Το Πλάνο μου για την Πρώτη Θέση!

Πρόσφατα συμμετείχα σε έναν αγώνα ορεινής ποδηλασίας. Ήταν η τρίτη φορά που συμμετείχα στον συγκεκριμένο αγώνα. Την πρώτη χρονιά τερμάτισα 94ος (από τους 130 αθλητές), τη δεύτερη χρονιά δεν κατάφερα να τερματίσω και φέτος τερμάτισα 9ος (από τους 130 αθλητές) και 3ος στην κατηγορία μου.

Ο τρόπος που το κατάφερα αυτό, ήταν ακολουθώντας παρόμοιο πλάνο με αυτό που ακολούθησα για να χτίσω την επιχείρησή μου, το blog μου και άλλα πράγματα στα οποία πέτυχα σημαντικούς στόχους.

Τα 5 Βήματα του Πλάνου που Ακολούθησα:

Το πρώτο ήταν ότι βρήκα κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω ή κάτι που ξεκίνησα να κάνω γιατί φαινόταν ενδιαφέρον και τελικά κατέληξε να μου αρέσει πολύ. Λένε ότι για να πετύχεις χρειάζεται να κάνεις αυτό που αγαπάς ή να αγαπάς αυτό που κάνεις. Είναι σημαντικό αυτό, γιατί αν το αγαπάς, θα το κάνεις παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και την ανταμοιβή. Δε θα σε νοιάζει αν θα “κερδίσεις” κάτι. Αυτό που κερδίζεις είναι ότι ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς.

Το δεύτερο ήταν ότι συνειδητοποίησα από την αρχή, ότι θα χρειαστεί χρόνο για να το χτίσω. Ξεκινώντας, είχα κάποιες επιτυχίες και διακρίσεις (αναφέρομαι και στην ποδηλασία αλλά και στην επιχείρησή μου στο δικτυακό μάρκετινγκ). Στην πορεία όμως, υπήρξε μία φάση όπου η πρόοδος ήταν ελάχιστη ή αμελητέα. Έβλεπα άλλους να με περνούν, να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να προχωράνε πιο γρήγορα από εμένα.

Γνωρίζοντας όμως ότι για να το χτίσω θα πάρει χρόνο, δεν απογοητευόμουν γιατί είχα τις σωστές προσδοκίες. Το πλάνο μου είναι ότι θα το χτίσω μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια. Στην ποδηλασία είμαι ακόμα στον 2ο χρόνο (ξεκίνησα προπονήσεις πριν 1μιση χρόνο), οπότε ακόμα είμαι στο στάδιο του χτισίματος.

Το τρίτο ήταν ότι για να έχω καλύτερα αποτελέσματα στο διαθέσιμο χρόνο που είχα να αφιερώσω, χρειαζόταν να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για αυτό που έκανα. Άρχισα να διαβάζω βιβλία, να βλέπω βίντεο, να ακούω εκπαιδεύσεις, να μιλάω με άλλους πιο πετυχημένους και να εφαρμόζω όλα όσα μάθαινα. Μετά έπαιρνα τη γνώση που αποκτούσα από την πράξη και ξαναδιάβαζα, παρακολουθούσα περισσότερα βίντεο και ξαναρωτούσα τους πιο πετυχημένους. Ήξερα ότι για να γίνω καλός σ’ αυτό που κάνω, θα πρέπει να το γνωρίζω όσο καλύτερα γίνεται. Έτσι, ξεκίνησα ανηλεώς να μελετάω.

Το τέταρτο που έκανα ήταν ότι προσέλαβα έναν προπονητή. Στο δικτυακό μάρκετινγκ συνήθως έρχεται με τη μορφή του αναδόχου ενώ στην ποδηλασία μπορεί να είναι ένας φίλος πιο έμπειρος που θα σου δείξει μερικά πράγματα. Η κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη, ειδικά αν έρχεται από κάποιον που έχει πετύχει τα αποτελέσματα που θέλεις να πετύχεις κι εσύ, αλλά έχω βρει ότι η βοήθεια που θα πάρεις από κάποιον που εξειδικεύεται στο να προπονεί άλλους, μπορεί να σου δώσει μία πολύ διαφορετική ώθηση.

Στο δικτυακό μάρκετινγκ, προσέλαβα για πρώτη φορά προπονητή το 2006. Από τότε έχουν αλλάξει τελείως τα πράγματα. Κάνω τη δουλειά με πολύ πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο και έχω βρει ποια πράγματα μου ταιριάζουν και που αν τα κάνω θα πετύχω τους στόχους μου.

Στην ποδηλασία, ξεκίνησα να ακολουθώ τις οδηγίες από ένα βιβλίο προπονητικής από τον περασμένο Νοέμβριο (2012). Τηρούσα τις προπονήσεις που έβγαλα κατά 70-80%, που είναι αρκετά καλά. Το Μάιο όμως αποφάσισα να προσλάβω έναν προπονητή. Τη διαφορά που είδα αυτούς τους τρεις μήνες που δουλεύουμε μαζί, θα την έβλεπα, ΑΝ την έβλεπα, σε δύο χρόνια δουλειάς μόνος μου. Δεν υπερβάλω. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποιον “εξωτερικό” να βλέπει τι κάνεις, να συζητάς μαζί του τους στόχους σου και να σου προτείνει ποιες ακριβώς κινήσεις να κάνεις για να φτάσεις εκεί που θέλεις, με το χρόνο και τις πηγές που έχεις διαθέσιμες.

Το σημαντικότερο βέβαια σ’ αυτό είναι να είσαι διατεθειμένος και να ακολουθήσεις τις οδηγίες του προπονητή.

Το τελευταίο ήταν ότι έχοντας ένα ξεκάθαρο πλάνο για το που θα φτάσω, έχοντας τη γνώση από τα βιβλία και τις εκπαιδεύσεις και έχοντας έναν άνθρωπο που να με προπονεί, αυτό που έλλειπε ήταν να μπω στη διαδικασία να βάλω όλα αυτά σε εφαρμογή. Και αφού ξεκινήσω, να συνεχίσω να δουλεύω μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Υπήρξαν (και υπάρχουν) προκλήσεις, δυσκολίες, απογοήτευση, “τραυματισμοί”, έξοδα, αρνητισμός από τους γύρω και άλλα εμπόδια, τα οποία βρίσκονται στο δρόμο. Αν όμως έχετε επιμονή, υπομονή, δέσμευση, αφοσίωση, αποφασιστικότητα, συνέπεια και αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάποιες θυσίες για να πετύχετε κάτι καλύτερο, τότε είναι απλά θέμα χρόνου να το πετύχετε.

Αυτό που σκεφτόμουν την Κυριακή μετά τον αγώνα είναι ότι όσο καλύτερος γίνομαι σ’ αυτό που κάνω, τόσο περισσότερο το απολαμβάνω. Δεν είναι ότι γίνεται πιο εύκολο, απλά το απολαμβάνω περισσότερο.

Στο βιβλίο Authentic Happiness του Mihaly Csikszentmihalyi λέει ότι οι άνθρωποι ένιωθαν περισσότερη ευτυχία όταν καταπιανόντουσαν με κάτι πολύπλοκο και το έφερναν σε πέρας. Και ο στόχος πάντα δεν είναι να είμαστε ευτυχισμένοι;

Δεν έχει να κάνει με το “εύκολο”. Έχει να κάνει με το να γίνετε πολύ καλοί σ’ αυτό που κάνετε.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο από την ομιλία μου, στην οποία εξηγώ τα βήματα που ακολούθησα για να φτάσω στην «πρώτη θέση»

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of