Η Συνταγή για την Επιτυχία & την Αποτυχία

του Jim Rohn

Η αποτυχία δεν είναι ένα μοναδικό, κατακλυσμικό γεγονός. Δεν αποτυγχάνουμε μέσα σε μία νύχτα. Η αποτυχία είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της συγκέντρωσης φτωχών σκέψεων και λάθος επιλογών. Για να το θέσω πιο απλά, η αποτυχία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μερικές λάθος κρίσεις που επαναλαμβάνονται κάθε μέρα.

Τώρα γιατί κάποιος θα κάνει κάποια λάθος κρίση και μετά θα είναι τόσο ανόητος για να την επαναλάβει κάθε μέρα; Η απάντηση είναι γιατί αυτός ή αυτή δεν πιστεύει ότι έχει σημασία.

Από μόνες τους, οι καθημερινές μας δραστηριότητες δε φαίνονται τόσο σημαντικές. Μία μικρή παράβλεψη, μία λάθος απόφαση, ή μία σπαταλημένη ώρα γενικά δεν έχουν ως αποτέλεσμα μία στιγμιαία και μετρήσιμη επίπτωση. Τις περισσότερες φορές γλιτώνουμε από τις άμεσες επιπτώσεις των πράξεών μας.

Αν δεν μπήκαμε στον κόπο να διαβάσουμε έστω και ένα βιβλίο τις τελευταίες ενενήντα ημέρες, αυτή η έλλειψη πειθαρχίας δεν φαίνεται να έχει οποιαδήποτε άμεση επίπτωση στη ζωή μας. και αφού τίποτα δραστικό δε μας συνέβη μετά από τις πρώτες ενενήντα ημέρες, επαναλαμβάνουμε αυτή τη λάθος κρίση και άλλες ενενήντα ημέρες και το ίδιο συμβαίνει ξανά και ξανά. Γιατί; Γιατί δεν φαίνεται να έχει σημασία. Και εδώ βρίσκεται ο μεγάλος κίνδυνος. Αυτό που είναι πολύ χειρότερο από το να μη διαβάζετε ένα βιβλίο είναι το να μη συνειδητοποιείτε ότι έχει σημασία κάτι τέτοιο!

Τώρα εδώ είναι τα καλά νέα. Όπως η συνταγή για την αποτυχία, η συνταγή για την επιτυχία είναι εύκολη να την ακολουθήσετε: Είναι μερικές απλές πειθαρχίες που εφαρμόζετε κάθε μέρα.

Μία ενδιαφέρουσα ερώτηση που αξίζει να αναρωτηθείτε: Πως μπορούμε να αλλάξουμε τα λάθη στη συνταγή για την αποτυχία στις πειθαρχίες που απαιτούνται στη συνταγή για την επιτυχία; Η απάντηση είναι κάνοντας το μέλλον ένα σημαντικό μέρος της τωρινής μας φιλοσοφίας.

Και η επιτυχία και η αποτυχία περιλαμβάνουν μελλοντικές επιπτώσεις, δηλαδή τις αναπόφευκτες ανταμοιβές ή λύπες που προκύπτουν από δραστηριότητες του παρελθόντος. Αν αυτό είναι αλήθεια, γιατί δεν αφιερώνουν περισσότεροι άνθρωποι χρόνο να σκεφτούν το μέλλον; Η απάντηση είναι απλή: Είναι τόσο απασχολημένοι με την τωρινή στιγμή που δε φαίνεται να έχει σημασία. Τα προβλήματα και οι ανταμοιβές του σήμερα απορροφούν τόσο πολύ κάποιους ανθρώπους που ποτέ δε κάνουν μία παύση για να σκεφτούν το αύριο.

Αλλά τι θα συνέβαινε αν αναπτύσσαμε μία νέα πειθαρχεία να αφιερώνουμε μόνο μερικά λεπτά την ημέρα για να δούμε λίγο το μέλλον που βρίσκεται μπροστά μας; Θα μπορούσαμε τότε να προβλέψουμε τις συνέπειες της δικής μας τωρινής συμπεριφοράς. Οπλισμένοι με αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες, θα ήμασταν σε θέση να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξουμε τα λάθη μας και να τα μετατρέψουμε σε καινούργιες πειθαρχίες με στόχο την επιτυχία. Με άλλα λόγια, πειθαρχώντας τον εαυτό μας να δούμε το μέλλον προκαταβολικά, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να αναπτύξουμε νέες συνήθειες που θα αντικαταστήσουν τις παλιές.

Ένα από τα συναρπαστικά πράγματα με αυτή τη συνταγή για την επιτυχία – μερικές απλές πειθαρχίες που εφαρμόζονται κάθε μέρα – είναι ότι τα αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα. Καθώς αλλάζουμε εθελοντικά καθημερινά μας λάθη σε καθημερινές μας πειθαρχίες, βιώνουμε θετικά αποτελέσματα σε μία πολύ σύντομη χρονική περίοδο. Όταν αλλάζουμε τη διατροφή μας, η υγείας μας βελτιώνεται αξιοσημείωτα μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες. Όταν αρχίζουμε να γυμναζόμαστε, νιώθουμε μία νέα ζωντάνια σχεδόν αμέσως. Όταν αρχίζουμε να διαβάζουμε, βιώνουμε μία αναπτυγμένη επίγνωση και ένα καινούργιο επίπεδο αυτοπεποίθησης. Οποιαδήποτε καινούργια πειθαρχία αρχίζουμε να εφαρμόζουμε καθημερινά θα παράγει συναρπαστικά αποτελέσματα που θα μας οδηγήσουν στο να γίνουμε ακόμα καλύτεροι στην ανάπτυξη νέων πειθαρχιών.

Η πραγματική μαγεία νέων πειθαρχιών είναι ότι θα προκαλέσουν να διορθώσουμε τη σκέψη μας. Αν ήταν να ξεκινήσουμε σήμερα να διαβάζουμε βιβλία, να ακούμε σε εκπαιδευτικά CD’s και να παρακολουθούμε μαθήματα, τότε σήμερα θα ήταν η πρώτη μέρα μίας καινούργιας ζωής για ένα καλύτερο μέλλον.

Jim Rohn.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of