Γλώσσα του Σώματος και Επιμονή

Διάβασα ένα άρθρο από το Washingtonpost.com σχετικά με τη γλώσσα του σώματος των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις πριν αγωνιστούν. Το άρθρο λέει:

Όταν παρατηρείτε τους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις πριν ανέβουν στην κεντρική σκηνή, οι περισσότεροι χαλαρώνουν τους όμους και τα χέρια τους, κάνοντας ανοίγματα και κάμψεις του σώματός τους.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο, στους αθλητές που έχουν τα χέρια τους σταυρωμένα σφιχτά μπροστά στο στήθος τους.
Οι ερευνητές Ron Friedman και Andrew J. Elliot ανακάληψαν κάποτε ότι σε ανθρώπους που τους ζητήθηκε να κρατήσουν τα χέρια τους σταυρωμένα επέδειξαν μεγαλύτερα επίπεδα επιμονής όταν αντιμετώπιζαν προκλήσεις από τους ανθρώπους που τους ζήτησαν να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα.
Σε πειράματα που δημοσιεύτηκν στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Κοινωνικής Ψυχολογίας, οι Friedman και Elliot βρήκαν ότι οι άνθρωποι με τα χέρια σταυρωμένα άντεχαν περισσότερο όταν είχαν να αντιμετωπίσουν αδύνατες εργασίες, και ήταν επίσης περισσότερο πετυχημένοι όσον αφορά δυσκολες, αλλά εφικτές, προκλήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαφορές στις αποδόσεις ήταν επειδή οι άνθρωποι έδειχναν μεγαλύτερη επιμονή από αυτούς που δεν είχαν τα χέρια τους σταυρωμένα.
Οι ερευνητές πρόσεξαν ιδιαίτερα τη μη λεκτική συμπεριφορά του θρηλικού προπονητή μπάσκετ Pat Riley: “Χέρια σταυρομένω σφιχτά μπροστά στο στήθος του, το πηγούνι προς τα έξω και οι ώμοι ανοιχτοί. Το μη λεκτικό σήμα του εφτά φορές κάτοχο του τίτλου δε θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: ‘Θα επιμείνω.'”
Αν και τα σταυρωμένα χέρια του Riley οποσδήποτε καθρευτίζουν την εσωτερική του αποφασιστικότητα, τα πειράματα των Friedman και Elliot συνιστούν ότι και το αντίστροφο ισχύει επίσης: Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τα κρυμμένα αποθέματα επιμονής τους όταν έχουν τα χέρια τους σταυρωμένα.>>
Πως μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε αυτό για την επιχείρησή σας; Προσέχετε τη στάση του σώματος των υποψηφίων σας όταν τους μιλάτε; Αν όχι, μήπως θα πρέπει να αρχίσετε να το κάνετε; Η στάση του σώματος δείχνει πολλά για το αν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός για αυτό που του εξηγείτε. Οπότε αν το άτομο που μιλάτε έχει σταυρωμένα τα χέρια του, ξεφυσάει, κοιτάει το ρολόι του και γέρνει προς τα πίσω, μπορείτε πολύ απλά να πάτε στον επόμενο λέγοντας: “Λοιπόν, θα πρέπει να σε αφήσω. Έχω ένα άλλο ραντεβού. Θα τα πούμε κάποια άλλη φορά. Καλή σου μέρα.” – Πείτε όχι πρώτοι γιατί θα το πουν αυτοί.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο εδώ 
Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of