Η Ιστορία με το Πιάνο

Έχω μία ιστορία που μου αρέσει να μοιράζομαι με κάποιους στο ξεκίνημά τους στο MLM. Είναι ένα ωραίο παράδειγμα που ίσως σας βοηθήσει στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη της ομάδας σας.
Φανταστείτε ένα κοινό 500ων ατόμων να κάθετε σε ένα αμφιθέατρο και στη σκηνή να υπάρχει ένα μεγάλο πιάνο. Ξαφνικά, βγαίνει στη σκηνή ένα άτομο που ποτέ δεν έχει παίξει πιάνο στη ζωή του, δεν έχει κάνει ποτέ κανένα μάθημα και δεν έχει την παραμικρή ιδέα από μουσική. Μόλις σταματάει το χειροκρότημα, αρχίζει να χτυπάει βίαια τα πλήκτρα του πιάνου βγάζοντας απαίσιους ήχους. Στην αρχή, τα άτομα στο κοινό κοιτάζονται μεταξύ τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει, αλλά μετά από 10 λεπτά της ίδιας απαίσιας “μουσικής” το κοινό αρχίζει να φωνάζει και να σφυρίζει. Σε λίγα λεπτά, τα γιουχαρίσματα του κοινού, κάνουν τον “πιανίστα” να σηκωθεί και ήρεμος, να κάνει μία υπόκλιση και να κατέβει από τη σκηνή.
Καθώς κατεβαίνει από τη σκηνή αυτός, ένας πιανίστας με 30 χρόνια εμπειρία, ανεβαίνει από την άλλη πλευρά της σκηνής. Παίζει άψογα ένα όμορφο κονσέρτο του Μότσαρτ. Όταν τελειώνει, το κοινό σηκώνεται από τις θέσεις του και αποθεώνει τον πιανίστα ο οποίος κάνει δύο και τρεις υποκλίσεις, πριν κατέβει από τη σκηνή.
Στα καμαρίνια, ο ταλαντούχος πιανίστας παρατηρεί ότι ο πρώτος “πιανίστας”, απόλυτα ήρεμος, σφυρίζει και διορθώνει τη γραβάτα του πριν φύγει. Αν και ο επαγγελματίας πιανίστας νιώθει λίγο άβολα να το αναφέρει, ωστόσο η περιέργειά του τον κερδίζει και χαμογελώντας κοιτάζει τον πρώτο “πιανίστα” από τον καθρέφτη και τον ρωτάει:
“Συγχώρεσέ μου που ρωτάω, αλλά παρατήρησα ότι δε σε ενόχλησε ιδιαίτερα αυτό που συνέβη εκεί έξω. Πρέπει να σου το ρωτήσω αυτό, πώς είναι να σε γιουχάρουν για να κατέβεις από τη σκηνή; Δεν είναι πολύ απαίσιο;”
Ο πρώτος “πιανίστας” γυρνάει και κοιτάω τον επαγγελματία πιανίστα κατά πρόσωπο και με απόλυτη σοβαρότητα του απαντάει, “Α, όχι. Δεν το πήρα προσωπικά. Είχε πρόβλημα το πιάνο.”
Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης είναι η τάση μας – και όλοι το έχουμε αυτό άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό – να ρίχνουμε το φταίξιμο κάπου αλλού. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ αρκετοί άνθρωποι κατακρίνουν τον κλάδο του δικτυακού μάρκετινγκ μετά από κάποια αποτυχία τους, δεν φταίει το δικτυακό μάρκετινγκ. Όπως και στην προηγούμενη ιστορία, ένας ανίκανος μουσικός δεν μπορεί λογικά να κατηγορήσει το πιάνο και τη δική του έλλειψη ταλέντου και εξάσκησης.
Ίσως αυτή είναι μία ιστορία που χρειάζεται να τη θυμάστε και να τη λέτε στους καινούργιους σας διανομείς.
Θοδωρής Αραμπατζής
Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of