Φοβάστε; Μάθετε Περισσότερα!

Ο φόβος είναι, και πάντα θα είναι, ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας.

Όταν ο Franklin D. Roosevelt είπε, “Το μόνο πράγματα που χρειάζεται να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος,” έλεγε ότι το συναίσθημα του φόβου, παρά η πραγματικότητα αυτού που φοβόμαστε, είναι αυτό που προκαλεί άγχος, στρες και δυστυχία.

Όταν αναπτύσσετε τις συνήθειες του θάρους και τις ακλόνητης αυτοπεποίθησης, ένας τελείως καινούργιος κόσμος πιθανοτήτων ανοίγεται για εσάς.

Αναπτύξτε τη Συνήθεια του Θάρρους


Ευτυχώς, τη συνήθεια του θάρρους μπορούμε να τη μάθουμε όπως ακριβώς μαθαίνουμε οποιαδήποτε άλλη συνήθεια, μέσω της επανάληψης. Χρειάζεται συνεχώς να αντιμετωπίζουμε και να ξεπερνάμε τους φόβους μας, για να μπορέσουμε να χτίσουμε το είδους του θάρρους που θα μας επιτρέψει να χειριστούμε άφοβοι, τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Το σημείο εκκίνησης στο να ξεπεράσετε το φόβο και να αναπτύξετε θάρρος, είναι να κοιτάξτε τους παράγοντες που σας προδιαθέτουν στο να φοβάστε. Η πηγή των περισσότερων φόβων είναι το πώς μας μεγάλωσαν σαν παιδιά και κυρίως από το αν δεχτήκαμε καταστροφική κριτική. Αυτό μας κάνει να αναπτύσσουμε δύο μεγάλους τύπους φόβου.

Αυτοί είναι ο φόβος της αποτυχίας, ο οποίος μας κάνει να σκεφτόμαστε “Δεν μπορώ, Δεν μπορώ, Δεν μπορώ,” και ο φόβος της απόρριψης,  ο οποίος μας κάνει να σκεφτόμαστε “Πρέπει, Πρέπει, Πρεπει.” Οι φόβοι μας μπορούν να μας παραλύσουν, εμποδίζοντάς μας από το να αναλάβουμε επικοδομητική δράση προς στην κατεύθυνση των ονείρων και των στόχων μας.

Όσα Περισσότερα Γνωρίζετε, Τόσο Λιγότερο Φοβάστε


Ο φόβος επίσης προκαλείται από την άγνοια. Όταν έχουμε περιορισμένες πληροφορίες, οι αμφιβολίες μας, μας κυριεύουν. Έχουμε υπερένταση και νιώθουμε ανασφάλεια για το αποτέλεσμα των πράξεών μας. Η άγνοια μας κάνει να φοβόμαστε την αλλαγή, να φοβόμαστε το άγνωστο και να αποφεύγουμε την προσπάθεια για οτιδήποτε καινούργιο ή διαφορετικό. Αλλά και το αντίστροφο επίσης ισχύει.

Και μόνο η πράξη της συλλογής περισσότερων και καλύτερων πληροφοριών για ένα συγκεκριμένο θέμα, αυξάνει το θάρρος και την σιγουριά μας σε αυτόν τον τομέα. Μπορείτε να το δείτε αυτό στους τομείς της ζωής σας όπου δεν έχετε καθόλου φόβο, γιατί γνωρίζετε τι κάνετε. Νιώθετε επαρκείς και απόλυτα ικανοί να χειριστείτε οτιδήποτε συμβαίνει.

Αναλύστε Τους Φόβους Σας

Μόλις προσδιορίσετε τους κύριους παράγοντες που σας κάνουν να νιώθετε φοβισμένοι, το επόμενο βήμα είναι να ορίσετε αντικειμενικά και να αναλύσετε τους προσωπικούς σας φόβους. Στο πάνω μέρος μιας καθαρής κόλλας χαρτί, γράτε “Τι φοβάμαι;”

Θυμηθείτε, όλοι οι ευφυείς άνθρωποι φοβούνται κάτι. Είναι φυσικό και φυσιολογικό να ανησυχείτε για τη σωματική, συναισθηματική και οικονομική σας ασφάλεια και για αυτή των ανθρώπων που νοιάζεστε. Ένα θαρραλέο άτομο δεν είναι ένα άτομο που δεν φοβάται. Όπως είχε πει ο Mark Twain, “Το θάρρος είναι η αντίσταση στο φόβο, η κυριαρχία του φόβου – όχι η απουσία του φόβου.”

Εργασία


Ξεκινήστε μία λίστα με τους φόβους σας γράφοντας όλα όσα σας προκαλούν φόβο, στρες ή άγχος, όσο μικρά και μεγάλα κι αν είναι. Σκεφτείτε τα μέρη της δουλειάς σας ή της προσωπικής σας ζωής όπου οι φόβοι σας ίσως να σας κρατάνε πίσω ή να σας αναγκάζουν να μένετε σε μία δουλειά ή σε μία σχέση στην οποία δεν είστε πραγματικά ευτιχισμένοι. Μόλις γράψετε τους φόβους σας, βάλτε τους σε σειρά σπουδαιότητας και μετά διαλύστε τους έναν έναν.

Σας εύχομαι να νικήσετε τους φόβου σας,

Brian Tracy

Η μετάφραση έγινε από το Θεόδωρο Αραμπατζή

Μοιραστείτε το άρθρο:

Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
Notify of