Ασκηθείτε στη δημιουργική Αναβλητικότητα

Η Δημιουργική Αναβλητικότητα είναι μία ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική προσωπικής απόδοσης. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Είναι γεγονός ότι δεν μπορείτε να κάνετε όλα όσα πρέπει να κάνετε. Πρέπει να αναβάλλετε κάτι! Μην φάτε αμέσως τους μικρότερους ή λιγότερο άσχημους βατράχους. Φάτε τους μεγαλύτερους και πιο άσχημους πριν από οτιδήποτε άλλο.

Η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που έχουν υψηλή απόδοση και σε εκείνους που έχουν χαμηλή απόδοση, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τι επιλέγουν να αναβάλλουν. Εφόσον πρέπει ούτως ή άλλως να αναβάλλετε κάτι, αποφασίστε σήμερα να αναβάλλετε δραστηριότητες μικρής αξίας. Αποφασίστε να αναβάλλετε, να αναθέτετε σε άλλους ή να παραλείπετε εξ ολοκλήρου εκείνες τις δραστηριότητες που δεν συμβάλλον ιδιαίτερα στη ζωή σας ούτως ή άλλως. Ξεφορτωθείτε τους γυρίνους και επικεντρωθείτε στους βατράχους.

Αυτό είναι κομβικό σημείο. Για να μπορέσετε να θέσετε σωστές προτεραιότητες, είναι εξίσου βασικό το να ορίζετε τι έχει πρώτιστη σημασία, αλλά επίσης και τι έχει ελάχιστη σημασία. Πρώτιστη σημασία έχει κάτι που κάνετε περισσότερο και συντομότερα, ενώ ελάχιστη σημασία έχει αυτό που κάνετε λιγότερο και αργότερα, αν το κάνετε καθόλου.

Κανόνας: Μπορείτε να θέσετε το χρόνο και τη ζωή σας υπό έλεγχο, μόνο στο βαθμό που θα πάψετε να ασχολείστε με δραστηριότητες χαμηλής αξίας.

Μία από τις πλέον ισχυρές λέξεις όσον αφορά στη διαχείριση του χρόνου, είναι η λέξη “όχι”! Πείτε ¨όχι” σε οτιδήποτε δεν έχει μεγάλη αξία για το χρόνο και τη ζωή σας. Πείτε το έγκαιρα και συχνά. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε χρόνο για χάσιμο. Όπως λέμε, “η ατζέντα σας είναι γεμάτη.”

Για να κάνετε κάτι καινούργιο, πρέπει να ολοκληρώσετε ή να διακόψετε κάτι παλιό. Η είσοδος κάπου απαιτεί την έξοδο από κάπου αλλού. Όταν πιάνεις κάτι, αφήνεις κάτι άλλο.

Η δημιουργική αναβλητικότητα συνίσταται στην απόφαση να μην κάνετε ορισμένα πράγματα τώρα, ή ακόμα και ποτέ, σκόπιμα και ύστερα από σκέψη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από ασύνειδη αναβλητικότητα. Χρονοτριβούν χωρίς να το σκέφτονται. Ως συνέπεια αυτού, αναβάλλουν τις μεγάλες, δύσκολες, αξιόλογες, σημαντικές εργασίες που μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στη ζωή και την καριέρα τους. Πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε αυτήν τη συνηθισμένη τάση.

Δουλειά σας είναι να είστε σκόπιμα αναβλητικοί όσον αφορά δουλειές που έχουν χαμηλή αξία, έτσι ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για πράγματα που μπορούν όντως να κάνουν τη διαφορά στην προσωπική και επαγγελματική ζωή σας.

Κάνετε συνεχή επισκόπηση των καθηκόντων και των ευθυνών σας για να προσδιορίσετε εκείνες τις χρονοβόρες εργασίες και δραστηριότητες που μπορείτε να εγκαταλείψετε χωρίς πραγματικές απώλειες. Τούτη είναι για εσάς μία ευθύνη διαρκούς ισχύος, η οποία δεν παύει ποτέ.

Για παράδειγμα, ένας φίλος μου ήταν ένθερμος παίκτης γκολφ όσον καιρό ήταν ανύπαντρος. Του άρεσε να παίζει γκολφ τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, τρεις με τέσσερις ώρες κάθε φορά.

Τα χρόνια πέρασαν, έκανε τη δική του επιχείρηση, παντρεύτηκε κι απέκτησε δύο παιδιά. έπαιζε όμως ακόμα γκολφ τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, ωσότου συνειδητοποίησε ότι ο χρόνος που περνούσε στο γήπεδο του γκολφ, αποτελούσε πηγή πρόκλησης μιας φοβερής έντασης στο σπίτι και το γραφείο του. Μόνον όταν μείωσε στο ελάχιστο τα παιχνίδια γκολφ, κατάφερε να θέσει πάλι τη ζωή του υπό έλεγχο.

Επανεξετάστε τις δραστηριότητές σας εκτός γραφείου για να καταλήξετε ποιες δεν είναι σημαντικές. Περιορίστε το χρόνο που παρακολουθείτε τηλεόραση και περάστε περισσότερο χρόνο αφιερωμένο στην οικογένειά σας, στο διάβασμα, στη φυσική σας άσκηση ή σε οτιδήποτε άλλο βελτιώνει τη ζωή σας.

Δείτε ποιες από τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες θα μπορούσατε να αναθέσετε σε άλλους ή να παραλείψετε τελείως, έτσι ώστε να απελευθερώσετε περισσότερο χρόνο για τη δουλειά που μετράει πραγματικά. Αρχίστε σήμερα κιόλας να κάνετε χρήση της δημιουργικής αναβλητικότητας, εντοπίζοντας οπουδήποτε χρειάζεται δραστηριότητες ελάχιστης σημασίας, που θα τύχουν της δέουσας αδιαφορίας. Αυτή και μόνο η απόφαση θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σας.

Δράση:
Εφαρμόστε τη “σκέψη από μηδενική βάση” σε κάθε τομέα της ζωής σας. Αναρωτηθείτε: “Αν αυτό δεν το έκανα ήδη, γνωρίζοντας όσα ξέρω τώρα, θα το έκανα ξανά σήμερα;”

Εξετάστε κάθε προσωπική ή επαγγελματική σας δραστηριότητα και αξιολογήστε την με βάση την παρούσα κατάσταση. Αν πρόκειται για κάτι που δεν θα ξαναρχίζατε, γνωρίζοντας όσα ξέρετε τώρα, τότε θέτει ισχυρότατη υποψηφιότητα για να την εγκαταλείψετε ή να την αναβάλλετε με δημιουργικό τρόπο.

Brian Tracy
Από το βιβλίο “Φάε τον Βάτραχό σου να Τελειώνουμε”

Ακούστε ηχογραφημένο το παραπάνω κείμενο:

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of