Χτίζοντας μία Πετυχημένη Ομάδα

του Jim Rohn
Αφού θέσετε έναν στόχο για τον εαυτό σας σαν ηγέτης – είτε είναι να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση, να δώσετε ενέργεια στην οργάνωσή σας, να χτίσετε ένα ίδρυμα, να διαπρέψετε στον αθλητισμό, κλπ – η πρόκληση είναι να βρείτε καλούς ανθρώπους για να σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτό το στόχο. Η συγκέντρωση μία πετυχημένης ομάδας ανθρώπων δεν είναι μόνο χρήσιμο, είναι απαραίτητο.
Οπότε για να σας βοηθήσω σε αυτή τη δύσκολη εργασία τού να επιλέξετε τους σωστούς ανθρώπους, θα μοιραστώ μαζί σας μία λίστα με τέσσερα μέρη.
Πρώτο: Ελέγξτε το ιστορικό του κάθε υποψήφιου. Αναζητήστε διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα προσόντα του ατόμου για τη δουλειά. Αυτό είναι το πιο προφανές βήμα.
Δεύτερο: Ελέγξτε το επίπεδο ενδιαφέροντος του ατόμου. Αν ενδιαφέρονται, τότε πιθανόν είναι καλοί υποψήφιοι. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να προσποιηθούν το ενδιαφέρον τους, αλλά αν είστε ηγέτης για κάποιο διάστημα, θα είστε ικανός κριτής για το αν κάποιος πραγματικά προσποιείται. Προγραμματίστε συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, και προσπαθήστε να μετρήσετε την ειλικρίνειά του όσο καλύτερα μπορείτε βάση των ικανοτήτων σας. Δε θα είστε σωστοί κάθε φορά, αλλά μπορείτε να γίνετε αρκετά καλοί στο να διακρίνετε αυτό που ονομάζω αληθινό ενδιαφέρον.
Τρίτο: Ελέγξτε τις αποκρίσεις/αντιδράσεις του υποψηφίου σας. Μία απόκριση σας λέει πολλά για την ακεραιότητα, το χαρακτήρα και τις ικανότητες κάποιου. Ακούστε για αποκρίσεις όπως: “Θέλεις να έρθω εκεί τόσο νωρίς;” “Θέλεις να μείνω μέχρι τόσο αργά;” “Το διάλειμμα είναι μόνο δέκα λεπτά;” “Θα πρέπει να αφιερώσω χρόνο και τα σαββατοκύριακα μου;” Δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτά τα στοιχεία. Η αντίδραση ενός ατόμου είναι καλή ένδειξη του χαρακτήρα του και για το πόσο σκληρά θα δουλέψει. Οι συμπεριφορές μας αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό μας εαυτό, οπότε ακόμα και αν μπορούμε να ξεγελάμε τους άλλους για λίγο, τελικά, ο πραγματικός εαυτός μας θα εμφανιστεί.
Και Τέταρτο: Ελέγξτε τα αποτελέσματα. Το όνομα του παιχνιδιού είναι αποτελέσματα. Πώς αλλιώς μπορούμε να κρίνουμε αποτελεσματικά την απόδοση κάποιου; Ο τέταρτος κριτής θα πρέπει να είναι τα αποτελέσματα.
Υπάρχουν δύο τύποι αποτελεσμάτων να αναζητήσετε. Ο πρώτος είναι αποτελέσματα δραστηριότητας. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι μία αντανάκλαση της παραγωγικότητας ενός ατόμου. Μερικές φορές δε ζητάμε αυτού του είδους τα αποτελέσματα αμέσως, αλλά είναι πολύ εύκολο να ελέγξετε τη δραστηριότητα. Αν δουλεύετε σε μία οργάνωση πωλήσεων και ζητήσατε από το νέο πωλητή, τον Γιάννη, να κάνει δέκα τηλεφωνήματα την πρώτη εβδομάδα, είναι απλό το να ελέγξετε τα αποτελέσματά του την Παρασκευή. Λέτε “Γιάννη, πόσα τηλεφωνήματα έκανες;” Ο Γιάννης λέει, “Λοιπόν….” και μετά αρχίζει να σας λέει μία ιστορία, να βρίσκει δικαιολογίες. Απαντάτε, “Γιάννη, απλά χρειάζομαι ένα νούμερο από το ένα ως το δέκα.” Αν τα αποτελέσματά του δεν ήταν καλά, είναι σίγουρα ένα σημάδι. Ίσως να δοκιμάσετε μία ακόμα εβδομάδα, αλλά η έλλειψη συγκεκριμένης δραστηριότητας συνεχιστεί, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι ο Γιάννης δεν είναι ικανός να γίνει μέλος της ομάδας σας.
Ο δεύτερος τομέας που χρειάζεται να παρακολουθήσετε είναι η παραγωγικότητα. Το υπέρτατο τεστ μία ποιοτικής ομάδας είναι η μετρήσιμο πρόοδος σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Και μία από τις ικανότητες ενός ηγέτη είναι η εξής: να είστε ευθείς με την ομάδα σας όσον αφορά το τι περιμένετε να παράγουν. Μην επιτρέπετε να έρθουν εκπλήξεις αργότερα.
Όταν ακολουθείτε αυτή τη λίστα με τα τέσσερα μέρη, τα ένστικτά σας προφανώς παίζουν σημαντικό ρόλο. Και τα ένστικτά σας θα βελτιώνονται κάθε φορά που ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία. Θυμηθείτε, το να χτίσετε μία καλή ομάδα θα είναι μία από τις πιο δύσκολες εργασίες σας σαν ηγέτης. Θα σας αποφέρει όμως πολλαπλές αμοιβές για πολύ καιρό μετά.
Jim Rohn

This article was submitted by Jim Rohn, America’s Foremost Business Philosopher. To subscribe to the Free Jim Rohn Weekly E-zine go to www.jimrohn.com Copyright Jim Rohn International. All rights reserved worldwide.
Ακούστε ηχογραφημένο το παραπάνω κείμενο:

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of