Λειτουργήστε Ένα Αποτελεσματικό Γραφείο στο Σπίτι

Αυτοί από εμάς που δουλεύουμε από τα σπίτια μας αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Ναι, απολαμβάνουμε την ελευθερία ενός γραφείου στο σπίτι, καθόλου απόσταση από το γραφείο και τελείως ευέλικτο ωράριο. Αλλά αυτό επίσης σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίζουμε το χρόνο μας, να δουλεύουμε αποτελεσματικά και να δεσμευτούμε στον εαυτό μας ότι θα δουλέψουμε έξυπνα. 

Πρώτα από όλα, ‘επιχειρήσεις από το σπίτι’ δε σημαίνει απαραίτητα μικρή επιχείρηση όσον άφορά τα έσοδα. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις από το σπίτι που είναι οργανώσιμοι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Το ξέρω γιατί λειτουργώ μία τέτοια από το σπίτι μου. Η ΙΜC INC. είναι μία εταιρία εισαγωγών/εξαγωγών, η οποία μου ανήκει 100% και τη λειτουργώ μέσα από το σπίτι μου. Κάνει τζίρο πάνω από ένα εκατομμύριο δολάριο σε πωλήσεις το χρόνο! Σίγουρα έχω μία ξεχωριστή αποθήκη, αλλά η επιχείρησης λειτουργεί από το σπίτι μου!

Το να λειτουργείς δύο εταιρίες από το σπίτι δεν είναι πάντοτε εύκολο, αλλά τα οφέλη ξεπερνάνε τις αρνητικές πτυχές. Έχω μάθει να δουλεύω αποτελεσματικά από σπίτι και θέλω να μοιραστώ μερικά πράγματα που νιώθω ότι θα σας επιτρέψουν να πάρετε τα μέγιστα από την επιχείρηση ή το γραφείο που έχει βάση το σπίτι σας.

Πρώτα από όλα, πρέπει να δημιουργήσετε ένα εντελώς ξεχωριστό δωμάτιο ή περιοχή για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για επιχείρηση. Αν δεν έχετε ένα υπόγειο, γκαράζ ή ξενώνα, ξεχωρίστε μία περιοχή σε ένα από τα άλλα δωμάτια. Ονομάστε το αυτό σαν το ‘γραφείο’ σας, και φερθείτε ανάλογα. Μην το χρησιμοποιείτε για τίποτα εκτός από ‘δουλειά’. Γιατί; Γιατί αν φερθείτε την περιοχή του γραφείου σας σαν ξεχωριστή περιοχή θα είστε περισσότερο παραγωγικοί. Σιγουρευτείτε ότι τα μέλη της οικογένειά σας ξέρουν ότι είναι ένα γραφείο και σαν γραφείο που είναι εκτός των ορίων τους! Όσο περισσότερο ξεχωριστή κάνεις την περιοχή του γραφείου σου, τόσο καλύτερα θα είσαι εκεί και τόσο πιο επαγγελματικά θα λειτουργείς την επιχείρησή σου.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που νιώθω ότι είναι απολύτως απαραίτητα για να εξοπλίσετε ένα γραφείο στο σπίτι. Πρώτα από όλα είναι ο χώρος. Όπως ανέφερα, κάντε το καλύτερο που μπορείτε με αυτά που είναι διαθέσιμα. Ένας ξενώνας, ένα γκαράζ, μία σοφίτα ή ένα υπόγειο είναι καλύτερα. Αλλά, αν αυτό δεν είναι εφικτό μία ανεξάρτητη περιοχή ενός δωματίου κάνει.

Ανάλογα με την επιχείρησή σας, θα πρέπει να έχετε μία ξεχωριστή τηλεφωνική γραμμή εγκατεστημένη. Αυτό θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβασή σας από του πελάτες σας και θα προσδώσει μία πιο επαγγελματική εικόνα. Ένα φαξ οπωσδήποτε είναι κάτι που χρειάζεται για κάποια επιχείρηση. Για παράδειγμα, η εταιρία μου εισαγωγών/εξαγωγών δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς ένα φαξ. Δε χρειάζεστε μία ξεχωριστή γραμμή για το φαξ σας. Απλά χρησιμοποιώ μία συσκευή που έχει πάνω τηλέφωνο, φαξ και μόντεμ. Αυτά είναι διαθέσιμα στην αγορά και ελαχιστοποιούν την ανάγκη να έχουμε μία γραμμή αφιερωμένη στο φαξ. Φυσικά, αν δέχεστε ένα μεγάλο αριθμό τηλεφώνων ή φαξ θα χρειαστείτε μερικές τηλεφωνικές γραμμές. Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε ένα σύστημα με πολλές γραμμές από την τηλεφωνική εταιρία(ISDN του ΟΤΕ).

Μετά, ένας προσωπικός υπολογιστής είναι ένα πρέπει. Είναι δύσκολο να λειτουργείς οποιαδήποτε επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς έναν υπολογιστή. Επενδύστε στον καλύτερο που μπορείτε να πληρώσετε. Οι τιμές των υπολογιστών πέφτουν κάθε ημέρα και είναι δυνατόν να πάρετε έναν πολύ ισχυρό σύστημα με λιγότερα από 1000€. Αν δεν σας παίρνει για ένα καινούργιο κοιτάξτε για ένα μεταχειρισμένο ή νοικιάστε ένα. Θα χρειαστείτε επίσης έναν εκτυπωτή ικανό να κάνει ευδιάκριτες εκτυπώσεις. Αν θέλετε να δημιουργήσετε τα δικά σας διαφημιστικά, αγγελίες, ή υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις θα χρειαστείτε έναν εκτυπωτή laser.

