“ΘΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ…”

της Mary Jo Wehniainen
The Virtual Success Coach

Αν νιώθετε άτονα ή χωρίς διάθεση, ίσως να μην συνειδητοποιείτε ότι είναι η ακαταστασία που προκαλεί τη μείωση της ενέργειάς σας. Ακόμα και αν η ακαταστασία βρίσκεται μέσα σε ντουλάπες, σε συρτάρια, πακεταρισμένα κουτιά, κλπ, συνεχίζει να είναι ακαταστασία και συνεχίζει να έχει επίπτωση σε εσάς. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να έχει προκαλέσει περισσότερη ουσιαστική επίδραση στους πελάτες μου, στους φίλους και στους συγγενείς μου όσο το να φροντίζουν αυτόν τον ενοχλητικό “εχθρό”.

Όταν ζείτε σε έναν ακατάστατο χώρο κάθε μέρα, δεν έχετε την ευκαιρία να ξαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Δεν μπορείτε να είστε σε πλήρη ηρεμία και ξεκούραστοι όταν υπάρχουν πράγματα γύρω σας μειώνουν την ενέργειά σας.

Το να ξεφορτωθείτε την ακαταστασία μπορεί να κάνει μία τεράστια διαφορά στη ζωή σας σε πολλούς τομείς… και ίσως να κάνει διαφορά και στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας!

Αν έχετε μία αίσθηση ανησυχίας γιατί σκέφτεστε το να “συμμαζευτείτε” σαν ένα βάρος, σας ενθαρρύνω να ενθουσιαστείτε και να το σκεφτείτε σαν μία εμπειρία
μεταμόρφωσης.

Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι από το να γίνετε ξεκάθαροι ως προς το τι είναι η ακαταστασία. Το Αμερικάνικο Λεξικό Heritage το ορίζει ως “μία μπερδεμένη ή χωρίς τάξη κατάσταση ή σύνολο πραγμάτων”. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας το προσδιορίσουμε κατʼ αυτό τον τρόπο:

•Πολλά πράγματα σε ένα μικρό μέρος
•Οτιδήποτε που δεν είναι τελειωμένο
•Πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε ή δεν αγαπάτε
•Πράγματα ατακτοποίητα ή μη οργανωμένα

Όταν οι άνθρωποι έχουν γύρω τους ακαταστασία, πολλές φορές είναι πολύ κουρασμένοι για να βγουν από τον φαύλο κύκλο, και δεν ξέρουν από που να ξεκινήσουν. Επίσης βιώνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

•Νιώθουν σαν να χάνουν το χρόνο τους
•Ανοργάνωτοι (δεν βρίσκουν κλειδιά, πορτοφόλια, γυαλιά, κλπ)
•Δεν έχουν όρεξη να απολαμβάνουν πράγματα
•Κατάθλιψη
•Νιώθουν εκτός ελέγχου
•Μπερδεμένοι
•Νιώθουν πνιγμένοι
•Ανικανότητα να προχωρήσουν μπροστά
•Εξάντληση
•Ενοχή
•Αποσπούνται εύκολα από πιο σημαντικά πράγματα.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία ιδέα για το που να κοιτάξετε για κάποιες από τις δικές σας ακαταστασίες (αν και αμφιβάλω), ορίστε μερικές συνηθισμένες “παγίδες ακαταστασίας” για να σκεφτείτε:

•Το αυτοκίνητό σας (κάτι προφανές)
•Η τσάντα σας (ή το πορτοφόλι)
•Η τουαλέτα (ντουλάπια, ράφια, συρτάρια)
•Γκαράζ/σοφίτα
•Έχετε ρούχα που δεν έχετε φορέσει εδώ και χρόνια;
•Κάτω από το κρεβάτι
•Ντουλάπια της κουζίνας
•Συρτάρια (αν και ένα συρτάρι με “σκουπίδια” ίσως να ήταν εντάξει με την
προϋπόθεση ότι το αδειάζετε συχνά)
•Πράγματα κρεμασμένα πίσω από πόρτες
•Αρχεία γεμάτα με χαρτιά

Σταματήστε αυτή τη στιγμή και κοιτάξτε γύρω σας. Υπάρχει κάτι που χρειάζεται να ελευθερωθεί από την ακαταστασία; Πόσο καιρό θέλατε να τα καθαρίσετε;

Παρατηρήστε τι συμβαίνει την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με κάτι ακατάστατο που είχατε σκοπό να χειριστείτε. Πως σας κάνει να νιώθετε;

