Τρεις Επιλογές

Όταν ολοκληρώνετε μία παρουσίαση κάτι που έχω βρει χρήσιμο είναι να δίνω στον υποψήφιο μερικές επιλογές. Συνήθως όταν φτάνουμε στο τέλος της παρουσίασης, υπάρχει μία στιγμή αμηχανίας όπου τώρα που τελειώσαμε τι κάνουμε; Ποιος θα μιλήσει πρώτος; Πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση;

Αν δε δίνετε επιλογές στο τέλος της παρουσίασης και αν δεν οδηγείτε εσείς τον υποψήφιο σε ένα συγκεκριμένο δρόμο, τότε πολύ δύσκολα να κάνει κάτι από μόνος του· όσο συναρπαστικό κι αν είναι το πρόγραμμά σας.

Οπότε, αν δε θέλετε να χάνετε καλούς υποψηφίους, φτάνοντας στο τέλος δώστε τους επιλογές. Μπορείτε να πείτε κάτι τέτοιο:

“Λοιπόν Γιώργο, αυτό ήταν το πρόγραμμα. Τώρα έχεις τις εξής επιλογές: 
Α) Μπορεί να πεις ότι αυτό που είδες δεν είναι για εσένα και να το αφήσουμε εδώ. 
Β) Μπορεί να πεις ότι σου φαίνεται καλό αλλά δε θέλεις να ασχοληθείς. Θα μπορούσες όμως να μου συστήσεις μερικά άτομα ή να χρησιμοποιήσεις το προϊόν/υπηρεσία μου. 
Γ) Μπορεί να πεις ότι σου άρεσε αυτό που είδες και ότι θέλεις να ξεκινήσεις.


Οπότε, που βλέπεις τον εαυτό σου; Είσαι στο Α, στο Β ή στο Γ;”


Αν θέλετε να είστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, μπορείτε να του δώσετε αυτές τις επιλογές ΠΡΙΝ κάνετε την παρουσίαση, οπότε έτσι του λέτε ακριβώς τι περιμένετε από αυτόν. Ότι περιμένετε να πάρει μία απόφαση.

Παρεμπιπτόντως αν επιλέξει το Γ δε σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αμέσως. Μπορεί να τον ενδιαφέρει αλλά να έχει κάποιες απορίες. Απαντήστε και βοηθήστε τον να ξεκινήσει.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Κάντε εγγραφή για την Ομάδα Υποστήριξης 2014, μέχρι την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου και ελάτε να δουλέψουμε μαζί για τις επόμενες 12 εβδομάδες. www.tinyurl.com/supportgroups2014

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of