Επίτευξη Στόχων – Βήμα Ένα: Γράψτε Τους


Η πιο σημαντική δεξιότητα για την επιτυχία σε οποιοδήποτε τομέα, από τα σπορ μέχρι τις επιχειρήσεις, από την υγεία μέχρι τις ιδανικές σχέσεις, είναι η δεξιότητα του οραματισμού. Το να οραματιζόμαστε κάτι σημαίνει να έχουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε μία έντονη εικόνα από κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα και να κάνουμε την εικόνα τόσο έντονη που δίνει την αίσθηση του πραγματικού.
Ο οραμαστιμός δε συμβαίνει απλά δημιουργώντας μία εικόνα στο μυαλό σας. Αν τα όνειρά σας και οι φιλοδοξίες σας συμβαίνουν μόνο στο μυαλό σας, αυτό δεν είναι οραματισμός, αυτό είναι ευσεβής πόθος. Είναι σαν να λέω, “Θα το προσπαθήσω” – το οποίο όμως δεν υφίσταται. Όπως είπε ο Yoda “Κάντο ή μην το κάνεις – δεν υπάρχει προσπαθώ
Ο οραματισμός για την ακρίβεια σημαίνει να δημιουργήσω κάτι από το πουθενά – και να το κάνω αληθινό. Εξ ορισμού, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσα στα όρια του κρανίου σας. Χρειάζεται να γίνει υλικό· χρειάζεται να συμμετέχουν οι αισθήσεις σας. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να το γράψετε. Το να φτιάξετε εικόνες από αυτό, κάτι που κάποιοι ονομάζουν “πίνακας ονείρων”, είναι ακόμη καλύτερο. Το να μιλάτε για αυτό είναι το πιο ισχυρό απ’ όλα. Αλλά τουλάχιστον, γράψτε το. Από τη στιγμή που το κάνετε, έχει αρχίσει ήδη να γίνεται πραγματικό.
Τι ονειρεύεστε; Επιλέξτε ένα όνειρο που έχετε, οποιοδήποτε όνειρο: το σπίτι των ονείρων σας, το αυτοκίνητο των ονείρων σας, τις διακοπές των ονείρων σας, τη δουλειά των ονείρων σας, το γάμο των ονείρων σας. Επιλέξτε ένα όνειρο που θα θέλατε πολύ να γίνει πραγματικότητα. Γράψτε το στην πρώτη γραμμή παρακάτω. Μετά επιλέξτε ακόμα ένα και ακόμα ένα μέχρι να έχετε γράψει πέντε όνειρα.
Αν διστάζετε, να έχετε στο νου σας ότι αυτά τα όνειρα μπορεί να είναι όσο τεράστια ή όσο μικρά θέλετε εσείς· τίποτε δεν είναι “καλύτερο” ή λιγότερο πολύτιμο για να το κάνετε πραγματικότητα.

  1. _________________________________
  2. _________________________________
  3. _________________________________
  4. _________________________________
  5. _________________________________

Ωραία, τώρα προσθέστε δύο περιγραφές που θα κάνουν το όνειρό σας πιο συγκεκριμένο: τι και πότε.
Πρώτα επιστρέψτε στο όνειρό σας και προσθέστε οποιαδήποτε περιγραφή χρειάζεται για να κάνετε κάθε όνειρό σας απόλυτα σαφές και συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα όνειρο να γίνεται “οικονομικά ανεξάρτητοι”, συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτό; Πόσα χρήματα χρειάζεται να έχετε στην τράπεζα ή σε επενδύσεις ή να κερδίζετε κάθε χρόνο για να πετύχετε αυτό που ονομάζετε “οικονομική ανεξαρτησία;” Αν υπάρχουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις που χρειάζεται να υπάρχουν, προσθέστε τες κι αυτές (πχ “να μη χρωστάω πουθενά”)
Αν πχ ένα από τα όνειρά σας είναι να έχετε “καλή υγεία”. Πώς θα το κάνετε αυτό συγκεκριμένο; Ένας τρόπος θα ήταν να περιγράψετε ακριβώς πώς νιώθετε, τι είδους δραστηριτότητες κάνετε και τι αίσθηση σας δίνουν. Φανταστείτε να διαβάζετε το όνειρό σας σε κάποιον άλλον και αυτό το άτομο σας λέει, “Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς. Μπορείς να μου πεις ακριβώς τι θέλεις να πετύχεις;”
Τώρα, η δεύτερη περιγραφή είναι: πότε; Συχνά λέγεται ότι, “Οι στόχοι είναι όνειρα με προθεσμίες.” Οπότε ας μετατρέψουμε τα όνειρά σας σε στόχους, δίνοντάς τους προθεσμίες. Δείτε κάθε ένα από τα όνειρά σας και απαντήστε στην ερώτηση: “Μέχρι πότε;”
Πιθανόν θα έχετε ακούσει τον κανόνα 80/20, ο οποίος λέει για παράδειγμα, ότι είκοσι τοις εκατό των πωλητών σε μία επιχείρηση θα παράγει το ογδόντα τοις εκατό των αποτελεσμάτων.
Μία άλλη εφαρμογή αυτού του κανόνα είναι ότι: ογδόντα τοις εκατό όλων όσων κάνετε, συνήθως ολοκληρώνετε στο τελευταίο είκοσι τοις εκατό του χρόνου που έχετε στη διάθεσή σας! Αν δεν ορίσετε μία συγκεκριμένη προθεσμία, αυτό το τελευταίο είκοσι τοις εκατό φαίνεται ότι δε φτάνει ποτέ … και ζείτε πάντα στο ογδόντα τοις εκατό του χρόνου που λέει, “κάποια μέρα θα…”
Γράψτε τα όνειρά σας· κάντε τα έντονα και συγκεκριμένα· δώστε τους ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθούν και θα έχετε κάνει ένα γιγάντιο βήμα για να τα πραγματοποιήσετε!
Θοδωρής Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of