Θα το δοκιμάσω. Θα προσπαθήσω.

Αν τύχει και μιλήσετε με άτομα που είχαν δοκιμάσει να ασχοληθούν με κάποια εταιρία δικτυακού μάρκετινγκ και τελικά τα παράτησαν, θα διαπιστώσετε ότι έχουν την τάση να ρίχνουν το φταίξιμο στην εταιρία, στους αναδόχους και στο ότι ο κόσμος δεν ήθελε να αγοράσει/γραφτεί κλπ.
Και τα ίδια άτομα μπορεί να είχαν δοκιμάσει να ασχοληθούν και με 2, 3 ή και περισσότερες εταιρίες. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο, ή παρόμοιο. Έφταιγε πάντα κάτι άλλο.
Αν κοιτάξετε όμως, θα δείτε ότι πάντα, σε κάθε αποτυχία, αν και άλλαζε η εταιρία, άλλαζε το προϊόν, άλλαζαν οι ανάδοχοι, ένα άτομο ήταν πάντα παρόν στη σκηνή του εγκλήματος… ο δικτυωτής που τα παράτησε.
Αν προσέξατε παραπάνω έγραψα “δοκίμασε να ασχοληθεί”. Πολλοί που μπαίνουν στο δικτυακό μάρκετινγκ έχουν τη λογική “Θα το δοκιμάσω κι αν κάτσει, καλώς.” Δεν ξέρω αν το κάνουν από άμυνα ώστε αν δεν πετύχουν να πουν “εντάξει, δοκίμασα κάτι και δε δούλεψε” ή απλά από έλλειψη της ικανότητας δέσμευσης, αλλά αυτού του είδους η δέσμευση “θα το δοκιμάσω” οδηγεί συνήθως σε αποτελέσματα σαν του δικτυωτή του παραδείγματός μας.
Υπάρχουν τριών ειδών επίπεδα δέσμευσης:
1. Είναι αυτός που λέει, “φαίνεται καλό…θα το δοκιμάσω” (ή θα το προσπαθήσω). Αυτού το επίπεδο δέσμευσης νομίζω ότι μας δείχνει που πρόκειται να καταλήξει. (όχι πάντα, αλλά συνήθως οδηγεί στην αποτυχία)
2. Είναι αυτός που λέει, “φαίνεται καλό… θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.” Αυτό το επίπεδο δέσμευσης ακούγεται καλύτερο. Είναι πιο αποφασισμένος να δουλέψει και όχι μόνο αυτό, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Οκ, καλό είναι αυτό, αλλά τι θα συμβεί αν το καλύτερο που μπορεί ΔΕΝ είναι αρκετό; Θα πετύχει τους στόχους του; Όχι απαραίτητα. Οπότε το “θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ” είναι σίγουρα καλύτερο από το “θα το δοκιμάσω” αλλά δεν είναι αυτό που ψάχνουμε να ακούσουμε από έναν υποψήφιο ηγέτη.
3. Το τρίτο επίπεδο δέσμευσης είναι όταν κάποιος λέει “φαίνεται καλό … θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να πετύχω”. Θα δουλέψω όσες ώρες χρειαστεί, όσο διάστημα χρειαστεί, θα μιλήσω σε όσους χρειαστεί, θα παρακολουθήσω όσες εκπαιδεύσεις χρειαστεί. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να πετύχω. Αυτούς ψάχνουμε. Ανθρώπους με αυτού του είδους τη δέσμευση.
Σίγουρα δεν είναι όλοι έτσι. Κάποιοι μπορεί να ξεκινήσουν με το πρώτο ή το δεύτερο επίπεδο δέσμευσης και στην πορεία να αλλάξουν και να έχουν τη σκέψη που ψάχνουμε. Ωστόσο αυτοί είναι εξαιρέσεις.
Όταν λοιπόν μιλάτε με υποψηφίους ή με συνεργάτες σας, αν μάθετε να ακούτε καλά θα μπορέσετε να διακρίνετε ποιοι έχουν το επίπεδο δέσμευσης που ψάχνετε. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα “τηρήσουν” το λόγο τους, αλλά τουλάχιστον έχετε κάποιες καλές ενδείξεις για να ξεκινήσετε.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of