8 Βήματα για την Επίλυση Προβλημάτων

του Brian Tracy
Εδώ είναι μία απλή μέθοδος οχτώ βημάτων για τη συστηματική επίλυση προβλημάτων. Λύνοντας προβλήματα με τάξη, μπορείτε να αυξήσετε δραματικά τη δύναμη της σκέψης σας.
Προχωρήστε Με Μια Θετική Στάση Πρώτον, προσεγγίστε το πρόβλημα έχοντας τη στάση ότι περιμένετε να βρεθεί μια λογική, πρακτική λύση. Να είστε χαλαροί, ήρεμοι, με σιγουριά και καθαρό μυαλό.
Δεύτερον, αλλάξτε τη γλώσσα σας από αρνητική σε θετική. Αντί για τη λέξη “πρόβλημα”, χρησιμοποιείστε τη λέξη “κατάσταση”. Το πρόβλημα είναι αρνητική λέξη, ενώ η κατάσταση είναι μια ουδέτερη λέξη. “Έχουμε μια ενδιαφέρουσα κατάσταση”, είναι καλύτερο από το, “Έχουμε ένα πρόβλημα.”
Καθορίστε Την Κατάσταση Με Σαφήνεια Το τρίτο βήμα για τη συστηματική επίλυση προβλημάτων είναι να καθορίστε την κατάσταση με σαφήνεια, γραπτώς. “Ποια ακριβώς είναι η κατάσταση;” Στη συνέχεια, ρωτήστε, “Τί άλλο είναι η κατάσταση;” Μερικές φορές, αναφέροντας το πρόβλημα με διαφορετικά λόγια το κάνει πολύ πιο εύκολο να επιλυθεί.
Το 50% των περιπτώσεων μπορεί να επιλυθεί με ακριβή ορισμό.
Εντοπίστε Τις Αιτίες Και Τις Λύσεις Βήμα τέσσερα είναι, ρωτήστε “Ποια είναι όλα τα πιθανά αίτια της κατάστασης αυτής;” Η αδυναμία να εντοπίσετε τα αίτια ή τους λόγους για την κατάσταση συχνά έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να τη λύνετε ξανά και ξανά. Το 25% ή περισσότερο των καταστάσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την ανακάλυψη της σωστής αιτίας.
Βήμα πέντε είναι να ρωτήσω, “Ποιες είναι όλες οι πιθανές λύσεις;” Γράψτε όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις ή απαντήσεις για την κατάσταση πριν προχωρήσετε παρακάτω. Η ποσότητα των πιθανών λύσεων συνήθως καθορίζει την ποιότητα της λύσης που θα επιλέξετε.
Οι Ξεκάθαρες Αποφάσεις Αποτελούν Το Κλειδί Βήμα έξι είναι “Να πάρετε μια ξεκάθαρη απόφαση”. Συνήθως οποιαδήποτε απόφαση είναι καλύτερη από καμία απόφαση.
Βήμα επτά είναι να «Αναθέσετε ξεκάθαρες ευθύνες για την εκτέλεση της απόφασης και στη συνέχεια να ορίσετε προθεσμία για την ολοκλήρωση και την αναθεώρηση.” Θυμηθείτε, μια απόφαση χωρίς προθεσμία είναι απλώς μια άκαρπη συζήτηση.
Τέλος, το βήμα οκτώ είναι να παρακολουθείτε την απόφαση, να συγκρίνετε τα πραγματικά αποτελέσματα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα και στη συνέχεια να δημιουργήσετε νέες λύσεις και νέους τρόπους δράσης.
Ασκήσεις Δράσης Τώρα, εδώ είναι δύο τρόποι που μπορείτε να εφαρμόσετε αυτήν την τεχνική για να σκεφτείτε πιο δημιουργικά.
Πρώτον, δηλώστε το πρόβλημα με σαφήνεια, εγγράφως, έτσι ώστε να ξέρετε ακριβώς τι είναι αυτό που προσπαθείτε να λύσετε. Ρωτήστε, “Τί άλλο είναι το πρόβλημα;”
Δεύτερον, αναπτύξτε όσες πιο πολλές λύσεις μπορείτε, συμπεριλαμβανομένης και της λύσης του να μην κάνετε τίποτα, πριν να πάρετε μια απόφαση. Η ποιότητα των ιδεών είναι σε άμεση αναλογία με την ποσότητα των ιδεών που έχετε συγκεντρώσει.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of