Η δικτατορία του MLM

Ξέρω ότι ο όρος “δικτατορία” είναι λίγο βαρύς και ίσως κάποιοι ενοχληθούν, αλλά θέλω να τονίσω κάτι…

Διάβασα σήμερα σε ένα βιβλίο την παρακάτω πρόταση:

“Αν η κουλτούρα ενός οργανισμού είναι τέτοια ώστε ο καθένας να φοβάται να μιλήσει με ειλικρίνεια, τότε δεν είναι παρά ένας χώρος μέσα στον οποίο οι άνθρωποι ζουν με ψευδαισθήσεις και φαντασιοπληξίες.”

Ένα από τα “οφέλη” που διαφημίζουν πολλοί δικτυωτές, ότι προσφέρει το δικτυακό μάρκετινγκ είναι η ελευθερία. Μάλιστα, χρησιμοποιούν φράσεις όπως “απέλυσε το αφεντικό σου” ή “γίνε αφεντικό του εαυτού σου” και διάφορες άλλες τέτοιες έξυπνες φράσεις, οι οποίες, τις περισσότερες φορές είναι αληθινές.

Τι γίνεται όμως όταν βρισκόμαστε σε μία ομάδα δικτυακού μάρκετινγκ όπου οι ηγέτες της γραμμής αναδοχής λειτουργούν χειρότερα από αφεντικά· λειτουργούν σαν “δικτάτορες”.

Απαγορεύουν οποιαδήποτε διαφορετική άποψη ή ιδέα και ο μόνος τρόπος για να σε ακούσουν και να μελετήσουν την άποψή σου είναι αν είσαι “πετυχημένος” μέσα στην εταιρία τους.

Τι γίνεται όταν σου λένε ότι “ο μόνος τρόπος για να πετύχεις είναι ο δικός μας τρόπος”;

Πού βρίσκεται η ελευθερία που διαφήμιζαν;

Στο βιβλίο “Γίνε πλούσιος με τη δύναμη της σκέψης”, ο Napoleon Hill μιλάει για τη δύναμη του Κυρίαρχου Νου, όπου περισσότεροι από δύο άνθρωποι, μπορούν να ενώσουν τις σκέψεις τους και να δημιουργήσουν μία 3η μεγαλύτερη διάνοια. Όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις ιδέες τους, σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα συζήτησης, όπου οι ιδέες τους δεν υποτιμούνται ούτε αγνοούνται, αλλά εξετάζονται προσεκτικά ώστε να δημιουργηθεί ένα ακόμα καλύτερο σύστημα – μία ακόμα πιο δυνατή και παραγωγική ομάδα, τότε είναι που μπορεί να γίνει “επανάσταση”. Επανάσταση μέσα σε έναν οργανισμό ή ακόμα και σε ολόκληρη την εταιρία.

Αλήθεια, στο δικό σας οργανισμό, προωθείται η δημιουργική σκέψη; Είστε ανοιχτοί σε ιδέες που προτείνουν ακόμα και οι πιο νέοι συνεργάτες;

Ή μήπως λειτουργείτε ένα καθεστώς δικτατορίας δικτυακού μάρκετινγκ;

Θεόδωρος Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of