Μην επιτρέπετε στις προθεσμίες των άλλων να καθορίζουν το πρόγραμμά σας.

Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε μία δουλειά και να έρχεται κάποιος να σας ζητήσει να του κάνετε μία δουλειά, την οποία την παρουσιάζει ότι πρέπει να γίνει “τώρα αμέσως” γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ότι δηλαδή αν δε γίνει τώρα αυτή η δουλειά θα έρθει η συντέλεια του κόσμου.

Και τι κάνετε; Αφήνετε τη δουλειά που κάνετε και αρχίζετε να ασχολείστε με τη νέα δουλειά που σας έφεραν; Συνεχίζετε με τη δουλειά σας και μόλις τελειώσετε αυτό που κάνετε αρχίζετε με την άλλη; Μήπως η πίεση του άλλου είναι τέτοια που σας δημιουργεί άγχος;

Κάποτε, το επέτρεπα να συμβεί και σε εμένα αυτό. Ήμουν στο γραφείο και δούλευα σε κάποιο πρότζεκτ· είτε τηλεφωνούσα σε υποψηφίους, βοηθούσα κάποιο συνεργάτη, έγραφα κάτι στο blog μου…οτιδήποτε… και χτυπούσε το τηλέφωνο ή έμπαινε κάποιος στο γραφείο μου και μου ζητούσε να του κάνω κάποια δουλειά.

Πχ…

“Θέλω να κρατήσεις λίγο τα παιδιά, γιατί πρέπει να πεταχτώ τώρα στο σούπερ μάρκετ”
“Θέλω να έρθεις να με πάρεις από το τάδε μέρος τώρα γιατί ….”
“Στείλε αυτό το email/φαξ τώρα, στον τάδε, γιατί του είπα ότι θα του το στείλουμε τώρα.”
“Χρειάζομαι οπωσδήποτε να μου φέρεις τώρα το τάδε προϊόν.”

Όλα έπρεπε να γίνουν τώρα. Και επέτρεπα στις δικές τους προθεσμίες να μου προσθέτουν άγχος, περισσότερη δουλειά και αρκετούς περισπασμούς από αυτό που έκανα.

Κάποια στιγμή όμως, συνειδητοποίησα ότι για να μπορέσω να είμαι αποτελεσματικός και παραγωγικός σε οτιδήποτε κάνω, χρειάζεται να είμαι εστιασμένος σ’ αυτό, χωρίς περισπασμούς και χωρίς διακοπές. Αυτό, δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τους άλλους· έχει να κάνει με εμάς. Αν εμείς επιτρέπουμε στους άλλους να μας “χώνουν” με τις δικές τους “επείγουσες” δουλειές, τότε τους δίνουμε το μήνυμα ότι αυτό που κάνουμε, δεν είναι και τόσο σημαντικό και ότι μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να μας διακόπτουν και εμείς θα τρέχουμε να τους ικανοποιήσουμε.

Όταν έρχεται λοιπόν κάποιος προσπαθώντας να μου δώσει την επείγουσα δουλειά του, διακόπτοντας αυτό που κάνω, του λέω: “Ναι, θα το κάνω, αλλά μόλις τελειώσω αυτό που κάνω τώρα/ ή μόλις τελειώσω τη δουλειά μου.”

Αν επιμένει ότι είναι “επείγον” και πρέπει να γίνει τώρα, τότε τους λέω, ότι “αν είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει τώρα, θα πρέπει να το κάνεις εσύ· και θα προτιμούσα, να με ενημερώνεις νωρίτερα για αυτά, ώστε να μπορώ να τα βάζω στο πρόγραμμά μου. Δε γίνεται να έρχεσαι τελευταία στιγμή να μου ζητάς να αφήσω αυτό που κάνω για να κάνω αυτό που μου ζητάς.”

Πείτε το με αγάπη και σεβασμό αλλά και με δυναμισμό και ζητήστε την κατανόησή τους. Δώστε τους να καταλάβουν ότι αυτό που κάνετε είναι όντως σημαντικό και ότι χρειάζεται να το σέβονται – αλλά πρώτα χρειάζεται να το σέβεστε εσείς οι ίδιοι, μην επιτρέποντάς τους να σας διακόπτουν κάθε ώρα και στιγμή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

Δείτε μία παλιότερη ανάρτηση για την Οργάνωση και Διαχείριση Χρόνου και μάθετε σε ποιες δραστηριότητες χρειάζεται να αφιερώνετε το 80% του χρόνου σας.
http://www.network-marketing.gr/2009/08/blog-post.html

——————-
Αν θέλετε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας όσον αφορά τη διαχείριση χρόνου και να κάνετε τις πιο αποδοτικές εργασίες, ειδικά για το δικτυακό μάρκετινγκ, τότε δείτε αυτή την εκπαίδευση.
——————-

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of