Τηλεφωνικές Συμβουλές – Παρατηρήστε

Ο ορισμός τη λέξης “παρατηρώ” είναι: Να έχω ή να αποκτήσω επίγνωση, ειδικά μέσω προσεκτικής και άμεσης προσοχής· να προσέχω.

Τώρα το να παρατηρείτε τι συμβαίνει δεν ισχύει μόνο για όταν είμαστε στο τηλέφωνο – ισχύει επίσης και για όταν είμαστε μπροστά στο άτομο ή για όσους κάνετε ομαδικές παρουσιάσεις, παρατηρώντας τους ανθρώπους στο κοινό.

Το να παρατηρείτε αυτό που συμβαίνει με τον υποψήφιό σας περιλαμβάνει το “να προσέχετε” το τι τους συμβαίνει, όχι απλά να το “βλέπετε”.

Πώς αντιδράει σε αυτά που λέτε ή κάνετε ή που του δείχνετε; Τι κάνει όταν του λέτε κάτι; Τι μπορούν να σας πουν αυτές οι παρατηρήσεις;

Αν ο υποψήφιός σας γέρνει προς εσάς, τότε ενδιαφέρεται για την παρουσίασή σας. Αν κοιτάει τριγύρω ή αν δε σας προσέχει, τότε χρειάζεται να αλλάξετε κάπως την παρουσίασή σας ώστε να τραβήξετε πίσω το ενδιαφέρον τους.

Ας πούμε ότι μιλάτε με κάποιον στο τηλέφωνο και ακούτε ένα μωρό να κλαίει ή να κάνει φασαρία. Ξέρετε ότι η προσοχή τους δε θα είναι σε εσάς. Οπότε, απλά πείτε, “Αυτό που ακούω είναι το μωράκι σου;” Πιθανόν θα πει ναι και ίσως και ζητήσει συγνώμη για το θόρυβο.

Πείτε, “Αγόρι ή κορίτσι; Πώς το λένε;” Μετά ρωτήστε, “Μήπως χρειάζεσαι να αφήσεις το τηλέφωνο για λίγο και να το χειριστείς;” Αυτό θα βοηθήσει στο να χτίσετε μία καλή σχέση περισσότερο σχεδόν από οτιδήποτε άλλο θα πείτε ή θα κάνετε.

Αν το σκεφτείτε, αυτό όλο ταυτίζεται με το να δείχνουμε ενδιαφέρον στον υποψήφιό μας και να έχουμε την πρόθεση να κάνουμε τη ζωή του καλύτερη.

Συχνά, κάποιοι δικτυωτές είναι τόσο μπερδεμένοι όταν παρουσιάζουν την ευκαιρία τους ή πουλάνε τα προϊόντα τους που δεν παρατηρούν πραγματικά όσα συμβαίνουν.

Θυμάμαι όταν πρωτοξεκίνησα στη δουλειά έκανα μία παρουσίαση τα προϊόντα και ο υποψήφιος είχε τρία παιδιά που αποσπούσαν συνεχώς την προσοχή μας από την παρουσίαση. Έριχναν τα προϊόντα πάνω στον καναπέ και επάνω μου. Αυτό συνέβη απλά γιατί είχα αποτύχει να παρατηρήσω.

Αυτό που απέτυχα να παρατηρήσω ήταν τα παιδιά. Σίγουρα τα είδα· ποιος δε θα μπορούσε να τα δει άλλωστε! Αλλά δεν τα παρατήρησα σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό. Αν τα είχα παρατηρήσει “μέσω προσεκτικής και άμεσης προσοχής” – θα έβλεπα ότι το κλειδί για να πουλήσω προϊόντα σ’ αυτό τον υποψήφιο θα ήταν μέσω των παιδιών. Άλλωστε, μέρος των προϊόντων που πουλούσαν ήταν προϊόντα για παιδιά! Θα μπορούσα να είχα μιλήσει και να είχα δείξει τη σειρά των παιδικών προϊόντων!

Όπως ίσως γνωρίζετε αν έχετε ακούσει το Professional Inviter, συχνά ηχογραφώ τις συζητήσεις μου με υποψηφίους. Μόλις κλείσω το τηλέφωνο ακούω την ηχογράφηση και το αστείο είναι ότι – μπορώ πάντα να ακούσω πράγματα στην ηχογράφηση που δεν τα “έπιασα” κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος! Ωστόσο, κάνοντάς το αυτό αρκετές φορές, οι δυνάμεις παρατήρησής μου έχουν γίνει οξύτερες. Μπορώ καλύτερα να παρατηρώ τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος και να προσαρμόσω την παρουσίασή μου όπως χρειάζεται

Με σεβασμό,

Tim Sales

Η μετάφραση έγινε από τον Θεόδωρο Αραμπατζή, με την έγγραφη άδεια του Tim Sales

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of