Τα Βήματα Για Να Προσκαλείτε σαν Επαγγελματίας

Ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία στο δικτυακό μάρκετινγκ είναι να μάθετε να καλείτε. Αν το μάθετε αυτό σωστά και το κάνετε νιώθοντας άνετα, τότε η επιτυχία είναι θέμα χρόνου.
Γιατί; Γιατί δε θα υπάρχει η λεγόμενη ‘αναβλητικότητα’. Θα γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, ΠΩΣ να το κάνετε με επιτυχία και θα μπορείτε να το διδάξετε και στους ανθρώπους σας.
Να καλείτε σε τι; Να καλείτε ανθρώπους να ρίξουν μια ματιά το επιχειρηματικό σας πρόγραμμα και τα προϊόντα σας.
Τα βήματα που έμαθα ότι είναι πιο αποτελεσματικά για να γίνεται επαγγελματίας “καλεστής” είναι:

 1. Χαιρετισμός
 2. Πρόκριση
 3. Πρόσκληση
 4. Χειρισμός Ερωτήσεων/Αντιρρήσεων
 5. Κλείσιμο σε δράση
 6. Παρακολούθηση

Ας εξηγήσω λίγα για το καθένα.
1. Χαιρετισμός Ο χαιρετισμός δεν είναι ένα απλό “Γεια σου”. Το “Γεια σου” είναι μέρος του χαιρετισμού αλλά όχι όλος ο χαιρετισμός. Ο χαιρετισμός ολοκληρώνεται όταν καταφέρουμε να κάνουν τον συνομιλητή μας να μας μιλάει ελεύθερα και ανοιχτά.
2. Πρόκριση Δεν εννοούμε απαραίτητα το αν έχει το χρόνο και τα χρήματα να μπει στην εταιρία μας – αν και αυτά είναι βασικά στοιχεία. Όαν λέμε πρόκριση εδώ εννοούμε να βρούμε τι χρειάζεται, τι θέλει και τι δε θέλει. Όπως παράδειγμα μπορεί να μη θέλει να είναι πλέον υπάλληλος γιατί θέλει να πληρώνεται για αυτό που αξίζει. Ή μπορεί να θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του. Ή να χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να ξεχρεώσει. Ή να χρειάζεται να χάσει κιλά γιατί πρέπει να κάνει εγχείρηση και οι γιατροί δεν τον εγχειρίζουν αν δεν χάσει κιλά ή γιατί θέλει να έχει περισσότερη ενέργεια για να μπορεί να παίζει με τα εγγόνια του.
Βρείτε λοιπόν τι χρειάζεται, τι θέλει και τι δε θέλει όσον αφορά τα προϊόντα σας ή την επιχείρησή σας.
3. Πρόσκληση Αυτό είναι το βήμα που, αφού μάθουμε τι χρειάζεται, τι θέλει και τι δε θέλει, τον καλούμε να πάρει περισσότερες πληροφορίες για αυτό που έχουμε.
Για παράδειγμα μιλάτε με κάποιον και σας λέει ότι “θα ήθελα να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνω τα χόμπι μου τα οποία παράτησα λόγω δουλειάς” – μπορείτε να το πείτε: “Έχω βρει κάτι που νομίζω ότι μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα ήσουν ανοιχτός να ρίξεις μια ματιά;”
Αυτό είναι μία μορφή πρόσκλησης οπότε πηγαίνουμε στο βήμα
4. Χειρισμός Ερωτήσεων/Αντιρρήσεων Εδώ υπάρχουν 3 επιλογές: Να μας πει “Ναι είμαι ανοιχτός”, “Όχι δεν είμαι” ή να κάνει κάποια ερώτηση ή να προβάλει κάποια αντίσταση/αντίρρηση. Οπότε ακολουθούμε τον χειρισμό αντιρρήσεων ως εξής:

 • Ακούστε μέχρι τέλους
 • Ξεκαθαρίστε ότι καταλάβατε
 • Δείξτε ότι συμμερίζεστε δηλώνοντας ότι καταλαβαίνετε
 • Επιλύστε βοηθώντας τον υποψήφιο να δει μία διαφορετική προοπτική
 • Επιστρέψτε στο προηγούμενο βήμα

5. Κλείσιμο σε δράση Αυτό είναι κάτι πολύ απλό αλλά αν δεν γίνει σωστά μπορεί να χάσουμε το παιχνίδι. Αφού κάνουμε το βήμα (3) Πρόσκληση πρέπει αμέσως να κινηθούμε στο κλείσιμο σε δράση λέγοντας κάτι τέτοιο: – “Έχω ένα βίντεο που δείχνει πως μπορείς να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο να απολαμβάνεις τα χόμπι σου. Αν σου στείλω/δώσω αυτό το βίντεο θα το δεις;” (-Ναι) – “Πότε θα βρεις χρόνο να το δεις;” (-Σήμερα το βράδυ) – “Ωραία, δηλαδή αν σου τηλεφωνήσω αύριο το πρωί/απόγευμα, θα το έχεις δει σίγουρα;” (-Ναι) Ποια είναι η καλύτερη ώρα να σου τηλεφωνήσω αύριο το πρωί/απόγευμα και σε ποιο τηλέφωνο είναι καλύτερα να σε βρω;”
6. Παρακολούθηση Σ’ αυτό το σημείο έχει δει τις πληροφορίες για το πρόγραμμά σας και αυτό που μένει είναι να του δείξουμε πως μπορούμε εμείς να τον βοηθήσουμε να αποκτήσει αυτό που μας είπε ότι χρειάζεται, θέλει ή δε θέλει και ποιο είναι το επόμενο βήμα για να ξεκινήσει.
Αν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα θα δείτε ότι θα φέρνετε καλύτερους ανθρώπους κοντά σας και όχι μόνο αυτό, θα γνωρίζεται τους λόγους που γράφονται οι άνθρωποι στην ομάδα σας και θα μπορείτε να τους βοηθήσετε να πετύχουν τους στόχους τους.
Καλή επιτυχία
Θοδωρής Αραμπατζής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of