Φίλοι, Ψέματα και Δικτυακό Μάρκετινγκ… Συμβουλή Νο3:

Η συνέχεια από το βιβλίο Φίλοι, Ψέματα και Δικτυακό Μάρκετινγκ της Kim Klaver

…Εδώ είναι δώδεκα συμβουλές για να κάνετε μία καριέρα με νόημα στο δικτυακό μάρκετινγκ – χωρίς να εκμεταλλεύεστε τους φίλους, τους συγγενείς ή τους γείτονες.

3. ΜΗ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ. ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ.

Είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να πουν “Όχι” σε έναν πωλητή, ειδικά σε ένα φίλο. Έτσι λένε «Ίσως.» Και ελπίζετε, τηλεφωνείτε ξανά, αλλά μάταια. Σας βλέπουν στην αναγνώριση κλήσης και δεν το σηκώνουν άλλο πιο.

Για να το προλάβετε αυτό, μην ζητάτε να αγοράσουν, ποτέ. Ζητήστε μία σύσταση. Ορίστε ένας τρόπος να το κάνετε αυτό:

Υποθέστε ότι έχετε χρησιμοποιήσει τον παραπάνω τρόπο για να ανοίξετε τη συζήτηση: “Ξέρεις Μαρία, έχω κάτι καινούργιο που άρχισα να πουλάω γιατί επιτέλους έχασα κιλά μ’ αυτό, και θέλω να σου πω γι’ αυτό…” [Η Μαρία νιώθει άβολα.]

Χαμογελάστε και συνεχίστε: “Σε περίπτωση που γνωρίζεις κάποιον [κάντε παύση, για να επιτρέψετε στο μυαλό της να συνειδητοποιήσει ότι δεν της το λέτε για την ίδια] που ίσως θα ήθελε να μάθει για ένα προϊόν σαν αυτό. Εντάξει; [κάντε παύση για την απάντηση της Μαρίας.]

Άμεση ανακούφιση. Το μυαλό της ίσως να φωτιστεί και να σκεφτεί κάποιον. Δεν έχετε εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη της, και ίσως να έχετε ξοδέψει και λίγο χρόνο για να σκεφτεί ποιον ίσως να γνωρίζει που να θέλει να αγοράσει από εσάς, τον έμπιστο φίλο της. Ίσως να σας σκεφτεί και όταν κάποιος από τους φίλους της τη ρωτήσει για αδυνάτισμα – γιατί γνωρίζει ότι δε θα πιέσετε ούτε και τις φίλες της.

Κάθε λέξη από την παραπάνω φράση είναι αποτέλεσμα πολλών δοκιμών και λαθών για πολλά χρόνια. Άλλοι που τη χρησιμοποιούν λέξη προς λέξη μου λένε ότι δουλεύει και για αυτούς. Η Jan H., από την εταιρία Μ., είπε:

“Μίλησα σε 43 ανθρώπους, έκανα 3 καινούργιους πελάτες και πήρα 8 συστάσεις. Σοκαρίστηκα…”

Η Sandra P. της εταιρίας I. Είπε: “Αυτή την εβδομάδα μίλησα σε 13 άτομα. Έκανα 2 μακροχρόνιους πελάτες και πήρα 3 συστάσεις. Ένας είναι ιδιοκτήτης γυμναστηρίου. Τίποτα παρόμοιο δεν μου έχει συμβεί στο παρελθόν. Είναι διασκέδαση το να δουλεύω τώρα.”

Ζητώντας από ένα φίλο να αγοράσει είναι σαν να τους χτυπάτε στο κεφάλι. Οι φίλοι θέλουν να βοηθήσουν τους φίλους τους. Νιώθουν άσχημα όταν δεν μπορούν. Δώστε τους μία ευκαιρία να βοηθήσουν ζητώντας τη σύσταση, ποτέ να αγοράσουν.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of