Αν έχετε αναγνωρίσει την ακαταστασία στη ζωή σας, το επόμενο βήμα είναι να πάρετε μία απόφαση: ελευθερία, ενθουσιασμό, ενέργεια και χαρά ή … ακαταστασία;

Αρκετά απλή απάντηση, σωστά; Η βασική πρόκληση είναι πιθανών το “από που να αρχίσω;”

Αρχίστε σιγά σιγά, σε χρονικά διαστήματα των 15 λεπτών αν χρειαστεί. Κάντε ένα συρτάρι τη φορά. Κάντε ένα μικρό ντουλάπι πρώτο πράγμα το πρωί. Την επόμενη φορά που θα πάτε στο αμάξι σας πάρτε μία σακούλα μαζί σας και ξεφορτωθείτε όλα τα σκουπίδια. Όταν πάτε να πάρετε κάτι από την ντουλάπα πάρτε 2 ρούχα που δε φοράτε πλέον και βάλτε τα σε ένα κουτί με πράγματα που θα “δωρίσετε”.

Όταν τακτοποιείτε μία ντουλάπα, ένα συρτάρι, το γκαράζ ή οτιδήποτε άλλο, προκαλέστε τον εαυτό σας να ξεφορτωθεί περισσότερα από αυτά που νιώθει άνετα, διαφορετικά απλά θα μετακινείτε πράγματα από εδώ κι από εκεί αντί να τακτοποιείτε πραγματικά.

Όταν ξεκίνησα την πρώτη μου αποστολή τακτοποίησης, οπουδήποτε και αν βρισκόμουν, ολοκλήρωνα μία μικρή εργασία. Πολλές από αυτές τις εργασίες τις έκανα σε χρονικά διαστήματα των 15 λεπτών. Βρισκόμουν σε μία αποστολή και ένοιωθα υπέροχα! Όταν καθόμουν στο γραφείο μου, καθάριζα ένα συρτάρι. Όταν ήμουν στην κουζίνα και τάιζα τα παιδιά μου, καθάριζα μερικά συρτάρια και ντουλάπια. Άρχισα να αποκτώ φόρα, και ήταν σαν να ήμουν παθιασμένη για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να είχα χειριστεί όλα τα κύρια “προβλήματα”. Σε ένα μήνα όλο το σπίτι μου (και η ζωή μου) μεταμορφώθηκε τελείως! (Αλλά ήταν ακόμα μόνο ένα ξεκίνημα…)

Εδώ είναι μερικές ακόμα ιδέες που ίσως να βρείτε χρήσιμες καθώς ξεκινάτε να τακτοποιήστε:

• Όταν φέρνετε ένα καινούργιο αντικείμενο στο σπίτι, να έχετε σαν κανόνα ότι θα βγάζετε έξω κάποιο άλλο.
• Ακόμα και αν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ωραίο, αν δεν το λατρεύετε ή δεν το χρειάζεστε, ξεφορτωθείτε το.
• Θεωρήστε ότι μετακομίζετε σε ένα μήνα και ξεφορτωθείτε όλα όσα δε θέλετε να φέρετε μαζί σας στο όμορφο, καινούργιο σπίτι σας (ή γραφείο).
• Αν κάτι είναι χαλασμένο, φτιάξτε το ή ξεφορτωθείτε το.
• Αν για κάτι που έχετε ο μόνος λόγος που το πήρατε ήταν επειδή ήταν “καλή ευκαιρία”, πετάξτε το.
• Αν κρατάτε ρούχα μέχρι να ξαναφτάσετε στο ιδανικό σας νούμερο, ξεφορτωθείτε τα και αγοράστε για τον εαυτό σας κάτι που σας κάνει να νιώθετε υπέροχα τώρα.
• Πετάξτε την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (junk mail), και τα διαφημιστικά που σας στέλνουν πριν τα φέρετε μέσα στο σπίτι.
• Στο γραφείο, πετάξτε παλιά αρχεία/αναφορές/έγγραφα που κρατάτε σε περίπτωση που ίσως τα χρειαστείτε κάποια μέρα.
• Αν χρειαστεί, κρατήστε ΕΝΑ κουτί με αντικείμενα συναισθηματικής αξία ώστε όταν χρειάζεστε ένα συναισθηματικό “ανέβασμα” να ξέρετε που να πάτε για ένα γρήγορο φτιάξιμο.

Κρατήστε μόνο τα πράγματα που απολαμβάνετε πραγματικά. Ξεφορτωθείτε τα πράγματα που δεν σας εκφράζουν ή δεν εμπλουτίζουν τη ζωή σας. Ακόμα και αν τα αντικείμενα αυτά είναι καλά και σε τέλεια κατάσταση, δώστε στον εαυτό σας μία συγκίνηση, χαρίζοντας τα σε κάποιον άλλον.

