Κατάλληλοι Καλεσμένοι (;)

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω μέσω ίντερνετ, το 2005, άρχισα να χρησιμοποιώ ένα τηλεφωνικό σενάριο το οποίο ήταν αρκετά διαφορετικό απ’ ότι χρησιμοποιούσε το 99% των δικτυωτών της εταιρίας μου (ή οποιασδήποτε άλλης εταιρίας) εκείνη την εποχή.

Η κλασική προσέγγιση τότε (και σήμερα ακόμα) ήταν ότι δεν απαντάμε σε ερωτήσεις, απλά κάνουμε 2-3 ερωτήσεις και τον καλούμε σε μίτινγκ σε ξενοδοχείο ή σε προσωπικό ραντεβού. Δε θα κρίνω αυτού του είδους την προσέγγιση σ’ αυτή την ανάρτηση, απλά θέλω να αναφέρω τη διαφορά που έκανε το σενάριο που χρησιμοποιούσα εγώ.

Με την προηγούμενη μέθοδο, όταν ερχόταν κάποιος σε ένα ραντεβού ή σε κάποιο μίτινγκ σε ξενοδοχείο, δεν είχε ιδέα για το τι θα δει ή ήξερε ελάχιστα πράγματα. Η φιλοσοφία ήταν, “φερ’ τον στο μίτινγκ να δει τι είναι και μετά αποφασίζει μόνος του”. Αυτό είναι σωστό εν μέρη, αλλά με αυτό τον τρόπο έφερνα στα μίτινγκς πολλούς ακατάλληλους υποψηφίους. Θα μου πεις, “και που ξέρεις αν κάποιος είναι κατάλληλος ή ακατάλληλος;” Ναι, και για αυτό δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, αλλά το σενάριο που χρησιμοποιούσα μπορούσε να μου αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες να γραφτεί κάποιος καλός υποψήφιος μετά από ένα μίτινγκ.

Τα άτομα που ερχόντουσαν καλεσμένοι μου στα μίτινγκ, ήξεραν ότι πρόκειται για μία ανεξάρτητη σχέση συνεργασίας (ότι δεν υπήρχε μισθός ή μεροκάματα κλπ), ήξεραν ότι χρειαζόταν τουλάχιστον 8-10 ώρες την εβδομάδα (οπότε δεν μπορούσαν να μου πουν μετά το μίτινγκ ότι “δεν έχω χρόνο”), ήξεραν ότι είναι μία δουλειά που χρειάζεται να επικοινωνείς και να δουλεύεις με ανθρώπους, ήξεραν ότι υπάρχει εκπαίδευση και ότι θα έπρεπε να είναι διδάξιμοι, ήξεραν ότι πρέπει να μπορούν ξεκινήσουν άμεσα (όχι μετά από 6 μήνες ή 1 χρόνο) και ότι θα έπρεπε να επενδύσουν κάποια χρήματα (ήξεραν ακριβώς πόσα χρήματα) και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ με όλα τα παραπάνω.

Επίσης, αυτό που ήξεραν ήταν “για ποιο λόγο θέλουν να κάνουν αυτή τη δουλειά”. Όλα αυτά, μου τα είχαν πει στο τηλέφωνο μέσα σε 5 λεπτά περίπου, μέσω του σεναρίου που χρησιμοποιούσα (μπορείτε να το βρείτε στο “Ακαταμάχητο Δικτυακό Μάρκετινγκ”)

Γι’ αυτό, πολλές φορές, μετά από ένα μίτινγκ, έβγαζαν τα χρήματα και έκαναν την εγγραφή τους εκείνη τη στιγμή, λέγοντάς μου “καλά που μου είπες για τα χρήματα, γιατί δε θα τα είχα μαζί μου”.

Θα θέλατε να έχετε καλεσμένους σε μίτινγκς ή σε προσωπικά ραντεβού με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά;
Θα θέλατε οι καλεσμένοι σας να είναι πιο σοβαροί, πιο αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι να ξεκινήσουν ΠΡΙΝ καν ακούσουν την παρουσίασή σας;

Αν απαντήσατε “Ναι”, τότε αλλάξτε/προσαρμόστε το τηλεφωνικό σενάριο πρόσκλησης που χρησιμοποιείτε ώστε οι υποψήφιοί σας να σας δίνουν τις παραπάνω απαντήσεις.

Θεόδωρος Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of