Είναι το MLM νόμιμο;

Πυραμίδα, απάτη, αμερικανιά, αεροπλανάκι και άλλους τέτοιους ωραίους όρους χρησιμοποιούν κατά καιρούς άσχετοι και ανενημέρωτοι για να χαρακτηρίσουν το δικτυακό μάρκετινγκ (MLM).

Και ακούω δικτυωτές να υπερασπίζονται τη νομιμότητα του κλάδου μας, λέγοντας ότι “Είναι ένας κλάδος των 100 δις δολαρίων το χρόνο, υπάρχουν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή τη δουλειά και υπάρχει για περισσότερα από 50 χρόνια. Επίσης, υπάρχουν προϊόντα και υπάρχουν και πελάτες. Άρα είναι νόμιμο.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι πολύ ωραία και καλά, αλλά δεν αποδικνύουν ότι είναι νόμιμο. Το ότι είναι νόμιμο υπάρχουν νόμοι που το λένε, όχι όλα αυτά τα στοιχεία. Στη χώρα μας όπως και σε πάρα πολλές ακόμα χώρες, το δικτυακό μάρκετινγκ, είναι ένας νόμιμος τρόπος εμπορίου και απασχόλησης. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και μόνο που κάποιος, σήμερα, 2016, ακόμα αναφέρεται στο δικτυακό μάρκετινγκ σαν πυραμίδα ή σαν κάτι παράνομο, το μόνο που κάνει είναι να δείχνει την άγνοιά του για τα δεδομένα.

Τώρα, θα μου πει κάποιος, “Ναι Θοδωρή, αλλά και το ότι είναι ένας κλάδος που κάνει 100 δις δολάρια τζίρο το χρόνο, το ότι υπάρχουν πάνω από 100 εκατομμύρια δικτυωτές ή το ότι λειτουργεί πάνω από 50 χρόνια, δείχνει τη νομιμότητά του, έτσι δεν είναι;” και θα του απαντήσω, ότι ΔΕΝ είναι έτσι.

Θέλετε να δούμε άλλους κλάδους που κάνουν τόσο μεγάλα νούμερα (ίσως και μεγαλύτερα) και ΔΕΝ είναι νόμιμοι; Ο κλάδος των ναρκωτικών είναι ένας. Οι τζίροι που γίνονται είναι τεράστιοι, υπάρχουν άνθρωποι που κερδίζουν πολλά εκατομμύρια από αυτόν τον χώρο, υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια, σε πάρα πολλές χώρες παγκοσμίως, φυσικά έχουν προϊόντα και τελικούς καταναλωτές. Ό,τι ακριβώς έχουμε και στο δικτυακό μάρκετινγκ. Απλά εκείνο είναι παράνομο (και ανήθικο). Το δικτυακό μάρκετινγκ είναι νόμιμο (και ηθικό).
Το ίδιο ισχύει με τον κλάδο του trafficking, της παράνομης διακίνησης όπλων, οργάνων κλπ.

Οπότε, ναι το ότι έχουμε αυτά τα στοιχεία για το δικτυακό μάρκετινγκ, δείχνει ότι είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο και σταθερό, αλλά το ότι είναι νόμιμο, υπάρχουν νόμοι που το επικυρώνουν. Δεν χρειάζεται να σπαταλάτε σάλιο, χρόνο και ενέργεια υπερασπίζοντας κάτι νόμιμο ως νόμιμο. Είναι σαν να έρχεται κάποιος και να μου λέει ότι δεν είμαι άντρας. Δεν νομίζω να χρειάζεται να τους αποδείξω ότι είμαι.

Θα τα πούμε στην κορυφή!

Θεόδωρος Αραμπατζής
Business Coach

ΥΓ: Έχεις διαβάσει το βιβλίο μου; Αν όχι, δες αυτό και δες την ειδική προσφορά που υπάρχει για περιορισμένο χρονικό διάστημα

Μοιραστείτε το άρθρο:

2
Leave a Reply

Γράψτε το σχόλιό σας

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
sadinwelΛΕΩΝΙΔΑΣ
Guest

Καλησπέρα, αγαπητέ, κατά πρώτον, μιάς καί αναφερθήκατε σέ νόμους που υπάρχουν καί επικυρώνουν τό δικτυακό marketing, θά ήθελα νά μού τούς αναφέρετε. Κατά δεύτερον, θά πρέπει νά εξετάσουμε τήν νομιμότητα όχι μόνο αυτού καθ εαυτόν τού δικτυακού marketing, αλλά καί τού τρόπου μέ τόν οποίο ασκείται. Επειδή επί 5 τουλάχιστον χρόνια στό παρελθόν ασχολήθηκα μέ αυτό, διαπίστωσα ότι υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του, υπάρχει όμως μιά κεντρική ιδέα: ότι τό μεγαλύτερο μέρος τού εισοδήματός σου από αυτό, στηρίζεται στή δραστηριότητα τών κατιόντων σου. Όπως αρκετές φορές κατά τό διάστημα τής 5χρονης τριβής μου μέ αυτό άκουσα, ο μοναδικός τρόπος νά πετύχης,… Read more »