Θα έχετε προσέξει ήδη ότι εκτιμάτε το χώρο σας περισσότερο από τα πράγματα. Στην πραγματικότητα ίσως να νιώθετε κάποιες φορές ότι τα “πράγματα” εισβάλουν στο χώρο σας. Τουλάχιστον έτσι ήταν για μένα κάποιες φορές.

Για εσάς που ίσως δεν το γνωρίζετε, έχω πέντε μικρά παιδιά. Το σπίτι μας ήταν το τέλειο μέρος για να συγκεντρωθούν πολλά “πράγματα”, και αυτό ακριβώς κάναμε. Κάθε γωνιά και κάθε χαραμάδα ήταν γεμάτη… . Ήταν καθαρή και σε τάξη, αλλά ήταν όσο γεμάτη μπορούσε να είναι. Όταν βλέπω παλιές φωτογραφίες, δυσκολεύομαι να πιστέψω πόσα “πράγματα” είχα γύρω.

Τώρα ζούμε στο ίδιο σπίτι, αλλά όταν οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι εκεί ζουν πέντε παιδιά. Το βρίσκουν δύσκολο να φανταστούν πως λειτουργώ δύο πετυχημένες επιχειρήσεις από το γραφείο μου το οποίο είναι πάντα τακτοποιημένο, οργανωμένο και συμμαζευμένο. Αν άνοιγαν πολλές από τις ντουλάπες μου ή τα συρτάρια μου (όχι όλα) θα τα έβρισκαν καθαρά και συνήθως μισό άδεια παρά γεμάτα με πράγματα. Για την ακρίβεια, δε μου δίνουν πολλά πράγματα μεγαλύτερη ικανοποίηση από άδεια συρτάρια και ντουλάπες! (Μάλλον είναι γιατί ήμουν το ακριβώς αντίθετο για πάρα πολύ καιρό.)

Αν είστε συντηρητικός στο πακετάρισμα, ίσως να χρειαστείτε κάποιον να έρθει και να σας βοηθήσει. Είχα πελάτες που έβαλαν τη μαμά τους να έρθει ή κάποιον φίλο γιατί ήξεραν ότι δε θα μπορούσαν να τα καταφέρουν χωρίς υποστήριξη.

Αυτή η διαδικασία τακτοποίησης φαίνεται να διαιωνίζεται από μόνη της. Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να ζήσετε και χωρίς τόσα πολλά πράγματα, είναι ευκολότερο να κάνετε ένα δεύτερο και τρίτο πέρασμα και να επαναξιολογήσετε αντικείμενα που δεν είχατε σκεφτεί να πετάξετε νωρίτερα. Γιʼ αυτό μπορεί να πάρει στην πραγματικότητα χρόνια ώστε να μπορέσετε να “από-ακαταστασιοποιηθείτε”. Θα δείτε ότι με τον καιρό θα μπορείτε να ξεφορτώνεστε όλο και περισσότερα
πράγματα όταν συμμαζεύετε…

Όταν έχετε αποφασίσει σοβαρά να πάρετε τον έλεγχο του μικροβίου της ακαταστασίας, κάντε συνεχώς στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις: “Υπάρχει κάτι στο σπίτι μου ή σε κάποιο αποθηκευτικό χώρο, που δεν χρειάζομαι;” “Το λατρεύω αυτό;” “Θα εκτιμούσα περισσότερο τον χώρο περισσότερο από αυτό το αντικείμενο;”

Αν νιώθετε ότι αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για εσάς και χρειάζεστε πρόσθετη βοήθεια, υπάρχουν ολόκληρα βιβλία γραμμένα πάνω στο θέμα. Ίσως θα βοηθούσε
το να συμβουλευτείτε ένα επαγγελματία οργανωτή.

Είμαι ενθουσιασμένη για εσάς καθώς ξεκινάτε να κοιτάζετε αυτό το “ξωτικό” στα μάτια και να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας σε αυτό τον τομέα. Θα εκπλαγείτε με το τι θα συμβεί! Κάντε μικρά βήματα όπου μπορείτε και ξέρω ότι θα αποκτήστε ορμή. Αν πάρετε αυτή την πρόκληση στα σοβαρά, η ζωή σας δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Σας το εγγυώμαι!

Μετάφραση Θεόδωρος Αραμπατζής
www.theanswerto.gr

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of