2011 – Τέλος (επιτέλους;)

Αύριο είναι η τελευταία ημέρα του 2011. Ήταν μία χρονιά που νιώθω ότι πέρασε πολύ γρήγορα. Ακούω πολλούς και διαβάζω στο facebook και στο twitter που λένε και γράφουν ότι θέλουν να φύγει επιτέλους το 2011 και αυτό ήταν η αφορμή να κάνω αυτή την ανάρτηση.

Αναμφισβήτητα το 2011 ήταν μία … “ενδιαφέρουσα” χρονιά. (Ήθελα να πω “δύσκολη” αλλά είπα να χρησιμοποιήσω μία θετική λέξη). Συνέβησαν τόσα πολλά και σημαντικά γεγονότα τόσο σε όλο τον κόσμο, όσο και στη χώρα μας. Αυτά τα γεγονότα όμως, επηρέασαν κατά πολύ και τις δικές μας ζωές. Μέχρι τώρα, τα γεγονότα στην παγκόσμια οικονομία δε φαινόταν να επηρεάζουν τόσο πολύ την καθημερινότητά μας, αλλά αυτά που συνέβησαν το 2011 σίγουρα είχαν άμεσο αντίκτυπο στο πώς ζούμε και στο πώς σκεφτόμαστε.

Πιθανόν να μην ξαναζήσουμε μία τόσο “ενδιαφέρουσα” χρονιά (μπορεί και να ζήσουμε), και πραγματικά είναι μία μοναδική ευκαιρία. Κάποιοι το 2011 έχασαν τη δουλειά τους, κάποιοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, κάποιοι έχασαν ανθρώπους που αγαπούσαν, κάποιοι αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να αλλάξουν καριέρα, πολλοί άφησαν την πατρίδα τους και έφυγαν στο εξωτερικό. Άλλοι έχασαν το σπίτι τους, τις οικονομίες τους και πάρα πολλοί έχασαν την ελπίδα τους, το αίσθημα ασφάλειας στο οποίο ζούσαν. 

Όλα αυτά είναι γεγονότα που συνέβαιναν κάθε χρόνο, στο 2011 όμως έγιναν πολύ περισσότερα και σε μεγαλύτερη ένταση που σίγουρα επηρέασαν περισσότερους ανθρώπους…ίσως όλους μας.

Μέσα από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις έχουμε δύο επιλογές:

1ον Να “μας πάρει από κάτω” και να σκεφτόμαστε πόσο άτυχοι είμαστε που μας συνέβησαν όλα αυτά και να συνεχίσουμε την ίδια ζωή και…

2ον να χρησιμοποιήσουμε το 2011 σαν ένα πολύ καλό σχολείο. Να σκεφτούμε ότι όλοι μας είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε “ένα σχολείο δύσκολων καταστάσεων”. Για μένα αυτό είναι μία σπουδαία ευκαιρία. 

Μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις μπορούμε να δούμε ποιος πραγματικά είναι ο χαρακτήρας των ανθρώπων. Μέσα από τις δυσκολίες μπορούμε να δοκιμάσουμε την ηθική, τις αξίες και την ουσία που έχει μέσα του ο καθένας. Στα εύκολα όλοι μπορούν να είναι θετικοί και να δείχνουν αισιόδοξοι και σίγουροι. Στα δύσκολα όμως είναι που βγαίνει στην επιφάνεια ο πραγματικός μας αυτός. Όταν μας πιέζουν, βγάζουμε αυτό που έχουμε μέσα μας. 

Από εδώ και μπρος λοιπόν θα μπορούμε να “χρησιμοποιούμε” το 2011 σαν εργαλείο. 

Τι λάθη έγιναν τα τελευταία χρόνια που μας οδηγήσαν το 2011 να χάσουμε τη δουλειά μας; 

Τι λάθος επιλογές κάναμε τα τελευταία χρόνια που μας οδήγησαν το 2011 να μην έχουμε χρήματα στην άκρη; 
Τι αποφάσεις είχαμε πάρει πριν χρόνια, που μας οδήγησαν να εξαρτόμαστε αποκλειστικά στο κράτος ή από τους άλλους;

Δείτε λοιπόν ποια γεγονότα σημάδεψαν τη ζωή σας το 2011 και σκεφτείτε τι κάνατε πριν χρόνια για να οδηγηθείτε εκεί και δείτε τι αποφάσεις μπορείτε να πάρετε σήμερα, ώστε να είστε σε καλύτερο σημείο μετά από μερικά χρόνια.

Σας εύχομαι από το 2011, που τελειώνει σε λίγες ώρες, να κρατήσετε όλα τα καλά που σας συνέβησαν αλλά και τα μαθήματα από όλα τα δύσκολα που σας συνέβησαν και με τις νέες γνώσεις και τις εμπειρίες, να προσεγγίσετε το 2012 με σοφία και αυτοπεποίθηση. Ας φροντίσουμε ότι το 2012 θα είναι το ξεκίνημα για μία καλύτερη ζωή.

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Θεόδωρος Αραμπατζής 
Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of