Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας (;)

Ίσως σας έχουν διδάξει ότι για να πετύχετε στις πωλήσεις και ειδικά στο δικτυακό μάρκετινγκ, χρειάζεται να “βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας”. (Με τον όρο “ζώνη άνεσης” εννοούμε όλα αυτά τα οποία μας φαίνονται εύκολα να κάνουμε καθημερινά – εκεί που νιώθουμε βολεμένοι)

Θα ήθελα να μελετήσουμε όμως αυτή την ιδέα. Αν πιέσετε τον εαυτό σας να πάει σε ένα μέρος στο οποίο νιώθετε άβολα, είναι πολύ πιθανόν ότι θα καταλήξετε να κάνετε και το άτομο που έχετε απέναντί σας να νιώθει άβολα. Είτε συνειδητά είτε όχι, θα αισθανθεί τη δυσφορία σας – και οι διαθέσεις που έχουμε είναι μεταδοτικές.

Εμείς σαν άνθρωποι, έχουμε την τάση να αντιστεκόμαστε στη δυσφορία· για την ακρίβεια, κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε να βάλουμε τον εαυτό μας σε άβολες καταστάσεις. Γιατί να βασίσετε όλη την καριέρα σας σε κάτι για το οποίο το ένστικτό σας σας λέει να αποφύγετε;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναζητείτε τη δυσφορία – αυτό δηλαδή που σας κάνει να νιωθετε άβολα· ο κόσμος είναι ήδη γεμάτος από προκλήσεις που θα αναγκαστείτε να αντιμετωπίσετε και οι οποίες θα σας προκαλέσουν αρκετή δυσφορία. Γιατί να προσθέσετε κι εσείς επιπλέον στον εαυτό σας;

Αντί να προσπαθείτε να φύγετε από τη ζώνη άνεσής σας, ίσως θα μπορούσατε απλά να μείνετε εκεί που είστε – απλά να αλλάξετε τη ζώνη άνεσής σας τεντώνοντάς την λίγο. Αναπτύξτε την, μεγαλώστε την, κάντε την αρκετά μεγάλη για να συμπεριλάβετε και το άτομο που έχετε απέναντί σας. Αντί να βγείτε έξω από από αυτό που είστε, μπείτε μέσα σε αυτό που πραγματικά είστε.

Αν παρατηρήσετε σπουδαίους πωλητές ή δικτυωτές στη δράση, βλέπετε να νιώθουν άβολα; Καθόλου. Οι πολύ καλοί δικτυωτές το κάνουν να φαίνεται εύκολο. Πώς; Απλά με το να είναι ο εαυτός τους. Δεν προσπαθούν να προσποιηθούν κάτι άλλο.

Ψάξτε μέσα σας και δείτε ποιοι πραγματικά είστε και προσπαθήστε να εξελίξετε αυτό που πραγματικά είστε. Μην προσπαθείτε να γίνετει κάποιοι άλλοι και φυσικά μην προσποιείστε.

“Όλοι είναι ιδιοφυίες. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι για την ικανότητα του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο τότε θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ηλίθιο.”
— Άλμπερ Άινστάιν —Θεόδωρος Αραμπατζής


——-
Αν θέλετε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας και να εξελίξετε αυτό που πραγματικά είστε, ίσως να θέλατε να ρίξετε μια ματιά στο βιβλιο Ακαταμάχητο Δικτυακό Μάρκετινγκ

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of