Ο Χρυσός Κανόνας

Κατά κανόνα, οι άνθρωποι θα κάνουν τις δουλειές τους με – και θα συστήνουν δουλειές σε – ανθρώπους που γνωρίζουν, συμπαθούν και εμπιστεύονται.

Αυτός είναι μάλλον ο χάλκινος, ο αργυρός, ο χρυσός, ακόμη και ο πλατινένιος κανόνας της δικτύωσης. Ας κάνουμε όμως ένα ακόμη βήμα παραπέρα. Θέλουμε επίσης αυτοί οι άνθρωποι να θέλουν να σας δουν να πετυχαίνετε και να θέλουν να σας βοηθήσουν να βρείτε νέες δουλειές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να είναι οι προσωπικοί σας πρεσβευτές. Ο στόχος αυτός δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί.


Ο κανόνας δεν ισχύει πάντα

Όσο καλά και αν μας γνωρίζουν, μας συμπαθούν και μας εμπιστεύονται οι άλλοι ως άτομο, θα πρέπει να μπορούμε να πετύχουμε αυτά που περιμένουν από εμάς, όταν μας δίνουν τις δουλειές ή τις συστάσεις τους. Αν δεν το κάνουμε ή δεν μπορούμε να το κάνουμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε όχι μόνο τις δικές τους δουλειές αλλά και εκείνες των 250 ανθρώπων της σφαίρας επιρροής τους.

Για παράδειγμα, υπάρχει στην πόλη μου ένα καθαριστήριο ρούχων. Οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι είναι αξιαγάπητοι και πιστεύω ότι προσπαθούν να κάνουν καλή δουλειά. Όμως δε φαίνεται να έχουν μεγάλη επιτυχία. Προσωπικά μπορώ ειλικρινά να πω ότι τους γνωρίζω, τους συμπαθώ και τους εμπιστεύομαι. Τους εμπιστεύομαι δηλαδή να κάνουν οτιδήποτε για μένα, εκτός από το να καθαρίσουν τα κοστούμια μου.

Τώρα βέβαια το γεγονός ότι έχουν καθαριστήριο μάλλον δεν τους ευνοεί ιδιαίτερα. Παραλίγο να καταστρέψουν τρία από τα καλύτερα κοστούμια μου. Φάνηκαν επίσης να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις οδηγίες μου. Τους έλεγα ότι ήθελα πολύ ελαφρύ κολλάρισμα στα πουκάμισά μου, αλλά όταν έφανα για να παραλάβω τα ρούχα μου, τα πουκάμισά μου μπορούσαν να σταθούν όρθια από το πολύ κολλάρισμα. Απλώς δεν μπορούσαν να το κάνουν σωστά.

Μετά από λίγο, παρ’ όλα τα θετικά προσωπικά μου αισθήματα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ένιωθα ότι δεν μπορούσα πλέον να δικαιολογήσω το να τους δίνω δουλειά, είτε άμεσα είτε διαμέσου των συστάσεών μου. Αν έκαναν λίγο-πολύ τη δουλειά που κάνουν και τα άλλα καθαριστήρια, θα συνέχιζαν μέχρι σήμερα να δέχονται δουλειές από εμένα ή τους γνωστούς μου. Όμως δεν την έκαναν και έτσι με έχασαν από πελάτη. Και πάλι, κατά κανόνα οι άνθρωποι θα κάνουν τις δουλειές τους με – και θα συστήνουν δουλειές σε – ανθρώπους που γνωρίζουν, συμπαθούν και εμπιστεύονται.
———
Από το βιβλίο “Ανεξάντλητες Συστάσεις”
Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of