Επίτευξη Στόχων – Βήμα Δύο: Ξεκινήστε με ένα Πλάνο


Αυτό είναι το σημείο που οι περισσότεροι χάνονται. Είναι εύκολο να υποθέσετε ότι χρειάζεται να φτιάξετε το πλάνο που θα σας οδηγήσει τους στόχους σας – με άλλα λόγια, το σωστό πλάνο. Το πλάνο που θα δουλέψει. Όχι. Η ιδέα δεν είναι να βρείτε ένα ευφυές σχέδιο που θα σας πάει μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. Η ιδέα είναι απλά να βρείτε ένα πλάνο που θα σας βγάλει από την αφετηρία.
Χρειάζεται να ξεκινήσετε με ένα πλάνο, αλλά το πλάνο με το οποίο θα ξεκινήσετε δε θα είναι το πλάνο που θα σας φτάσει στους στόχους σας. Για να το τονίσω θα το ξαναπώ:
Το πλάνο με το οποίο θα ξεκινήσετε δε θα είναι το πλάνο που θα σας φτάσει στους στόχους σας.
Τι; Αυτό δε βγάζει κανένα νόημα! Αν αυτό το πλάνο δεν πρόκειται να με φτάσει στο στόχο μου, για να μπω στη διαδικασία να το σχεδιάσω; Ποιο είναι το νόημα; Δεν είναι σαν να κοροϊδεύω τον εαυτό μου με ένα άσκοπο πλάνο;
Καθόλου. Χρειάζεστε ένα πλάνο για να ξεκινήσετε, όπως χρειάζεστε μία δεκάρα για να ξεκινήσετε την αποταμίευσή σας. Όπως όταν κάνατε το πρώτο σας βήμα όταν ήσασταν μωρό. Όπως κουνήσατε τα χείλη σας και καταφέρατε να διαβάσετε την πρώτη σας πρόταση.
Η πρώτη σας δεκάρα είναι αυτή που δημιούργησε την περιουσία; Όχι φυσικά. Αυτό το πρώτο βήμα σαν μωρό ήταν αυτό που σας βοήθησε να κερδίσετε το Μαραθώνιο της Αθήνας; Αυτή η πρόταση σας βοήθησε να πάρετε πτυχίο λογοτεχνίας; Όχι φυσικά. Αλλά χωρίς αυτή τη δεκάρα, χωρίς αυτό το διστακτικό βήμα, χωρίς αυτή την πρώτη πρόταση, το όνειρό σας – όσο κι αν το επιθυμούσατε – δε θα είχε πραγματοποιηθεί.
Οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να σκέφτονται ότι χρειάζονται το τέλειο πλάνο. Δεν υπάρχει τέλειο πλάνο. Εξ’ ορισμού, δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί το πλάνο δεν είναι το να φτάσουμε εκεί – είναι μόνο το σημείο εκκίνησης.
Και αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεστε ένα πλάνο: αν δεν έχετε ένα πλάνο, δε θα υπάρξει η εκκίνησή σας. Για την ακρίβεια, αν βάλετε πολύ προσπάθεια στο πλάνο, και το κάνετε τέλειο, είναι πολύ πιθανόν να χάσετε όλη την ενέργεια, τον αυθορμητισμό και τη χαρά του να το κάνετε.
Κάντε το, και θα έχετε τη δύναμη. Μην προσπαθείτε να μάθετε πως δουλεύει! Αν θέλετε διπλή επιτυχία, διπλασιάστε τη συχνότητα αποτυχίας σας.
Ξεκινάτε με ένα πλάνο, μετά περνάτε από τη διαδικασία της συνεχούς μάθησης μέσω της μελέτης και της πράξης και προσαρμόζετε το πλάνο σας, όπως ένας πύραυλος που πηγαίνει στο φεγγάρι – βρίσκεται εκτός πορείας 97% της πτήσης του διορθώνοντας συνεχώς την τροχιά πτήσης. Χρειάζεστε ένα πρώτο πλάνο ώστε να πάτε στο δεύτερο πλάνο, ώστε να πάτε στο τρίτο σας πλάνο, ώστε να πάτε στο τέταρτό σας πλάνο.
Ο Earl Nightingale είχε πει ότι “Επιτυχία είναι η προοδευτική πραγματοποίηση ενός αξιόλογου ιδανικού”. Κρατήστε το αυτό σαν τη φιλοσοφία σας και θα αποκτήσετε τη στάση και τις δραστηριότητες που χρειάζεστε για να πραγματοποιείτε προοδευτικά ένα όλο και καλύτερο πλάνο.
Το αρχικό σας πλάνο δεν είναι το πλάνο που θα σας φτάσει στους στόχους σας … αλλά το χρειάζεστε για να έχετε ένα σημείο εκκίνησης.
Στο επάγγελμά μας, η εκπαίδευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Επειδή έχουμε να κάνουμε με πολύ κόσμο που είναι και από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, διαφορετικές εμπειρίες και μόρφωση αυτό που κάνουμε είναι να εκπαιδεύουμε ξανά και ξανά και ξανά.
Δεν είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα να μάθουμε. Είναι όπως όταν μαθαίνουμε πιάνο: υπάρχουν μόνο δώδεκα νότες. Αλλά για να το μάθετε, χρειάζεται να τις ακούσετε και να τις παίξετε ξανά και ξανά.
Επίσης, δεν εκτιμώ καθόλου τις εκπαιδεύσεις που σου λένε, “Έτσι ακριβώς πρέπει να το κάνεις,” γιατί η ακριβής ακολουθία των ενεργειών και των γεγονότων που δουλεύει, θα είναι διαφορετική για τον καθένα, κάθε φορά. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους ανθρώπους στις ιδέες, στο πώς να σκέφτονται και ποιου τύπου ενέργειες έχουν δουλέψει, αλλά δεν μπορείτε να σχεδιάσετε τις συγκεκριμένες διαδικασίες, γιατί οι περιστάσεις είναι πάντα διαφορετικές.
Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να έχετε ένα πλάνο για να ξεκινήσετε – αλλά δεν μπορείτε να ξεκινήσετε με το πλάνο που τελικά θα σας φτάσει εκεί. Χρειάζεται να ξεκινήσετε με τη φιλοσοφία που θα σας φτάσει εκεί· με τη σωστή φιλοσοφία, θα βρείτε το σωστό πλάνο.
Θοδωρής Αραμπατζής
(Σε λίγες ημέρες διαβάστε το 3ο Βήμα: “Γνωρίστε και Πληρώστε το Τίμημα”)

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of