Μείνετε Εστιασμένοι (Τεχνική Pomodoro)

Θυμάμαι από μικρός το να μένω εστιασμένος και συγκεντρωμένος σε μία και μόνο δραστηριότητα ήταν μία τρομερή πρόκληση. Ειδικά όταν ήμουν στο σχολείο. Tο να διαβάσω τα μαθήματά μου ήταν απίστευτο βάρος και πρόκληση. Μπορεί να διάβαζα μία σελίδα μισή ώρα και να μην είχα συγκρατήσει απολύτως τίποτα.

Είχα το μυαλό μου σε άλλα πράγματα τότε. Κορίτσια, κιθάρα, συγκρότημα, βόλτες, εκδρομές. Το μόνο που δε σκεφτόμουν ήταν τα μαθήματα.

Το να μένω εστιασμένος σε μία και μόνο δραστηριότητα κάθε φορά, είναι ακόμα και τώρα μία πρόκληση την οποία συνεχώς βελτιώνω. Κάθε μέρα υιοθετώ συνήθειες που με βοηθούν να μένω εστιασμένος σε μία δραστηριότητα.

Συχνοί Περισπασμοί

Κάτι που μου συνέβαινε συχνά ήταν ότι μπορεί να ξεκινούσα να γράψω ένα άρθρο, σαν κι αυτό και ξαφνικά να χτυπούσε ένα τηλέφωνο. Άφηνα το άρθρο, απαντούσα στο τηλέφωνο και μετά έβλεπα τα emails μου. Τα email μου με οδηγούσαν σε ένα άρθρο στο ίντερνετ, το άρθρο με οδηγούσε στο facebook και το facebook στο youtube. Μετά από 1 ώρα, είχα ξεχάσει τι έκανα (ότι έγραφα το άρθρο). Και πολλές φορές ξεκινούσα άρθρα τα οποία έμεναν στη μέση.

Κάτι άλλο που συνέβαινε συχνά ήταν ότι οι περισπασμοί ήταν εσωτερικοί. Ήταν μία σκέψη πχ να πάρω τηλέφωνο το Γιώργο για προπόνηση ή να στείλω ένα email στον πατέρα μου ή να πω στη γυναίκα μου κάτι που μου είπε η δασκάλα του γιου μας. Πολλές φορές αυτές οι σκέψεις, κατάφερναν να μου αποσπάσουν την προσοχή από τη δουλειά που έκανα. Δηλαδή σκεφτόμουν ότι θέλω “να στείλω email στον πατέρα μου για κάποια CDs που ήθελα να μου γράψει” και άφηνα τη δουλειά μου και του έγραφα το email (φυσικά από εκεί δε γυρνούσα στην προηγούμενη δουλειά μου, αλλά έκανα χίλια δυο άλλα πράγματα).

Η Τεχνική Pomodoro

Μία τεχνική που έμαθα πριν λίγο καιρό και την εφαρμόζω με επιτυχία μέχρι τώρα λέγεται η τεχνική Pomodoro. Με πολύ απλά λόγια η τεχνική αυτή σου λέει να εστιάζεις σε μία δραστηριότητα για 25 λεπτά. Μετά τα 25 λεπτά κάνεις ένα μικρό διάλειμμα για 3-5 λεπτά και μετά συνεχίζεις για άλλα 25 λεπτά. Το κάθε 25λεπτο λέγεται “ένα Pomodoro”. Κάθε 4 Pomodoro κάνεις ένα διάλειμμα 15-30 λεπτά.

Τις δύο πρώτες ημέρες που το εφάρμοσα, έβγαλα περισσότερη δουλειά απ’ ότι είχα βγάλει τις 7 προηγούμενες ημέρες!

Ακόμα και αυτό το άρθρο που γράφω τώρα το γράφω με Pomodoro. Έχουν μείνει 12 λεπτά 🙂

Την ώρα που δουλεύεις σε ένα Pomodoro αν χτυπήσει το τηλέφωνο, μπορείς να επιλέξεις να το σηκώσεις αλλά και να μη το σηκώσεις. Το Pomodoro όμως συνεχίζει να τρέχει – το Pomodoro δε σταματάει ποτέ. Αν το σηκώσεις και είναι κάτι που μπορείς να απαντήσεις σε 1-2 λεπτά, το κάνεις και συνεχίζεις στο Pomodoro σου. Αν είναι κάτι που απαιτεί περισσότερο χρόνο σου, το σημειώνεις σε ένα χαρτί και όταν τελειώσει το Pomodoro το προγραμματίζεις για πότε θα το κάνεις.

Επίσης, αν την ώρα που δουλεύεις σε ένα Pomodoro σου έρθει μία σκέψη … πχ να βρω συνταγή για το μουσακά που θα κάνω το μεσημέρι, το γράφεις σε ένα χαρτί με εργασίες και ψάχνεις τη συνταγή μετά – αφού τελειώσει το Pomodoro ή αφού τελειώσεις τη δουλειά που κάνεις (μία δουλειά μπορεί να απαιτεί περισσότερα από 1 Pomodoro)

Έχουν μείνει 9 λεπτά! χαχα

Περισσότερο παραγωγικός

Αυτό που έχω δει είναι ότι βγάζω πολύ περισσότερη δουλειά με αυτό τον τρόπο, είμαι πολύ πιο συγκεντρωμένος στη δουλειά μου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τελειώνω νωρίς με τις πιο σημαντικές εργασίες της ημέρας. Έτσι στο τέλος της δουλειάς μου, το μεσημέρι, δε σκέφτομαι ότι άφησα πολύ δουλειά ή ότι δεν έκανα πολλά σήμερα ή ότι “θα πρέπει” να προλάβω να κάνω αύριο περισσότερα. Όχι. Με αυτό τον τρόπο έχω ολοκληρώσει τα σημαντικότερα και μετά, την υπόλοιπη ημέρα μου, είμαι πιο ήρεμος και μπορώ να εστιάσω στα υπόλοιπα σημαντικά της ζωής μου – την οικογένειά μου – τους φίλους μου – τα χόμπι μου – το ποδήλατό μου.

Πώς θα μπορούσατε να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο στη δουλειά μας;

Θα μπορούσατε να κάνετε τηλεφωνήματα σε διαστήματα των 25 λεπτών με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα για να τεντωθείτε, να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές (ή να πάτε στην τουαλέτα 😀 ).
Θα μπορούσατε να κάνετε τις παρουσιάσεις σας να διαρκούν 25 λεπτά.
Θα μπορούσατε να χωρίσετε τις εκπαιδεύσεις σας σε τμήματα των 25 λεπτών με 5λεπτα διαλείμματα μουσικής ή διατάσεων.
(Τώρα μου ήρθε ιδέα – την έγραψα στο χαρτί και συνεχίζω – έμειναν 4 λεπτά)

Με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσατε να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο;

Διαβάστε το βιβλιαράκι της μεθόδου Pomodoro και πείτε μου αν σας βοήθησε και πώς. Μπορείτε να το βρείτε στο wikipedia δωρεάν (είναι στα αγγλικά)

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Τελικά χρειάστηκα και 2ο Pomodoro για να γράψω, να επεξεργαστώ και να δημοσιεύσω αυτό το άρθρο.

Μοιραστείτε το άρθρο:

1
Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ειρήνη
Guest

Πολύ καλό…Σ'ευχαριστούμε Θοδωρή.