Το κάρφωμα και… το ξεκάρφωμα

“Μια μέρα μάλωσα την κόρη μου, γιατί στεναχώρησε ένα άλλο παιδάκι μιλώντας του άσχημα. Άρχισε να κλαίει κι αμέσως ήθελε να ζητήσει συγνώμη. Αυτό ήταν καλό, αλλά ήθελα να της δώσω να καταλάβει ότι μια συγνώμη δεν μπορεί πάντα να διορθώνει τα πράγματα.

Της είπα την ιστορία του Γουίλ, ένα παιδάκι 9 χρονών, που ο πατέρας του είχε παρατήσει την μαμά του πριν δυο χρόνια. Ο Γουίλ ήταν θυμωμένος και συχνά μιλούσε σε άλλους με σκληρά λόγια. Μια φορά είπε στην μαμά του: “Τώρα κατάλαβα γιατί σε παράτησε ο μπαμπάς!”

Η μαμά του δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον θυμό και τα ξεσπάσματά του, κι έτσι τον έστειλε στον παππού και την γιαγιά του για το καλοκαίρι.
Ο παππούς χρησιμοποίησε μια στρατηγική για να βοηθήσει τον Γουίλ να μάθει τον αυτοέλεγχο. Κάθε φορά που ο Γουίλ θα έλεγε κάτι κακό, θα έπρεπε να πηγαίνει στην αποθήκη και να καρφώνει ένα μεγάλο καρφί 5 εκατοστών σε έναν πίνακα 4 επί 4.
Κάτι τέτοιο για ένα μικρό παιδί, ήταν δύσκολη δουλειά. Όμως, δεν θα γυρνούσε από την αποθήκη αν το καρφί δεν είχε μπει όλο μέσα. Μετά από περίπου 10 φορές που πήγε στην αποθήκη, ο Γουίλ άρχισε να προσέχει τα λόγια του. Μάλιστα, ζητούσε και συγνώμη για όλες τις άσχημες κουβέντες που έλεγε.
Τότε, η γιαγιά του, του είπε να φέρει στο σπίτι τον πίνακα με τα καρφιά και να αρχίσει να τα ξεκαρφώνει. Αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο από το κάρφωμα, αλλά μετά από πολλή προσπάθεια τα κατάφερε.
Η γιαγιά του τον αγκάλιασε και του είπε: “Εκτιμώ την συγνώμη σου και φυσικά σε συγχωρώ, επειδή σε αγαπάω, αλλά θέλω να ξέρεις ότι μια συγνώμη είναι σαν να ξεκαρφώνεις ένα καρφί. Κοίτα τον πίνακα. Οι τρύπες είναι ακόμη εκεί. Ο πίνακας δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Ο μπαμπάς σου, έκανε μια τρύπα μέσα σου, Γουίλ. Όμως, σε παρακαλώ εσύ μην κάνεις τρύπες σε άλλους ανθρώπους. Μπορείς να γίνεις καλύτερος…..”
Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of