Οδηγός 8-Βημάτων Για τη Δικτύωση…

Το ProBlogger ανάρτησε μία καλή λίστα κανόνων χθες για τη δικτύωση με bloggers. Αλλά οι κανόνες ισχύουν επίσης με όλους όσους έρχεστε σε επαφή – με την ελπίδα ότι ίσως θα αγοράσουν το προϊόν σας ή θα μπουν στην επιχείρησή σας.
Αυτές οι συμβουλές φαίνονται προφανείς, αλλά όταν χρειάζεστε χρήματα, και έχετε μία λίστα με 300 επαφές να τηλεφωνήσετε, είναι εύκολο να τις δείτε σαν ένα μέσο για να πετύχετε το σκοπό σας. Θα αγοράσουν ή όχι; Θα γραφτούν ή όχι; Γρήγορα για να βρούμε τους καλούς.
Αλλά οι άνθρωποι που τηλεφωνείτε το αισθάνονται αυτό. Είναι άνθρωποι ακριβώς σαν εμάς, με τα δικά τους προβλήματα.
Την επόμενη φορά που θα τηλεφωνήσετε σε κάποιον που δε γνωρίζετε, και απαντήσουν στο τηλέφωνο, φανταστείτε να είστε κάπως έτσι:
Το Σκεπτικό
1. Να έχετε τις καλύτερες προθέσεις. Ίσως να είστε πολύ καλοί στο να προσποιείστε, αλλά τελικά οι προθέσεις σας θα φανούν. Δοκιμάστε την ιδέα του να λειτουργείτε με το καλό όλων στο μυαλό σας. Είτε επικοινωνείτε με κάποιον για μία χάρη, μία συνεργασία ή απλά για να κάνετε ένα φίλο, θα πρέπει να σκεφτείτε πως αυτή η επικοινωνία θα ωφελήσει και τους δύο.
2. Σεβαστείτε το χρόνο τους. Υποθέστε ότι με οποιονδήποτε μιλάτε είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και πολυάσχολο άτομο. Μην επικοινωνείτε μαζί του έχοντας ένα μεγάλο σενάριο με ένα εκατομμύριο λεπτομέρειες, για κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό σε εσάς, αλλά ίσως να μην έχει καμία σημασία για αυτούς. Να είστε ακριβής και να μπείτε κατ’ ευθείαν στο θέμα.
3. Να είστε αληθινοί μαζί τους. Να είστε ξεκάθαροι και αντιληπτοί σε αυτό που θέλετε, από την αρχή. Αν χειριστείτε ένα άτομο στο να σας δώσει την προσοχή του, και μετά να του ζητήσετε κάτι άλλο, οπωσδήποτε δε θα το εκτιμήσουν. Ίσως να πάρετε αυτό που θέλετε, αλλά δε θα είναι ηθικό και δε θα έχετε μία σχέση που θα διαρκέσει.
4. Δώστε περισσότερα απ’ όσα παίρνετε. Μην είστε μία βδέλλα που ρουφάει το χρόνο και τις πηγές κάποιου. Να είστε πρόθυμοι να προσφέρετε περισσότερο από το χρόνο και τις υπηρεσίες σας απ’ ότι περιμένετε να λάβετε. Ξέρω ότι αυτό μοιάζει με κλισέ, αλλά είναι πιο ικανοποιητικό να δίνετε, από το να λαμβάνετε, και είναι και καλύτερος τρόπος για να κάνετε φίλους.
5. Κρατήστε τους στο επίπεδο των ματιών σας. Οι άνθρωποι νιώθουν άβολα αν τους βάλετε σε ένα βάθρο και δεν τους αρέσει να είναι κάτω από εσάς όταν τους μιλάτε. Μιλώντας σε κάποιον σαν να είναι σαν εσάς, χτίζετε μία πιο ισχυρή σύνδεση και αίσθηση οικειότητας. Θα δείτε ότι οι άνθρωποι ανοίγονται, μιλάνε πιο απλά, και πιθανόν γίνονται και φίλοι σας.
6. Να έχετε ακλόνητη αυτοπεποίθηση, και ρωτήστε. Οι περισσότερες επαφές δεν γίνονται και οι συμφωνίες δε κλείνονται, όχι γιατί κάποιος απορρίφθηκε, αλλά δεν ρώτησαν καν. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο πρώτος κανόνας. Κάντε το πρώτο βήμα, γράψτε ένα σχόλιο ή στείλτε ένα email, και πιστέψτε στον εαυτό σας.
7. Να εμφανίζεστε στην αναζήτηση. Όταν επικοινωνείτε με κάποιον για πρώτη φορά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αναζητήσουν το όνομά σας στο google αυτές τις μέρες. Σιγουρευτείτε ότι θα τους δώσετε κάτι καλό να βρουν, και όχι μία σελίδα σας στο myspace όπου έχετε φωτογραφίες που είστε μεθυσμένος. Να έχετε ένα blog σαν βιτρίνα για το ποιος είστε και τι κάνετε.
8. Φερθείτε τους όπως θα θέλανε να τους φερθείτε. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να τους φερθείτε όπως θα θέλατε εσείς να σας φερθούν. Αυτή είναι η υπέρτατη μορφή του να δείξετε σε κάποιον ότι τον καταλαβαίνετε και ότι είστε πρόθυμοι να τους δώσετε αυτό που θέλουν. Αυτό απαιτεί από εσάς να μπορείτε να είστε καλοί ακροατές. 
Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of