Μαθήματα MLM από τον παππού μου…

Mathimata MLM apo ton pappou mou

Πριν μερικά χρόνια, όταν ακόμα ζούσε ο παππούς μου, την άνοιξη με έπαιρνε μαζί του στο κτήμα του και τον βοηθούσα με τα αμπέλια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το απολάμβανα ιδιαίτερα γιατί οι χειρωνακτικές και οι γεωργικές εργασίες δεν είναι από τις αγαπημένες μου ασχολίες.

Η δουλειά που ήθελε να κάνω ήταν να καθαρίζω το χώμα γύρω από τα αμπέλια χρησιμοποιώντας τη φρέζα. Όντως 25 χρονών και γυμνασμένος, θεώρησα ότι θα ήταν παιχνιδάκι, μιας και πίστευα ότι ήταν θέμα δύναμης ο χειρισμός της φρέζας.

Ξεκίνησα λοιπόν τη δουλειά, κρατώντας με δύναμη τα χερούλια και παλεύοντας να τη χειριστώ ανάμεσα στα αμπέλια. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι νόμιζα και μετά από λίγα λεπτά άρχισαν να πονάνε τα χέρια μου και η μέση μου· επιπλέον δεν έκανα σωστά τον καθαρισμό.

Βλέποντάς με ο παππούς μου να ζορίζομαι ήρθε να με βοηθήσει. Πιάνει λοιπόν τη φρέζα και βάζοντας ελάχιστη προσπάθεια και δύναμη, κατάφερε με μαεστρία να καθαρίσει την περιοχή γύρω από τα αμπέλια.

Μου είπε ότι δε θέλει δύναμη και ότι απλά χρειάζεται να την οδηγείς.

Την πήρα στα χέρια μου και όντως, βάζοντας λιγότερη δύναμη ήταν πιο εύκολο και τη χειριζόμουν καλύτερα.

Μετά από λίγο όμως, πάλι αύξανα τη δύναμη και το αποτέλεσμα ήταν όπως και στην αρχή. Τότε ερχόταν πάλι ο παππούς μου και μου θύμιζε αυτό που μου είχε δείξει νωρίτερα.

Αυτή η παρομοίωση, νομίζω ταιριάζει πολύ και στο δικτυακό μάρκετινγκ, όσον αφορά την εκπαίδευση των συνεργατών μας.

Τα οποία θα ήταν προφανώς εσφαλμένα συμπεράσματα μιας και έλλειπε η γνώση και η σωστή καθοδήγηση.

Όταν γράφουμε έναν καινούργιο συνεργάτη στο δίκτυό μας και δεν του λέμε και δεν του δείχνουμε τι να κάνει και πώς να το κάνει για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δημιουργούμε ανθρώπους που πιστεύουν είτε ότι “η εταιρία” δεν είναι καλή, είτε ότι “το δικτυακό μάρκετινγκ” δε δουλεύει, είτε ότι “οι ίδιοι δεν κάνουν” για το δικτυακό μάρκετινγκ.

Αν όμως είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση ΚΑΙ ήταν πρόθυμοι να ακολουθήσουν τα βήματα, τότε ίσως είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Γιατί, όσο κι αν προσπαθούσε ο παππούς μου να μου δείξει πώς γίνεται σωστά, αν εγώ πίστευα ότι τα ξέρω όλα και ΔΕΝ ήμουν πρόθυμος να κάνω αυτά που μου έδειχνε, θα κατέληγα απογοητευμένος με πονεμένα χέρια και πονεμένη μέση.

Αν είστε καινούργιοι δικτυωτές και δε θέλετε να καταλήξετε απογοητευμένοι με “πονεμένα χέρια και μέση”, τότε βρείτε την κατάλληλη εκπαίδευση, το κατάλληλο σύστημα και την κατάλληλη καθοδήγηση για να χτίσετε την επιχείρησή σας.

Θεόδωρος Αραμπατζής

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of