Εξασκηθείτε Διαρκώς στη Μέθοδο ΑΒΓΔΕ

του Brian Tracy, απο το βιβλίο “Φάε το βάτραχό σου να τελειώνουμε”

Ο πρώτος νόμος της επιτυχίας
είναι η συγκέντρωση, να στοχεύουν όλες σας
οι ενέργειες σε ένα σημείο και
να κατευθύνεστε προς τα εκεί απερίσπαστα,
χωρίς να κοιτάξετε δεξιά ή αριστερά.
— William Mathews
Όσο περισσότερες σκέψεις αφιερώνετε στο σχεδιασμό και τον καθορισμό προτεραιοτήτων προτού ξεκινήσετε, τόσα περισσότερα πράγματα θα κάνετε και θα τα τελειώνετε γρηγορότερα.
Όταν μια εργασία είναι σημαντική και αξιόλογη για σας, τότε θα έχετε ισχυρότερο κίνητρο να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα και να ριχτείτε με τα μούτρα στη δουλειά.
Η Μέθοδος ΑΒΓΔΕ είναι μία πανίσχυρη τεχνική καθορισμού προτεραιοτήτων, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε μέρα. Αυτή η τεχνική είναι τόσο απλή και αποτελεσματική, που μπορεί από μόνη της να σας κάνει από τους πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς ανθρώπους στον τομέα σας.
Η δύναμη αυτής της τεχνικής έγκειται στην απλότητά της. Ορίστε πως δουλεύει: Ξεκινάτε με μία λίστα όλων όσα έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα. Σκεφτείτε γράφοντας.
Μετά βάλτε ένα Α,Β, Γ, Δ ή Ε μπροστά από καθένα από τα περιεχόμενα της λίστας σας, προτού αρχίσετε την πρώτη εργασία.
Η εργασία “Α” ορίζεται ως κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που πρέπει να κάνετε αλλιώς θα αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα. Εργασία “Α” θα μπορούσε να είναι η επίσκεψη σε ένα βασικό πελάτη ή η ολοκλήρωση μιας αναφοράς για τον προϊστάμενό σας την οποία χρειάζεται στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτοί είναι οι βάτραχοι της ζωής σας.
Αν έχετε περισσότερες από μία εργασίες “Α”, τις ιεραρχείτε γράφοντας “Α-1”, “Α-2”, “Α-3”, και ούτω κάθε εξής μπροστά από καθεμία. Η εργασία “Α-1” είναι ο πιο μεγάλος και ο πιο άσχημος βάτραχος από όλους.
Ως εργασία “Β” ορίζεται εκείνη που θα ήταν καλό να κάνετε, αλλά το να παραλείψετε να την κάνετε δεν έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Αυτές είναι οι γυρίνοι της επαγγελματικής σας ζωής. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να δυσαρεστηθεί ή να δυσκολευτεί αν δεν διευθετήσετε κάποια από αυτές τις εκκρεμότητες, αλλά δεν είναι με τίποτα τόσο σημαντικές όσο οι εργασίες “Α”. Το να απαντήσετε σε ένα ασήμαντο τηλεφωνικό μήνυμα ή να δείτε τα email σας, θα μπορούσαν να είναι εργασίες “Β”.
Ο κανόνας είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να καταπιάνεστε με μία εργασία “Β”, ενόσω παραμένει ανολοκλήρωτη μια εργασία “Α”. Δεν πρέπει ποτέ να σας αποσπά την προσοχή ένας γυρίνος, ΄την ώρα που ένας μεγάλος βάτραχος κάθεται εκεί και περιμένει να τον φάτε.
Ως εργασίας “Γ” ορίζεται κάτι που θα ήταν ωραίο να κάνετε αλλά είτε το κάνετε είτε όχι δεν υπάρχουν συνέπειες. Εργασίες “Γ” είναι να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο, να πιείτε έναν καφέ ή να φάτε με έναν συνάδελφο ή να ασχοληθείτε με κάποιο προσωπικό σας θέμα κατά τη διάρκεια της εργασίας. Αυτού του είδους η δραστηριότητα δεν έχει καμία επίδραση στην επαγγελματική σας ζωή.
Ως εργασία “Δ” ορίζεται κάτι που μπορείτε να αναθέσετε σε κάποιον άλλο. Είναι κανόνας να αναθέτετε σε άλλους ό,τι δεν απαιτείται να κάνετε εσείς προσωπικά, ώστε να αποελευθερώσετε περισσότερο χρόνο για τις εργασίες “Α” που μόνον εσείς μπορείτε να κάνετε.
Ως εργασία “Ε” ορίζεται οτιδήποτε μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτή θα μπορούσε να είναι κάτι που ήταν σημαντικό κάποτε, αλλά δεν είναι πλέον επίκαιρο ούτε για εσάς ούτε για κανέναν άλλο. Συχνά πρόκεται για κάτι που συνεχίζετε να κάνετε από συνήθεια ή απλά επειδή σας αρέσει.
Αφού εφαρμόσετε τη μέθοδο ΑΒΓΔΕ στη λίστα σας, θα είστε πλήρως οργανωμένοι και έτοιμοι να κάνετε γρηγορότερα τα πιο σημαντικά πράγματα. Το μυστικό για να κάνετε τη μέθοδο ΑΒΓΔΕ να λειτουργήσει, είναι να επιδείξετε την απαιτούμενη αυτοπειθαρχία ώστε να καταπιαστείτε αμέσως με την εργασία “Α-1”, και να επιμείνετε μέχρις ότου αυτή ολοκληρωθεί. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη της θέλησής σας για να συνεχίσετε και να επιμείνετε σε αυτή τη δουλειά, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό έργο που έχετε να κάνετε. Φάτε όλο το βάτραχο και μη σταματάτε μέχρι να τον τελειώσετε.
Η ικανότητά σας να μελετάτε και να αναλύετε την επαγγελματική σας λίστα και να να καθορίζετε ποια είναι για εσάς η εργασία “Α1” είναι το εφαλτήριο για υψηλότερα επιτεύγματα και μεγαλύτερή αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμό και προσωπική υπερηφάνεια.
Όταν αποκτήσετε τη συνήθεια να επικεντρώνεστε στην εργασία “Α-1”, στην πιο σημαντική σας δραστηριότητα – να τρώτε δηλαδή τον βάτραχό σας – θα αρχίσετε να κάνετε πιο πολλά από ό,τι δύο και τρεις άνθρωποι μαζί.
Μοιραστείτε το άρθρο:

2
Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
elena
Guest

Σωστά! Προτεραιότητα έχουν τα πράγματα που θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα για τη δουλεία μας και για μας ως επιχειρηματίες. Όλα τα υπόλοιπα είναι Β’ κατηγορίας και μπορούν να περιμένουν.

TheoCoach
Guest

@Elena

Μου αρέσει όπως το θέτεις: "είναι Β' κατηγορίας και μπορούν να περιμένουν" – με βρίσκεις σύμφωνο.