Φίλοι, Ψέματα και Δικτυακό Μάρκετινγκ… Συμβουλή Νο4:

Η συνέχεια από το βιβλίο Φίλοι, Ψέματα και Δικτυακό Μάρκετινγκ της Kim Klaver

…Εδώ είναι δώδεκα συμβουλές για να κάνετε μία καριέρα με νόημα στο δικτυακό μάρκετινγκ – χωρίς να εκμεταλλεύεστε τους φίλους, τους συγγενείς ή τους γείτονες.

4. ΜΗ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ.

Μην ακούτε τους εκπαιδευτές που απαιτούν από εσάς να “κάνετε μία λίστα με 100 κοντινούς σας φίλους και γνωστούς και να αρχίσετε να τους τηλεφωνείτε για να μοιραστείτε μαζί τους αυτή την εκπληκτική και φανταστική επιχειρηματική ευκαιρία!” Σας ζητάνε να ανταλλάξετε τις φιλίες που έχετε χτίσετε εδώ και δεκαετίες για μερικά γρήγορα χρήματα.

Το όνειρο της οικονομικής ελευθερίας είναι τόσο Αμερικάνικο όσο και η μηλόπιτα. Οι φίλοι θέλουν να πιστεύουν ότι ίσως αυτό είναι που έψαχναν. Μετά όμως αποτυχαίνουν. Τότε είναι που νιώθουν εκμεταλλευόμενοι Σας εμπιστεύτηκαν, γράφτηκαν και μετά ανακάλυψαν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν. Νευριάζουν με τον εαυτό τους, μετά νευριάζουν με εσάς. “Δεν το πιστεύω ότι με έπεισες να κάνω κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να είχα μία ηλίθια στιγμή.” Και έτσι δεν πρόκειται να σας καλέσει τα επόμενα Χριστούγεννα για το δείπνο.

Σε μία πρόσφατη έρευνα που έκανα στους αναγνώστες του blog μου, ρώτησα γιατί οι φίλοι τους είπαν “Όχι” στην επιχειρηματική τους ευκαιρία. Πάνω από 100 δικτυωτές από 50 διαφορετικές εταιρίες απάντησαν. 47% ανέφεραν ότι οι φίλοι τους είπαν “Όχι” στην επιχείρηση γιατί: “Δεν μπορώ να πουλάω”. Ένα 26% είπε, “Δε θέλω να πουλάω στους φίλους μου” ή “Δε θέλω να πιέζω τους φίλους μου να πουλάνε.” Αυτό είναι το 73% που δεν μπορούν ή δε θέλουν να πουλάνε. Οπότε γιατί να εκθέσετε τον εαυτό σας σε αυτό το επίπεδο απόρριψης; Και γιατί να εκθέσετε τους φίλους σας στη δυσάρεστη θέση του να πρέπει να σας πουν “Όχι”;

Σας εμπιστεύτηκαν, γράφτηκαν και μετά ανακάλυψαν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν. Νευριάζουν με τον εαυτό τους, μετά νευριάζουν με εσάς.

Αντί αυτού, ζητήστε μία σύσταση για κάποιον που του αρέσει να πουλάει: “Γνωρίζεις κάποιον που του αρέσει να πουλάει και που ίσως ψάχνει για κάτι τέτοιο;”

Μετά αφήστε το. Αν θέλουν να πουλάνε, θα ρωτήσουν μόνοι τους. Και τότε θα μπορείτε να τους δείξετε με τι έχει να κάνει, χωρίς να τους πιέζετε ή να προσφέρετε αμφίβολες υποσχέσεις πλούτου αν γραφτούν.

Και ποτέ μη ζητήσετε ούτε από κάποιον πελάτη να το πουλήσει. Είναι όπως όλοι οι άλλοι – οι περισσότεροι δε θέλουν να πουλάνε. Ναι, μπορείτε να ζητήσετε για συστάσεις. Και αν αυτοί οι ίδιοι ενδιαφέρονται, θα σας ρωτήσουν γι’αυτό: σας το υπόσχομαι. Αγόρασαν προϊόν από εσάς, έτσι δεν είναι; Θα καταλάβουν ότι ένα κι ένα κάνουν δυο.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of