Απαντώντας σε ένα Αρνητικό Σχόλιο

Δούλευα με κάποιους οικονομικούς συμβούλους στη Σιγκαπούρη και ανακάλυψα ότι η βιομηχανία τους έχει δυστυχώς δημιουργήσει ένα στίγμα, ένα κακό όνομα. Είναι ένα στίγμα που προκαλείται από ορισμένους πωλητές με υπερβάλλοντα ζήλο που προσπαθούν να “σπρώξουν” τα προϊόντα τους στους φίλους και στους συνεργάτες τους. Σας ακούγεται γνώριμο αυτό;
Ζήτησα να μου δώσουν ένα παράδειγμα του τι λένε. Για να σας δείξω έναν από τους πολλούς τρόπους που θα αντιμετώπιζα αυτό το αρνητικό σχόλιο που μου είπαν, έκανα ένα παιχνίδι ρόλων με έναν από τους συμμετέχοντες.
Του ζήτησα να μου περιγράψει το σκηνικό. Είπε ότι ήμασταν παλιοί φίλοι … δεν είχαμε βρεθεί για καιρό και συναντηθήκαμε τυχαία σε ένα πάρτι. Εγώ ήμουν ο οικονομικός σύμβουλος και αρχίσαμε το διάλογο…

——-

Γιάννη, πώς είσαι;
Είμαι καλά. Εσύ τι κάνεις; Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό;
Καλά, εδώ και 2 χρόνια περίπου εργάζομαι ως οικονομικός σύμβουλος.
Αλήθεια;! Μην αρχίσεις να μου μιλάς για επενδύσεις! Έχω βαρεθεί να με προσεγγίζουν … δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για κάτι τέτοιο.
Οκ; Με τι ασχολείσαι τώρα;
Εργάζομαι ακόμα ως μηχανικός … όπως και την τελευταία φορά που βρεθήκαμε.
Μάλιστα. Να σε ρωτήσω κάτι… Αν αντιδρούσα στο επάγγελμα σου με τον ίδιο τρόπο που προσέβαλλες το δικό μου – πώς θα ένιωθες;
Δεν θα αισθάνομαι και τόσο καλά – εεε … συγνώμη που το έκανα αυτό.
OK – δεκτή η συγγνώμη. Είμαι περίεργος όμως – γιατί έχεις αυτή την αρνητική στάση απέναντι στους οικονομικούς συμβούλους;
Άκου, ορισμένοι από τους φίλους μου έχουν γίνει χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και με πιέζουν συνεχώς να αγοράσω την ασφάλειά τους κλπ και έχω τους βαρεθεί.
Δηλαδή σε πιέζουν να αγοράσεις τα προϊόντα τους;
Ναι
Λοιπόν, τώρα μπορώ να καταλάβω γιατί νιώθεις έτσι … πες μου όμως, μόνο και μόνο επειδή οι φίλοι σου σου φέρθηκαν με αυτό τον, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι οικονομικοί σύμβουλοι είναι απαραίτητα το ίδιο;
Όχι … μάλλον όχι … πάντως και πάλι δεν ενδιαφέρομαι για αυτό που έχεις να προσφέρεις.
Και πάλι, είμαι περίεργος, αλλά δεν θυμάμαι να σου “προσέφερα” τίποτα εγώ – σου προσέφερα;
Όχι.
Επομένως, γιατί είσαι ακόμη τόσο επιθετικός προς αυτό που κάνω;
Εεεε … Δεν ξέρω, ίσως οι φίλοι μου μου άφησαν πολύ κακή εντύπωση.
Πόσοι από τους φίλους σας έχουν ασχοληθεί;
Δύο ή τρεις.
Δύο, ή τρεις;
Δύο.
Και πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβη;
Περίπου 6 μήνες πριν
Οπότε το επάγγελμά μου, κατά την άποψή σου, έχει πρόβλημα εξαιτίας των πράξεων δύο εκ των φίλων σου, αυτό μου λες;
Ναι, μάλλον αυτό λέω … και πάλι, συγνώμη.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει εδώ; Μπορείτε κι ΕΣΕΙΣ να κάνετε ό, τι έκανα …; Ναι, φυσικά, μπορείτε – ανάλογα με τη νοοτροπία που έχετε.
Η συμπεριφορά του Γιάννη είναι απαράδεκτη σε κάθε περίπτωση. Είναι το πώς θα το χειριστείτε εσείς. Ανάλογα με τον τρόπο σκέψης σας και με τη χρήση του διαλόγου, θα καθοριστεί αν ο Γιάννης θα δεχτεί την απάντησή σας.
Ορίστε ποια είναι η νοοτροπία μου …
  1. Έχω μία στάση ταπεινότητας. Έχω το δικαίωμα να είμαι σεβαστός. Αλλά πρώτα, θα πρέπει να σέβομαι τον εαυτό μου και αυτό που κάνω.
  2. Απευθύνομαι στο θέμα της αγένεια και όχι στην προσωπικότητα του ατόμου. Μπορείτε να καταδικάσετε την πράξη και να εξακολουθείτε να αγαπάτε το άτομο.
  3. Δεν θα απαντήσω με θυμό ή προσπαθώντας να το παίξω έξυπνος. Είμαι απόλυτα ήρεμος, ήσυχος και ουδέτερος μέσα μου. Δεν είμαι κολλημένος με το αποτέλεσμα.
  4. Αν δεν αντιμετωπίσω το ζήτημα αμέσως οι συνέπειες του να μην το κάνω μελλοντικά είναι πολύ πιο επιζήμιες.
Παρεμπιπτόντως … Έχω χρησιμοποιήσει αυτού του είδους την απάντηση και σε πραγματικές συνθήκες … όχι μόνο στο παιχνίδι ρόλων που έκανα με τον “Γιάννη”.
Michael Oliver
Best Selling Author of How to Sell Network Marketing Without Fear, Anxiety or Losing Your Friends! – Selling from the Soul. Ancient Wisdoms. Modern Practice.
Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of