“Η Αξία των Περιορισμένων Κοινωνικών Σχέσεων” από τον Jim Rohn

από το βιβλίο “Τα Πέντε Βασικά Κομμάτια στο Παζλ της Ζωής”

Σε αυτό τον κόσμο, όπου οι ευκαιρίες συμπορεύονται με τις προκλήσεις, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να γνωρίζουν, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και εκείνοι που νομίζουν ότι βλέπουν, μολονότι δεν γνωρίζουν.

Υπάρχουν εκείνοι – που είναι και οι περισσότεροι – που δεν νοιάζονται ιδιαίτερα να προκόψουν και να εξελιχθούν σε προσωπικό επίπεδο. Αν είχαμε την τύχη να ανακαλύψουμε μία φλέβα χρυσού και να αναζητήσουμε μερικούς καλούς φίλους για να μοιραστούμε μαζί τους την ανακάλυψή μας, θα διαπιστώναμε ότι μερικοί από αυτούς θα μας απογοήτευαν.

Αν ζητούσαμε τη βοήθειά και τη συμπαράστασή τους και τους δίναμε σε αντάλλαγμα ένα μέρος από το θησαυρό, μερικοί από αυτούς δεν θα συμφωνούσαν με τους όρους της συναλλαγής.

Μερικοί από αυτούς θα διαμαρτύρονταν ότι τα φτυάρια δεν είναι καλά και πληγώνονται τα χέρια τους, ενώ άλλοι θα δυσανασχετούσαν με τις φουσκάλες που βγάζουν από το πολύ σκάψιμο.

Άλλοι πάλι θα ενοχλούνταν που το χρυσωρυχείο βρίσκεται μακριά από τις βολές του σπιτιού τους.

Άλλοι θα γκρίνιαζαν για το ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτό που θα κερδίσουν θα τους τα φάει η εφορία, πράγμα που κατά την άποψή τους είναι άδικο.

Άλλοι θα παραπονιόντουσαν γιατί, κατά την άποψή τους, κάποιος άλλος παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο.

Και, τέλος, θα υπάρξουν και εκείνοι που θα μας προσάψουν την κατηγορία ότι ευνοήσαμε κάποιους άλλους φίλους μας.

Η προσωπική εξέλιξη δεν είναι πάντοτε ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά οι χειρότερες στιγμές αυτών που την επιδιώκουν, είναι καλύτερες από τις καλύτερες στιγμές εκείνων που δεν κάνουν καμία προσπάθεια να γίνουν καλύτεροι.

Δε θα πρέπει να αργήσουμε να επιδοθούμε στην αναζήτηση του δικού μας “χρυσωρυχείου” στη ζωή. Δεν θα πρέπει να μας σταματήσει η άποψη εκείνων που θεωρούμε άξιους και καλούς φίλους, αλλά που καταφέρνουν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και την αυτοπεποίθησή μας και να μας κάνουν να ξεχάσουμε τους πραγματικούς μας στόχους. Έχουμε την υποχρέωση να παραμερίσουμε ή να εξαλείψουμε την αρνητική επιρροή όλων εκείνων που προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή μας. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχάσουμε το όραμά μας, ως αποτέλεσμα της απαισιοδοξίας εκείνων που δεν μοιράζονται μαζί μας την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιους ανθρώπους έχετε γύρω σας οι οποίοι τείνουν να “δηλητηριάζουν” τις σκέψεις σας, τα όνειρά σας και τις επιδιώξεις σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που τους το επιτρέψατε; Πως μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of