Επίτευξη Στόχων – Βήμα Τρία: Γνωρίστε και Πληρώστε το Τίμημα

Αχα, το ήξερα! Υπάρχει μία παγίδα! Θα πρέπει να κάνω μία μεγάλη θυσία … τι θα πρέπει να κάνω τώρα; Να πετάξω την τηλεόραση; Να αποχαιρετήσω κάθε απόλαυση και να ξεχάσω όλα τα αγαπημένα μου φαγητά; Να δώσω κανένα νεφρό;
Μάλλον, δεν είναι κάτι τόσο δραματικό. Όπως κάθε άλλο, όταν μιλάμε για στόχους, έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι στη μεγάλη οθόνη· αλλά δεν είναι. Αν και τα όνειρά σας μπορεί να είναι μεγάλα (και ελπίζω να είναι τεράστια!), θυμηθείτε ότι τα βήματα που κάνετε για να φτάσετε εκεί είναι μικρά – απλά – εύκολα – βηματάκια.
Το ίδιο ισχύει και με το τίμημα που θα πληρώσετε. Δε χρειάζεται να πληρώσετε το σπίτι των ονείρων σας που κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ εκδίδοντας μία προσωπική επιταγή του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μπορείτε να το πληρώσετε με μία δεκάρα κάθε ημέρα. Αλλά χρειάζεται να κατανοήσετε τί είναι η δεκάρα και χρειάζεται να την πληρώσετε. Όποιο κι αν είναι το όνειρο, όποιος κι αν είναι ο στόχος, υπάρχει ένα τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσετε και αυτό σημαίνει να αφήσετε κάτι.
Ίσως είναι κάτι τόσο απλό όσο το να σταματήσετε να τρώτε κάποιο συγκεκριμένο junk food στο οποίο είστε κολλημένοι, προς όφελος της υγείας σας· ή κάτι τόσο απλό όπως το να αφήσετε το δικαίωμά σας να έχετε πάντα δίκιο ή τη συνήθεια να ελέγχετε κάθε συζήτηση προς όφελος μίας σχέσης. Μπορεί να σημαίνει να αναβάλετε συγκεκριμένες αγορές ή πράγματα που θέλετε να αποκτήσετε – κάτι που ονομάζεται “καθυστερημένη ικανοποίηση”.
Σε κάποια περίοδο στην καριέρα μου στο δικτυακό μάρκετινγκ, ήθελα να “ανεβάσω” ταχύτητα για να πετύχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Τότε 2-3 φορές την εβδομάδα βρισκόμουν με κάποιους φίλους μου μουσικούς και κάναμε πρόβες με ένα ροκ συγκρότημα που είχαμε. Αυτό μου έπαιρνε κάποιο χρόνο, γιατί πέρα από τις πρόβες είχα και το χρόνο που αφιέρωνα για να μελετήσω κιθάρα στο σπίτι.
Η θυσία που έκανα ήταν να σταματήσω από το συγκρότημα για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να πετύχω το στόχο μου και μετά θα μπορούσα να επιστρέψω αν ήθελα.
Να έχετε στο νου σας ότι δεν υπάρχουν πολλοί εκατομμυριούχοι που είναι καλοί στα video games ή γνωρίζουν πολλά για το ποδόσφαιρο ή για το στοίχημα. Γιατί όχι; Γιατί τα έχουν αφήσει όλα αυτά για να χτίσουν τις περιουσίες τους. “Είναι πολύ μεγάλο τίμημα για να το πληρώσετε;” – αυτή είναι μία ερώτηση που μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε. Να θυμάστε αυτό: όποιο τίμημα και αν πληρώσετε, υπάρχει ένα μεγαλύτερο τίμημα αν δεν το κάνετε. Το τίμημα της αμέλειας είναι πολύ χειρότερο από το τίμημα της πειθαρχίας. Ίσως σας πάρει μερικά χρόνια για να μπείτε στο δρόμο της επιτυχίας – αλλά σας παίρνει μία ολόκληρη ζωή για να αποτύχετε.
Θοδωρής Αραμπατζής
(Σε λίγες ημέρες ακολουθεί το 4ο και τελευταίο βήμα: “Δείτε το Κάθε Μέρα”)

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of