Πλάνο 90 Ημερών vs Γενική Καθαριότητα

Σήμερα ήρθε στο σπίτι καθαρίστρια για να κάνει γενική καθαριότητα. Ξέρετε … τα πάντα, χαλιά, κουρτίνες, ντουλάπια, ράφια (ναι ακόμα και τα ψηλά), σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα – όλο το σπίτι. Είναι η χαρά της γυναίκας μου να βλέπει το σπίτι μετά από μία τέτοια “φασίνα”.
Μερικές φορές την εβδομάδα καθαρίζουμε το σπίτι. Μπορεί να βάλουμε μία σκούπα, να τινάξουμε τα χαλιά, να σφουγγαρίσουμε και να καθαρίσουμε τα τζάμια. Αλλά κάθε τόσο φωνάζουμε μία γυναίκα να μας κάνει τη γενική καθαριότητα.
Αυτή τη στιγμή που γράφω αυτή την ανάρτηση, έχει περάσει περίπου μία ώρα από την ώρα που ξεκίνησε. Το σπίτι είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Καταλαβαίνετε φαντάζομαι. Αν έχετε δει μία ‘γενική’ καθαριότητα ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Και βλέποντας το σπίτι έτσι λοιπόν, σκέφτηκα ότι κάπως έτσι είναι και στη δουλειά μας.
Κάποιος αποφασίζει να βάλει ένα πλάνο 90 ημερών. Τις πρώτες 10-15 ημέρες είναι που αρχίζει και βγάζει τα χαλιά έξω. Το σπίτι είναι ακόμα βρώμικο. Όχι μόνο αυτό αλλά είναι και πιο ανακατωμένο απ’ ότι πριν. Αν σταματήσει το πλάνο στις πρώτες 10-15 ημέρες τότε είναι σαν να αφήνει την καθαριότητα στα πρώτα 30 λεπτά. Δηλαδή θα έχει επενδύσει χρόνο, χρήματα, προσπάθεια και αφοσίωση για 15 ημέρες και αν σταματήσει όλη αυτή η επένδυση θα πάει χαμένη και μπορεί να βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι πριν ξεκινήσει το πλάνο.
Μετά τις πρώτες 30 ημέρες, αρχίζει και υπάρχει μία πρόοδος. Μπορεί να έχει τελειώσει το σκούπισμα ή μπορεί να έχει τελειώσει πλήρως την καθαριότητα της κρεβατοκάμαρας. Δηλαδή, μπορεί να κάνει τους πρώτους νέους συνεργάτες και τους πρώτους πελάτες. Ακόμα όμως το σπίτι δεν έχει τελειώσει. Κι αν το αφήσει έτσι πάλι θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να το επαναφέρει στην αρχική κατάσταση.
Πολλοί όμως τί κάνουν; Έχουν τελειώσει με την κρεβατοκάμαρα και κάθονται. Λένε “Αχ, ωραία. Τουλάχιστον έκανα το ένα δωμάτιο. Ας ξεκουραστώ λίγο τώρα.” Το θέμα είναι ότι όταν κάποιος κάτσει να ξεκουραστεί εκείνη τη στιγμή, τότε μπορεί ο χρόνος ξεκούρασης να μεγαλώσει και να τον πάρει ο ύπνος ενώ ξεκουράζεται. Όταν ξυπνήσει όμως, θα είναι πολύ αργά για να συνεχίσει το πλάνο του. Και θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Το κλειδί είναι όταν θα έχετε την πρώτη σας επιτυχία … να συνεχίσετε. Να συνεχίσετε το πλάνο. Να συνεχίσετε να “καθαρίζετε” και τότε θα περάσει και ο 2ος μήνας. Θα έχετε καθαρίσει περισσότερο από το μισό σπίτι. Θα δείτε ότι αρχίζει να φαίνεται όμορφο. Οι συνεργάτες σας θα αρχίσουν να κάνουν κι εκείνοι το δικό τους πλάνο και θα βλέπετε την ομάδα σας να μεγαλώνει. Θα έχει αρχίσει να υπάρχει η ορμή η οποία θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και πιο ευχάριστα γιατί θα βλέπετε την πρόοδο.
Εδώ πάλι χρειάζεται να προστατέψετε τον εαυτό σας από την “ξεκούραση”. Λίγη υπομονή. Ένας μήνας – το σαλόνι – έμεινε μόνο. Μετά θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε. Όταν λοιπόν τελειώσουν και οι 90 ημέρες του πλάνου τότε θα έχετε ένα πεντακάθαρο σπίτι. Μία νέα πετυχημένη επιχείρηση η οποία θα συνεχίσει να μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Μάλιστα θα είναι τόσο διαφορετική η επιχείρησή σας, που ίσως να μη την αναγνωρίζετε. Αλλά το σημαντικό είναι όχι το πόσο θα έχει μεγαλώσει η επιχείρησή σας, αλλά το πόσο θα έχετε μεγαλώσει εσείς μέσα απ’ αυτό το πλάνο. Θα έχετε αποδείξει στον εαυτό σας ότι είστε άτομο που ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις του, που πετυχαίνει τους στόχους του και θα αισθάνεστε περήφανοι για τον εαυτό σας.
Κάθε πότε λοιπόν θα βάζετε πλάνο να καθαρίσετε το σπίτι σας – πλάνο 90 ημερών. Μπορείτε να το κάνετε κάθε 90 ημέρες. Δηλαδή με το που τελειώνει το ένα πλάνο, να κάνετε 2 ημέρες ξεκούραση και ανασκόπηση και να ξεκινάτε το 2ο πλάνο 90 ημερών. Ή μπορείτε να το κάνετε 2 φορές το χρόνο. Σκεφτείτε κάθε πότε χρειάζεται να κάνετε γενική καθαριότητα στο σπίτι σας; Μη νομίζετε ότι επειδή το κάνατε μία φορά δε θα ξαναλερωθεί. Κάποιοι θα σταματήσουν, κάποιοι θα αλλάξουν στόχους, κάποιοι θα προχωρήσουν, αλλά εσείς χρειάζεται να ξεκινήσετε ξανά το πλάνο σας. Να δημιουργήσετε ξανά αυτή την ορμή που θα φέρει νέο ενθουσιασμό και νέους ανθρώπους στη δουλειά σας.
Επιλέξτε 3-4 εργαλεία δουλειάς και βάλτε τα σε εφαρμογή κάθε μέρα για τις επόμενες 90 ημέρες. Στην πορεία κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις και σε 90 ημέρες θα έχετε ένα διαφορετικό σπίτι· και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Γιατί η επιτυχία στη δουλειά μας σίγουρα επηρεάζει και τις σχέσεις μας στο σπίτι, δε συμφωνείτε;
Στα σχόλια πιο κάτω, πείτε ποια είναι η εμπειρία σας σχετικά με κάποιο πλάνο καθημερινής δράσης που ακολουθήσατε.
Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of