Ο Steve Jobs “πρόκρινε” τους συνεργάτες του. Εσείς;

Τα τελευταία 6-7 χρόνια είμαι αρκετά επιλεκτικός στο ποιους επιτρέπω να μπουν στο δίκτυό μου και γενικά να τους αφιερώσω χρόνο. Τους περνάω συνήθως από μία διαδικασία πρόκρισης αρκετών βημάτων με σκοπό να “μείνουν” τελικά όσοι πραγματικά έχουν μέσα τους μία διακαή επιθυμία να ακολουθήσουν το πλάνο μας και να πετύχουν τους στόχους τους.

Ο Steve Jobs ήταν γνωστό ότι επέλεγε τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους του πολύ προσεκτικά. Ένας από τους λόγους της τεράστιας επιτυχίας της Apple είναι ότι κατάφερνε να στρατολογήσεις/προσλάβει πολύ ικανούς συνεργάτες.

Σε μία συνέντευξή του το 1997 είχε πει:

“Δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία προσλήψεων.
Μετά την πρόσληψη ενός εργαζομένου, δίνουμε μεγάλη σημασία στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα τον κάνει να αισθάνεται ότι βρίσκεται ανάμεσα σε άτομα εξίσου ταλαντούχα με τον ίδιο και ότι το έργο που έχει αναλάβει υπερβαίνει τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Τον κάνουμε να αισθάνεται ότι η δουλειά του θα έχει σημαντική επίδραση και ότι αποτελεί μέρος ενός πειστικού και ευκρινούς οράματος. Συνήθως η διαδικασία επιλογής απαιτεί περισσότερα απ’ όσα μπορεί να κάνει ένας μόνο άνθρωπος· κατέληξα λοιπόν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η συλλογική αξιολόγηση και η δημιουργία μιας εταιρικής φιλοσοφίας που επιλέγει τους «καλύτερους». Κάθε υποψήφιος μιλάει με τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς της εταιρίας, όχι μόνο από τον τομέα στον οποίο επιδιώκει να εργαστεί. Κατ’ αυτό τον τρόπο, πολλοί από τους «καλύτερους» εργαζόμενους γνωρίζουν προβολή στους κόλπους της εταιρείας, ενώ -διαθέτοντας μία εταιρική φιλοσοφία που τους υποστηρίζει αν έχουν μια ισχυρή άποψη – οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι μπορούν να προβάλουν βέτο στην πρόσληψη ενός υποψηφίου.”

Φαντάζεστε να λειτουργούσε έτσι και το δίκτυό σας; Δηλαδή ένας υποψήφιος συνεργάτης, πριν του επιτραπεί να μπει στο δίκτυο να χρειάζεται πρώτα να επικοινωνεί με 12 συνεργάτες της ομάδας; Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να πάρει μία πολύ καλή ιδέα για τη λειτουργία της επιχείρησης και της φιλοσοφίας του δικτύου σας αλλά επίσης θα μπορούσαν οι συνεργάτες μας να αξιολογήσουν αν θέλουν να μπει στο δίκτυο ο υποψήφιος συνεργάτης.

Πολύ διαφορετικό από το να στρατολογούμε όποιον αναπνέει, δε συμφωνείτε;

Θεόδωρος Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of