Η φύση του χαρακτήρα

Ο Abraham Lincoln ενδιαφέρθηκε πολύ για το χαρακτήρα, αλλά γνώριζε επίσης για τη σπουδαιότητα μιας καλής φήμης. Εξήγησε τη διαφορά με αυτό τον τρόπο: «Ο χαρακτήρας είναι όπως ένα δέντρο και μια φήμη όπως τη σκιά του. Η σκιά είναι αυτό που σκεφτόμαστε και το δέντρο είναι η πραγματικότητα.»

Για να το θέσω διαφορετικά, η φήμη σας είναι αυτό που οι άνθρωποι σκέφτονται για σας. Ο χαρακτήρας σας είναι αυτό που είστε πραγματικά.

Σε έναν κόσμο που ανησυχούμε με την εικόνα, είναι εύκολο να ανησυχούμε πάρα πολύ για τη φήμη μας και ελάχιστα για το χαρακτήρα μας. Η οικοδόμηση μιας φήμης είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ένα πρόγραμμα δημόσιων-σχέσεων. Το χτίσιμο του χαρακτήρας μας απαιτεί να εστιάσουμε στις αξίες και τις ενέργειές μας. Οι ευγενείς ρητορικές και καλές προθέσεις δεν αρκούν.

Αυτό που ψάχνουμε είναι ηθική δύναμη βασισμένη στις ηθικές αρχές. Ο χαρακτήρας αποκαλύπτεται από τις ενέργειες, όχι από τις λέξεις, ειδικά όταν υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αυτού που θέλουμε να κάνουμε και αυτού που πρέπει να κάνουμε και όταν κάνοντας το σωστό πράγμα μας κοστίζει περισσότερο απ’ ό, τι θέλουμε να πληρώσουμε.

Ο χαρακτήρας μας αποκαλύπτεται από το πώς εξετάζουμε τις πιέσεις και τους πειρασμούς. Αλλά αποκαλύπτεται επίσης από τις καθημερινές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου αυτό που λέμε και κάνουμε όταν σκεφτόμαστε ότι κανένας δεν κοιτάζει και ότι δεν θα μας πιάσουνε.

Ο τρόπος που φερόμαστε στους ανθρώπους που νομίζουμε ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει ή να βλάψει (όπως στις οικονόμους, στους σερβιτόρους, και στις γραμματείς), λέει περισσότερα για το χαρακτήρα μας από πώς φερόμαστε στους ανθρώπους που νομίζουμε ότι είναι σημαντικοί. Τους ανθρώπους που είναι τίμιοι, καλοί, και δίκαιοι μόνο όταν υπάρχει κάτι που κερδίσουν δεν πρέπει να τους μπερδεύουμε με τους ανθρώπους του πραγματικού χαρακτήρα που επιδεικνύουν αυτές τις ιδιότητες συνήθως, κάτω από όλες τις περιστάσεις.

Ο χαρακτήρας δεν είναι ένα φανταχτερό παλτό που φοράμε για να δείξουμε. Είναι ποιοι είμαστε πραγματικά.

Michael Josephson

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of