Όσον αφορά τα έπιπλα, σιγουρευτείτε ότι θα έχετε ένα γραφείο που είναι αρκετά μεγάλο για να χειριστεί τις ανάγκες σας, και ένα ντουλάπι αρχείων ή δύο για τα αρχεία. Αλλά πιο σημαντικό, βρείτε μία καλή, αναπαυτική καρέκλα. Ναι, αυτό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό εργαλείο του γραφείου σας! Πάρτε την καλύτερη καρέκλα που μπορείτε να πληρώσετε. Πολλά προβλήματα με την πλάτη και το λαιμό και κούρασης προκαλούνται από μία φτηνιάρικη καρέκλα.

Τέλος, αν είναι εφικτό αγοράστε ή νοικιάστε ένα φωτοτυπικό μηχάνημα. Αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο αφού υπάρχουν πολλά μέρη για φωτοτυπίες σε κάθε περιοχή. Αν πρόκειται να κάνετε πολλές φωτοτυπίες θα πρέπει να επενδύσετε στο δικό σας φωτοτυπικό μηχάνημα για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα. Ένα το οποίο θα χειρίζεται καθημερινές φωτοτυπίες είναι καλό. Οποιαδήποτε μεγαλύτερη δουλειά μπορεί πάλι να γίνεται στο τοπικό μαγαζί για φωτοτυπίες.

Σιγουρευτείτε ότι θα έχετε ένα τακτικό ωράριο εργασίας. Όλοι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι δουλεύουν σε όλες τις ώρες της ημέρας ακόμα και τη νύχτα. Ακόμα, σαν να είχατε να πάτε σε μία κανονική δουλειά, ορίστε κάποιες επαγγελματικές ώρες. Αν πρόκειται να έχετε ώρες από τις 09:00 π.μ. με 17:00 μ.μ τότε μείνετε σε αυτό το ωράριο! Πηγαίνετε στο γραφείο σας από τις 9 ως τις 5 κάθε μέρα, σαν να πήγαινες σε ένα κανονικό μέρος σαν υπάλληλος.

Κάντε κανονικά διαλείμματα, συμπεριλαμβανομένων και γεύματος, αλλά είναι σημαντικό να καταστήσετε μία τακτική συνήθεια του να είστε ‘στο γραφείο’ σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα κάθε ημέρα. Φυσικά θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να φύγετε από το γραφείο για να κάνετε τηλεφωνήματα πωλήσεων, για να κάνετε δουλειές για άλλους ή για άλλους λόγους. Όταν είστε έξω σιγουρευτείτε ότι υπάρχει ένας τηλεφωνητής για να απαντήσει σε οποιαδήποτε εισερχόμενα τηλεφωνήματα, και ότι θα απαντήσετε στα τηλεφωνήματα το συντομότερο δυνατόν.

Να είστε βέβαιοι ότι η οικογένειά σας και οι φίλοι σας είναι ενημερωμένοι για τις κανονικές ώρες εργασίας σας. Ζητήστε τους να σεβαστούν αυτό το χρόνο, σαν να ήσασταν στη δουλειά. Δε θα πρέπει να περιμένουν να είστε ‘ελεύθερος’ όλες τις ώρες απλά επειδή είστε στο σπίτι. Πάνω από όλα, βεβαιωθείτε ότι εσείς πρώτα θα σεβαστείτε αυτές τις εργάσιμες ώρες! Φυσικά θα υπάρξουν στιγμές που μπορεί να θέλετε να παίξετε γκολφ, να αφιερώσετε λίγο χρόνο για του εαυτό σας ή απλά να χαλαρώσετε. Άλλωστε, αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του να δουλεύεις από το σπίτι σου, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο χρόνος είναι χρήμα! Κρίνετε τον ελεύθερο χρόνο σας ανάλογα! Αν πάρετε τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο δε θα γίνετε επιτυχημένοι – ό,τι τύπου επιχείρηση από το σπίτι και αν έχετε!

Όταν ξυπνάτε το πρωί, φερθείτε σαν να πηγαίνετε στη δουλειά!
Πλυθείτε και ντυθείτε σαν να πηγαίνετε σε ένα μέρος σαν υπάλληλος. Πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα φοράνε γραβάτα ή επαγγελματικό κουστούμι για να νιώσουν πιο επαγγελματικά. Δε χρειάζεται να φερθείτε τόσο ακραία, αλλά δε θα πρέπει να δουλεύετε με παλιά και σκισμένα παντελονάκια και αμάνικο φανελάκι. Αν ντυθείτε σαν να πηγαίνετε στη δουλειά θα νιώθετε πιο πολύ σαν να δουλεύετε! Επίσης, αν έχετε πελάτες ή άλλους πωλητές να σας επισκέπτονται στο ‘γραφείο’ θέλετε να εμφανιστείτε όσο πιο επαγγελματικά μπορείτε.

Σε συμπέρασμα, εξοπλίστε το γραφείο σας όσο καλύτερα μπορείτε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας. Φερθείτε του σαν επιχείρηση και δουλέψτε σε τακτικό ωράριο. Η επιχείρησή σας ή το γραφείο σας μπορεί να είναι στο σπίτι αλλά ακόμα είναι ‘γραφείο’! Φερθείτε του σαν ένα επαγγελματικό χώρο επιχείρησης!

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of