10 Συμβουλές για να Ξεχρεώσετε

Έχετε κουραστεί να κουβαλάτε το άγχος και την πίεση του να είστε χρεωμένοι; Αν ναι, είστε πρόθυμοι να φτιάξετε ένα πλάνο και να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να ξεχρεώσετε;
Εδώ είναι δέκα βήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεχρεώσετε.
1. Παρακινηθείτε. Ο μόνος τρόπος για να ξεχρεώσετε είναι αν το να ξεχρεώσετε είναι σημαντικό για εσάς. Κάντε μία λίστα με τους λόγους που θέλετε να ξεχρεώσετε. Σκεφτείτε ιδέες όπως: δημιουργεί πίεση στο γάμο μου· μου προκαλεί άγχος· θέλετε να είστε ελεύθεροι· θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να σπουδάσουν· θέλετε να αποταμιεύσετε χρήματα για τη συνταξιοδότησή σας.
2. Κατανοήστε τα χρέη σας. Αναγνωρίστε και καταγράψτε όλα τα χρέη σας βρίσκοντας το συνολικό χρέος, το επιτόκιο, τις έξτρα χρεώσεις και τους τόκους υπερημερίας. Μετά κάντε ένα σύνολο του χρέους σας. Κατανοώντας το χρέος σας και τις πρόσθετες αμοιβές, θα μπορείτε να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις.
3. Δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό (budget). Το να δημιουργήσετε και να τηρείτε έναν οικογενειακό προϋπολογισμό είναι κρίσιμο βήμα για να ξεχρεώσετε. Επιπλέον, είναι μέρος μία οικονομικά υπεύθυνης ζωής. Αν δε γνωρίζετε πώς να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό ζητήστε βοήθεια από κάποιον φίλο ή συγγενή που σέβεστε και που έχετε καλό έλεγχο των οικονομικών του.
4. Καταγράψτε κάθε cent που ξοδεύετε. Κουβαλήστε μαζί σας ένα μικρό σημειωματάρια που μπορείτε να έχετε στην τσέπη σας ή στην τσάντα σας ή χρησιμοποιήστε το κινητό σας για να καταγράψετε οτιδήποτε αγοράζετε, ακόμα κι αν είναι μία μαστίχα που κοστίζει 0,50€. Ενώ ξοδεύετε τα χρήματά σας, ρωτήστε τον εαυτό σας “Είναι απολύτως απαραίτητο αυτό;” ή “Υπάρχει μία λιγότερο ακριβή επιλογή;” Στο τέλος του μήνα, δείτε τα έξοδά σας και ψάξτε να βρείτε πράγματα που μπορείτε να εξαλείψετε τον επόμενο μήνα.
5. Διαπραγματευτείτε με τους πιστωτές σας. Καλέστε όλους τους πιστωτές σας, εξηγήστε την κατάστασή σας και ζητήστε τη βοήθειά τους. Έχω ακούσει αμέτρητες ιστορίες από ανθρώπους που γνωρίζω που κατάφεραν με διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουν χαμηλότερα επιτόκια, να τους διαγράψουν τους τόκους υπερημερίας, να παραλείψουν πληρωμές και να μειώσουν τη μηνιαία τους δόση. Θα εκπλαγείτε συχνά από το τι θα κάνουν οι πιστωτές σας για να σας βοηθήσουν, αν απλά το ζητήσετε.
6. Αυξήστε το εισόδημά σας. Αν εργάζεστε λιγότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, σκεφτείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές να αυξήσετε τις ώρες σας. Αν ήδη εργάζεστε 40 ώρες την εβδομάδα, σκεφτείτε την περίπτωση μία δουλειάς με ημιαπασχόληση ή μίας 2ης επιχείρησης. Πάνω απ’ όλα, επικεντρωθείτε στο να αυξήσετε την αξία που φέρνετε στην αγορά. Καθώς χτίσετε την αξία σας, θα ακολουθήσει και το εισόδημά σας.
7. Χρησιμοποιήστε μετρητά αντί πιστωτικές κάρτες. Κρατήστε μία κάρτα και χρησιμοποιήστε την μόνο για επείγουσες περιπτώσεις ή μεγάλη ανάγκη, όπως αν χαλάσει το αυτοκίνητό σας ή ο κλιματισμός σας. Βάλτε την πιστωτική σας κάρτα σε ένα ασφαλές μέρος και δεσμευτείτε να μη τη χρησιμοποιείτε για τις καθημερινές σας αγορές. Μην αποδέχεστε αυξήσεις στο όριο της κάρτας ή κάρτες από άλλες τράπεζες.
8. Αλλάξτε τις συνήθειές σας. Αφιερώστε ένα λεπτό και σκεφτείτε κάποιες από τις ακριβές συνήθειές σας όπως το να τρώτε έξω, να πίνετε αναψυκτικά κάθε μέρα, να αγοράζετε παπούτσια κάθε τόσο ή να βγαίνετε για ποτό με τους φίλους σας μετά τη δουλειά. Αυτά τα έξτρα έξοδα μπορούν να αθροιστούν σε πολλά χρήματα.
9. Ξεπληρώστε το χρέος με το υψηλότερο επιτόκιο πρώτα. Επιλέξτε το λογαριασμό με το υψηλότερο επιτόκιο και πληρώστε το πρώτο. Όταν το ξεπληρώσετε, κλείστε το λογαριασμό έτσι ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να τον χρησιμοποιήσετε ξανά. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία, έναν λογαριασμό τη φορά, μέχρι όλοι οι λογαριασμοί σας να έχουν αποπληρωθεί πλήρως. Όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο, μετρήστε την πρόοδό σας παρατηρώντας τη συνολική μείωση του χρέους σας.
10. Ψωνίστε εξυπνότερα. Σταματήστε να πληρώνετε λιανική τιμή για ό,τι αγοράζετε. Αρχίστε να ψωνίζετε σε μαγαζιά με εκπτώσεις, προσφορές, καταστήματα μεταπώλησης κλπ. Χρησιμοποιήστε websites σύγκρισης τιμών και βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε την καλύτερη τιμή για οτιδήποτε αγοράζετε.
Αν είστε χρεωμένοι, σας προκαλώ να πάρετε απόφαση αυτή τη στιγμή ότι θα φτιάξετε ένα πλάνο για να εξαλείψετε το χρέος σας. Ας είναι η σημερινή μέρα που θα πείτε, “Αρκετά, θα πάρω τον έλεγχο των οικονομικών μου στα χέρια μου και θα ξεχρεώσω.”
Αν είστε παντρεμένοι ή ζείτε με κάποιον άλλον, θα σας ενθάρρυνα να περάσετε αυτή τη διαδικασία μαζί. Είναι πολύ σημαντικό να είστε και οι δύο το ίδιο αποφασισμένοι να ξεφορτωθείτε το χρέος. Όταν θα αρχίσετε να εφαρμόζετε αυτό το πλάνο, θα πρέπει να κρατάτε τον εαυτό σας υπόλογο και να μην επιτρέπετε εξαιρέσεις.
Αν παρόλαυτά δεν καταφέρετε να φτιάξετε ένα πλάνο και δεν είστε σίγουροι για το τι να κάνετε, ζητήστε τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία. Ζητήστε από έναν φίλο που σέβεστε, ή από έναν συγγενή ή τον λογιστή σας να σας δώσουν μία σύσταση.
——————-Με την άδεια μετάφρασης και αναδημοσίευσης από το blog: little thing matter

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of