Ο Καλύτερος Μπαμπάς

Πριν χρόνια είχα ακούσει μία ιστορία για έναν μπαμπά που τον έλεγαν Παύλο, ο οποίος είχε αγοράσει στο μικρό του γιο ένα μικρό πίνακα με κιμωλίες για να μάθει να γράφει. Ένα απόγευμα, ο γιος του τον φώναξε από το δωμάτιό του, “Μπαμπά, πώς γράφεται το καλύτερος;”

Ο Παύλος του απάντησε. Μετά από λίγο, το αγόρι ρώτησε ξανά, “Πώς γράφεται το παιδί;”

Τέλος τον ρώτησε, “Πώς γράφεται το κόσμο;”

Όταν το παιδί έδειξε στον μπαμπά του αυτό που είχε γράψει στον πίνακα, ο Παύλος περίμενε να δει “Είμαι το καλύτερο παιδί στον κόσμο.” Αλλά, το παιδί εξέπληξε τον μπαμπά του γράφοντας: “Είσαι ο καλύτερος μπαμπάς που θα μπορούσε να έχει ένα παιδί, σε όλο τον κόσμο.”

Ο Παύλος θυμάται ότι ήταν μία από τις καλύτερες ημέρες στη ζωή του. Μάλιστα, αγόρασε στο γιο του έναν άλλον πίνακα γιατί ήθελε να κρατήσει αυτό που είχε γράψει ο γιος του και μέχρι και σήμερα τον έχει καρφωμένο στον τοίχο.

Η αίσθηση της εκτίμησης είναι πολύ σημαντική για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Τόσο πολύ, ώστε συχνά δεν σκεφτόμαστε αρκετά για το τι θα θέλαμε περισσότερο να μας εκτιμήσουν.

Το να μας εκτιμούν στην δουλειά μας είναι μεγάλη υπόθεση. Ποιος δε θέλει την έγκριση και τον σεβασμό από το αφεντικό και τους συναδέλφους του; Πέρα από την οικονομική σημασία της αύξησης του μισθού, της προαγωγής και των επαίνων, η επιβράβευση είναι κάτι ευχάριστο και αποτελεί κίνητρο. Γι ‘αυτό οι καλοί εργοδότες αναζητούν ευκαιρίες για να αναγνωρίσουν και να ευχαριστήσουν τους υπαλλήλους τους για τη συνεισφορά τους.

Ωστόσο, όσο ουσιαστική κι αν είναι η αναγνώριση στη δουλειά, αν θα μπορούσατε να επιλέξετε μεταξύ του βραβείου “Καλύτερης μαμάς / μπαμπάς στον κόσμο” από το παιδί σας και το βραβείο “καλύτερος υπάλληλος” από το αφεντικό σας, ποιο θα επιλέγατε;

Δεν προσπαθώ να μειώσω την αξία του να επιζητείτε την αναγνώριση στη δουλειά σας, αλλά θέλω να σας υπενθυμίσω πόσο πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι είστε σημαντικοί και εκτιμάστε από τους ανθρώπους που σας αγαπούν και σας χρειάζονται περισσότερο. Η πιο σημαντική εργασία σας στη ζωή σας είναι να φανείτε αντάξιοι αυτής της εκτίμησης.

Να είστε οι “καλύτεροι στον κόσμο” μαμά ή μπαμπάς, άντρας ή γυναίκα, φίλος ή φίλη – είναι ό,τι καλύτερο!

του Michael Josephson

Μετάφραση: Θεόδωρος Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of