά τους άλλους, τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους, τις ανησυχίες τους, τότε θα δείτε ότι θα είναι πιο ανοιχτοί στις προτάσεις σας.

Πρώτα κατανοήστε και μετά μιλήστε.

Θεόδωρος Αραμπατζής

Αν θέλετε να “κατανοήσετε” τις 10 δεξιότητες επικοινωνίας που θα σας βοηθήσουν να γίνετε Ακαταμάχητοι Ηγέτες, τότε δείτε την εκπαίδευση “Ακαταμάχητη Πρόσκληση“. http://tinyurl.com/icaninvite

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of