Το πλάνο είναι το όχημα, οι “λόγοι” το καύσιμο


Για ποιο λόγο κάνετε αυτή τη δουλειά; Τι είναι αυτό που σας παρακινεί σε δράση;
Το γνωρίζετε ότι άνθρωποι παρακινούνται από δύο πράγματα:
1ον Παρακινούνται για να πετύχουν κάτι που επιθυμούν να αποκτήσουν 2ον Παρακινούνται για να αποφύγουν κάτι που θα τους προκαλέσει (ή τους προκαλεί) πόνο
Όλοι οι άνθρωποι παρακινούνται και από τα δύο αλλά όλοι έχουν ένα από τα δύο που υπερτερεί. Τις περισσότερες φορές, όταν “βάζουμε τους στόχους” μας, αφιερώνουμε τη σκέψη μας στο τι θέλουμε να αποκτήσουμε και καθόλου ή ελάχιστα στο τι θα αποφύγουμε· από ποιον πόνο θα γλιτώσουμε.
Αν όμως σας ρωτήσω, για ποιο από τα δύο θα αγωνιζόσασταν περισσότερο: να κερδίσετε 10.000€ ή να μη σας κλέψουν 10.000€; – Οι περισσότεροι θα επέλεγαν το 2ο. Ο πόνος της απώλειας είναι μεγαλύτερος από το όφελος του κέρδους.
Μιλώντας με έναν δικτυωτή σήμερα το μεσημέρι και εξηγώντας του αυτή την ιδέα, μου ήρθε το εξής παράδειγμα στο μυαλό: Το πλάνο δράσης που έχουμε και που ακολουθούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας, είναι το “όχημα” που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία. Χωρίς αυτό, χωρίς πλάνο, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε κάπου. Όμως ο “λόγος” μας, το “γιατί” μας, είναι το καύσιμο που κινεί αυτό το “όχημα”.
Μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο; Όχι. Επομένως, ναι, σίγουρα χρειάζεστε ένα πλάνο, αλλά αν δεν έχετε ένα (ή και περισσότερα) “γιατί” που να δίνουν καύσιμα στο “όχημά” σας, τι θα συμβεί;
Ερώτηση: Πού μπορεί να κινηθεί ένα “όχημα”;
Απάντηση: Στην κατηφόρα ή στην ευθεία (με σπρώξιμο).
Τι θα συμβεί αν το όχημά σας συναντήσει ανηφόρα; Θα σταματήσει και μετά θα αρχίσει να πηγαίνει προς τα πίσω. Το ίδιο ισχύει και στη δουλειά μας. Το όχημά μας, (το πλάνο μας) μπορεί να ξεκινήσει να κινείται αν έχουμε μπροστά μας κατηφόρα (ευκολίες) ή ακόμα και ίσιο δρόμο(ουδέτερες συνθήκες), με λίγο σπρώξιμο (βιβλία, σεμινάρια κλπ). Τι θα συμβεί όμως αν συναντήσουμε ανηφόρα (δυσκολίες); Θα αρχίσουμε να επιβραδύνουμε, θα σταματήσουμε και τελικά θα πάμε προς τα πίσω.
Αν όμως έχουμε το κατάλληλο “καύσιμο” (το “γιατί” μας), τότε θα μπορούμε να πηγαίνουμε άνετα και στην κατηφόρα και στον ίσιο δρόμο αλλά και στις ανηφόρες.
Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα με όλες αυτές τις παρομοιώσεις αλλά νομίζω καταλάβατε την ιδέα.
Αντικείμενο Δράσης: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε δύο λίστες: Μία λίστα με πράγματα που θα αλλάξετε όταν πετύχετε τα πιο τρελά σας όνειρα και μία λίστα με τις επιπτώσεις και τις συνέπειες ΑΝ ΔΕΝ πετύχετε τους στόχους σας μετά από 3, 5 ή 10 χρόνια. Κάντε αυτές τις δύο λίστες και μετά βάλτε τον εαυτό σας να “νιώσει” τα συναισθήματα που δημιουργούν και οι δύο αυτές λίστες. Αυτό θα είναι αρκετό για να σας παρακινήσει – για να βάλει το “καύσιμο” το “όχημά” σας.
Θοδωρής Αραμπατζής
ΥΓ: Στο βιβλίο “Ακαταμάχητο Δικτυακό Μάρκετινγκ” υπάρχει ένα κεφάλαιο που σας βοηθάει να χτίσετε το σενάριο μίας ιδανικής σας ημέρα 3-5 χρόνια από σήμερα.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of